"Kol kas esame gavę tik žodinį pareiškimą, trečiadienį posėdyje svarstysim", - BNS antradienį sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Su pačiu V.Uspaskichu antradienio vakarą BNS susisiekti kol kas nepavyko, šiuo metu vyksta DP prezidiumo posėdis.

V.Uspaskichui atsisakius europarlamentaro mandato, kitas arčiausiai Darbo partijos rinkimų į Europarlamentą sąraše - taip pat į Seimą išrinktas "darbietis" Kęstutis Daukšys, šiam taip pat tektų apsispręsti, ką rinktis - Seimo ar Europos parlamento nario mandatą.

Po K.Daukšio EP sąraše rikiuojasi į Seimą taip pat išrinkti Vydas Gedvilas ir Šarūnas Birutis. Pastarasis jau yra buvęs vieną kadenciją EP nariu.

2009 metais vykusiuose EP rinkimuose Darbo partija iškovojo vieną mandatą, jį gavo V.Uspaskichas.

Tapęs EP nariu Darbo partijos vadinamojoje "juodosios buhalterijos" byloje teisiamas jos pirmininkas buvo įgijęs teisinę neliečiamybę, tačiau Europos Parlamentas ją panaikino.

Prisiekęs ir gavęs Seimo nario įgaliojimus V.Uspaskichas vėl įgytų neliečiamybę, dėl kurios sprendimą turėtų priimti naujasis Seimas.

Socialdemokratai, Darbo partija ir Tvarka ir teisingumas yra pasirašę susitarimą dėl valdančiosios centro - kairės koalicijos formavimo Seime. Ši koalicija gali turėti 77 - 78 balsų daugumą naujame Seime, kuris į pirmąjį posėdį rinksis penktadienį.

Jei prie koalicijos prisijungs kviečiama Lenkų rinkimų akcija, valdantieji Seime turėtų 86 balsų persvarą.