Po aukščiausių šalies vadovų kritikos iš FNTT vadovo posto traukiasi Romualdas Boreika. Ilgai nedelsusi Vyriausybė imasi naikinti, anot Premjero, šios tarnybos monopolį disponuojant informacija apie pinigų srautus.

„Pastangos monopolį sumažinti jau buvo reiškiamos paskutinius penketą metų ir vis užstrigdavo dėl žinybų nenoro arba atskiros vienos (žinybos) nenoro tą savo monopolį sumažinti.

Šiandien priėmėme labai aiškų sprendimą: politinė valia yra, lieka juridinės technikos dalykus paderinti“, – antradienį po Vyriausybės pasitarimo sakė Andrius Kubilius.

Pasak Vyriausybės vadovo, informaciją apie pinigų srautus iš FNTT turėtų gauti Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės saugumo departamentas, Mokesčių inspekcija.

„FNTT, turėdama tam tikras monopolines teises stebėti pinigų judėjimą, nesukūrė tinkamos aplinkos, kad ta informacija galėtų tinkamai pasinaudoti kitos su ekonominiais nusikaltimais kovojančios žinybos – STT, Mokesčių inspekcija“, – tvirtina premjeras.

Nutarimo tekstui priekaištų turi teisingumo ministras – esą jis nėra subalansuotas ir jį reikėtų taisyti. Tačiau sutinka, kad operatyvinės institucijos turėtų bendradarbiauti glaudžiau.

„Tas bendradarbiavimas turi būti daromas taip, kad medžiaga nevaikščiotų pirmyn atgal be jokių apribojimų, kad nebūtų vienas bendras didelis operatyvinės medžiagos sandėlis, kur bet kas galėtų prieiti. O tai reiškia, kad sumažėtų tam tikri patikimumo aspektai, ir teisinių problemų gali iškilti“, – mano Remigijus Šimašius.

STT Vyriausybės siūlymą vertina teigiamai. Nors esą problemų gauti informacijos nebuvo kilę. Kaip teigia Mokesčių inspekcijos atstovas, bet kokis papildoma informacija apie pinigų srautus būtų naudinga.