„Greičiausiai trauksis"

„Šiandien telefonu apklaus partijos prezidiumo narius, kada galėtų susirinkti kvorumas. Galvoju, šią savaitę. Galvoju, kad greičiausiai prezidiumas pritars pasitraukimui (iš koalicijos – DELFI). Dabar kol kas nieko negalvojame – turime sulaukti prezidiumo sprendimo. Vienas negaliu tokių sprendimų priiminėti“, - komentuodamas Vilniaus koalicijos perspektyvas DELFI sakė V. Uspaskichas.

Pasak jo, partijos prezidiumui pareiškus apie pasitraukimą iš dabartinės koalicijos su Artūru Zuoku priešaky, nauja dauguma būtų sudėliota per vasarą. „Jeigu šią savaitę Darbo partijos prezidiumas pritars pasitraukimui, viskas vyks labai greitai. Rudens nelauksime“, - tęsė europarlamentaras.

Jis patvirtino, kad po prezidiumo sprendimo bus uždegta žalia šviesa deryboms su kitomis politinėmis jėgomis dėl koalicijos formavimo. Tiesa, „darbiečiai“ neatmeta ir galimybės likti opozicijoje.

Nepasidalino įtakos

V. Uspaskicho teigimu, tikimybė, kad bus iš naujo deramasi su A. Zuoko bloku, yra labai nedidelė. Politikas neslėpė, kad „darbiečiai“ ir Vilniaus mero šalininkai sostinėje nepasidalijo įtakos.

„Frakcija iki šiol nesugebėjo užsitikrinti tos atsakomybės, kurią suteikė rinkėjai. Matyt, nesuranda bendros kalbos (su A. Zuoku – DELFI) iki šiol. Todėl nutarė trauktis. Ateis rinkimai – reikės atsakyti už savo darbą ir nebus kaip atsakyti. Todėl, kad jiems nesuteiktos galios. Ateis laikas atsakyti rinkėjams, ir neturėsime ką atsakyti. Sakys, buvo valdžioje ir nieko nedarė“, - sakė Darbo partijos vedlys.

Jis neneigė, kad dalis nesutarimų kilo ir dalijantis postus savivaldybės įmonių valdyme.

„Galiu pasakyti labai paprastai. Šitoje koalicija Darbo partija turi beveik trečdalį balsų. Pagal tą kvotą turi būti padalinta visa atsakomybė. Bet nesugebame susitarti – ir ką daryti?“ - retoriškai klausė V. Uspaskichas.

V.Tomaševskis nebekliūva

Pasak jo, Darbo partija kol kas nesulaukė pasiūlymų dėl naujos koalicijos formavimo. Tuoj po savivaldos rinkimų „darbiečių“ lyderis neslėpė noro mero poste matyti konservatorių Raimundą Alekną, tačiau su konservatorių ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) bloku tuo metu susitarti nepavyko. Darbo partijos įkūrėjui ypač nepatiko LLRA lyderio Valdemaro Tomaševskio pasisakymai.

Dabar V. Uspaskichas teigia nematąs didelių kliūčių bendram darbui su LLRA, nors V. Tomaševskio pareiškimų nepamiršo. „Šitoje vietoje didelių problemų nematome“, - sakė „darbiečių“ lyderis.

Tuo tarpu LLRA atstovas sostinės taryboje Jaroslavas Kaminskis DELFI sakė, kad jokios derybos dėl valdžios perėmimo dar neprasidėjo – esą laukiama oficialaus Darbo partijos sprendimo trauktis iš dabartinės koalicijos.

R.Alekna žada konservatorių, LLRA, Darbo partijos ir „tvarkiečių“ sąjungą

Dabartinę sostinės valdančiąją koaliciją sudaro 12 A. Zuoko bloko atstovų, 8 „darbiečiai“, 5 socialdemokratai bei 2 nuo V. Tomaševskio aljanso atskilę Rusų sąjungos nariai. Pasitraukus Darbo partijai, daugumos nebeliktų.

Opozicijoje šiuo metu yra 10 konservatorių, 9 LLRA atstovai ir 5 Tvarkos ir teisingumo partijos politikai.
Buvęs sostinės meras, konservatorius R. Alekna DELFI teigė, kad noras dirbti su „darbiečiais“ nė kiek neataušo. „Tas noras nebuvo išnykęs. Visuomet juos skatinome pasirinkti“, - sakė premjero patarėjas.

R. Aleknos žodžiais, su Darbo partija tikimasi „konstruktyvių derybų“.

Pasak jo, naują valdančiąją daugumą galėtų sudaryti keturios politinės jėgos: konservatoriai, Darbo partija, LLRA ir „tvarkiečiai“. Tokiu atveju, valdančioji dauguma turėtų net 32 miesto tarybos narius iš 51.

A. Zuokas: jeigu yra skirtingos nuomonės, apie tai reikia diskutuoti

Darbo partijos atstovams prakalbus apie pasitraukimą iš Vilniaus tarybos valdančiosios koalicijos ir naujos koalicijos su konservatoriais formavimą, sostinės meras Artūras Zuokas sako esąs pasiryžęs su "darbiečiais" diskutuoti dėl nuomonių skirtumo.

Artūras Zuokas
"Politikoje visada reikia diskutuoti ir, jeigu yra klausimai, nuomonių skirtumai, tai geriausias būdas tai išspręsti, būtent susėdus politiniams partneriams prie stalo ir diskutuojant. Manyčiau, kad artimiausiu metu koalicijos "4+" partneriai tą ir padarys", - Eltai sakė meras.

Pasiteiravus, kodėl "darbiečiai" panoro palikti A. Zuoko suburtą koaliciją ir sudaryti naują, Vilniaus vadovas to nevertino.

"Tokių darinių kūrimo nėra. Darbo partija yra priėmusi sprendimą sustabdyti savo buvimą koalicijoje dėl tam tikrų nuomonių skirtumų ir diskusijų. Taigi šiuo atveju mes apie tai tik ir kalbame. Tos diskusijos vyksta šiandien, jos rytoj vyks ir poryt, ir visada", - nedetalizavo A. Zuokas.