Jungtis į šios mokslo ir sveikatos priežiūros įstaigos valdymą bus kviečiamas ir Vilniaus universitetas.

Trečiadienį pasitarime Vyriausybė apsisprendė, jog ŠMSM šiuo metu valdomas institutas turėtų likti dviejų ministerijų rankose, nors sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir pabrėžė, jog didžioji dalis įstaigos veiklos yra ne mokslinė, o sveikatos priežiūros paslaugos. Galutiniai sprendimai turėtų būti priimti kitą savaitę.

„Matytumėme sisteminį požiūrį, kad institucijos, kurios pagrindinis darbas yra asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas, savininko teises ir pareigas galėtų įgyvendinti Sveikatos apsaugos ministerija niekaip nekvestionuojant pačių mokslinių tyrimų svarbos ir jų niekaip nepaveikiant, nesumažinant“, – pabrėžė A. Veryga.

Anot jo, perėmus institutą SAM, „kitas žingsnis galėtų būti dalininkais kviesti Vilniaus universitetą“, kad instituto mokslinis potencialas būtų „dar labiau sustiprintas“.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad bus atsižvelgta į Nacionalinio vėžio instituto vadovų raginimus neperduoti jų tik į SAM rankas.

„Yra instituto Mokslo tarybos pirmininkės siūlymas, kuris yra logiškas, kuriam galėtumėme pritarti (...), kad būtų dvi ministerijos dalininkais arba įgvendinančios savininko teises, t.y. Švietimo, mokslo ir sporto ir Sveikatos ministerija“, – trečiadienį patikino premjeras.

Anot jo, Vyriausybė turėtų sudaryti darbo grupę ir su abejomis ministerijomis, instituto atstovais, Vilniaus universitetu ir pacientų organizacijomis ir „vystyti tolesnę instituto ateitį“, kad būtų užtikrintos ir onkologinių pacientų teisės, ir mokslininkų galimybės tęsti darbą.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius pabrėžė, kad institutas per savo veiklos laiką „demonstravo labai gerus rezultatus, bet tobulinimui ir vystymui perspektyva tikrai yra“.

Dabartinė Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė dar 2017 metų gruodį bandė iš Švietimo ministerijos perimti Nacionalinį vėžio institutą, tam tuomet pritarė ir S. Skvernelis, bet tuomet noras liko neįgyvendintas.

Šią savaitę Nacionalinio vėžio instituto vadovai, reaguodami į atgimusius pertvarkos planus, pareiškė, jog baiminasi prarasti mokslinį finansavimą ir galimybes tęsti vėžio tyrimus bei paragino nustatyti dvigubą instituto pavaldumą.

Institutas veikia šešerius metus – Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė 2014-ųjų liepą Vilniaus universiteto Onkologijos institutą pervadino į Nacionalinį vėžio institutą ir pavedė instituto savininko teises bei pareigas įgyvendinti Švietimo ir mokslo ministerijai.

Pagal įstatymą, Nacionalinis vėžio institutas atlieka mokslinius tyrimus, sveikatos priežiūros įstaigoms teikia metodologinę, metodinę ir kitą pagalbą vėžio kontrolės klausimais, koordinuoja vėžio kontrolės veiklą, diegia onkologijos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatus į kasdienę praktiką, teikia aukščiausio lygio specializuotas ir individualizuotas onkologijos asmens sveikatos priežiūros paslaugas gyventojams, tvarko Vėžio registrą.