Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis po susitikimo teigė turįs „mažai minčių“ trauktis iš koalicijos, Viktoras Uspaskichas deklaravo norintis jungtuvių su Rolando Pakso vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas“, bet ne dėl „juodosios buhalterijos“ bylos.

Savo ruožtu premjeras ir socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė nebijantis „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ jungtuvių bei jų atsvaros socialdemokratams. Jo teigimu, jeigu visko bijosi, belieka sėdėti namie po kaldra.

„Žinote, jeigu kas nors ko nors bijo, reikia namuose giliai po kaldra giliai palindus būti. Jie patys atsakys į šitą klausimą, man būtų nekorektiška komentuoti, aš neturiu pilnos informacijos, tik vakar išgirdau“, - sakė A. Butkevičius.

Lenkai turi „mažai minčių“ apie traukimąsi iš koalicijos

Klausiamas, ar Lenkų rinkimų akcija lieka koalicijoje, A. Butkevičius postringavo apie kompromisų meną: „Aš suprantu žmones, politikai kartais nori pokyčių labai greitai, bet mes turime suprasti – o aš manau, kad supratome ir suprasime – kad mes dirbame dar tik du mėnesius. Jokių įsipareigojimų mes vieni kitiems nedaliname, bet ieškome pačio realiausio sprendimo.

Prieš Politinės tarybos posėdį A. Butkevičius buvo susitikęs su V. Tomaševskiu, tačiau net tris kartus perklausus, apie ką kalbėjosi, premjeras teigė neatsimenąs.

„Taip, mes buvome susitikę. Gal tai ne dvišalis susitikimas, buvome mes kokie keturi-penki, nieko neslepiame ir už uždarų durų dviese nieko nesitarėme. Sutarėme tą, ką ir pratęsėme mūsų susitikime. Pasikeitėme nuomonėmis po mano vizito Lenkijoje ir kalbėjome kitais klausimais“, - sakė A. Butkevičius.

„Įvairiais klausimais, neatsimenu“, - į prašymą patikslinti, ką kalbėjo su V. Tomaševskiu, teigė premjeras.

Kaip žinoma Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas V. Tomaševskis yra pareiškęs, kad nemato perspektyvos dirbti šioje koalicijoje, kurią sudaro socialdemokratai, Darbo partija, „tvarkiečiai“ bei lenkai. V. Tomaševskis yra išreiškęs nepasitenkinimą dėl Vyriausybės siekio įsivesti eurą nuo 2015-ųjų bei nori peržiūrėti biudžeto perskirstymus valstybės investicijoms.

„Turiu labai mažai. Sakysime taip. Dėl terminų mes nesusitarėme, bet praktiškai esame pasiryžę kartu dirbti ir šiandien demonstruojame, kad koalicija yra vieninga“, - sakė V. Tomaševskis, antradienį klausiamas, ar tiesa, kad nebeturi minčių apie pasitraukimą iš koalicijos.

Tačiau politikas nesutiko atskleisti, ką Lietuvos lenkų rinkimų akcijai pažadėjo premjeras A. Butkevičius ar koalicijos partneriai. Jis tik priminė, kad susitikime kalbėta apie biudžetą, švietimo reikalus, bendradarbiavimą savivaldybėse.

V.Uspaskichas: pokalbis dėl jungimosi vyksta beveik dvejus metus

Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas apie koalicijos reikalus po susitikimo nekalbėjo, bet klausiamas apie galimą „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ jungimąsi aiškino, kad šis klausimas pradėtas svarstyti dar tuomet, kai jis su R. Paksu dirbo Europarlamente.

„Iš tikrųjų šitas pokalbis vyksta jau kokius pusantrų-porą metų, dar mums su R. Paksu būnant Europos Parlamente. Nutarėme, kad prie šio klausimo grįšime po rinkimų, tai ir grįžom. Iškelta idėja, kurią turėsime pristatyti savo valdymo organams“, - teigė V. Uspaskichas.

Jo teigimu, Darbo partijos frakcijos Seime nariams ši informacija nebuvo naujiena, nes „tam dalykui specialiai buvo surinkta frakcija“.

„Buvo pateikta informacija, kad tokia galimybė yra, tokia idėja yra. Aš iš savo pusės noriu pasakyti, kad noras pas mane yra, bet yra 16-17 tūkst. žmonių, kiekvienas turi tokį pat balsą kaip ir aš arba aš turiu tokį pats kaip ir visi tie žmonės“, - sakė Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas, nors „darbiečiai“ paprastai laikomi esantys itin ištikimi savo vadovui.

„Tvarkiečių“ lyderis R. Paksas aiškino taip pat esąs susijungimo šalininkas.

„Aš pats esu šalininkas, manau, kad tai būtina, reikalinga, aš manau, kad tą reikėjo padaryti galbūt ir anksčiau, bet vyksta tada, kai vyksta. Manau, kad stiprios politinės jėgos atsiradimas su didesniu intelektualiniu potencialu svarbus, kad būtų sprendžiamos valstybės problemos“, - aiškino R. Paksas.

Atsisakyti areštuotos dotacijos – kvailystė?

Aiškindamas, kodėl partijoms reikia jungtis, V. Uspaskichas teigė, kad centro politinės jėgos Lietuvoje turi vienytis – esą šią vietą politinėje arenoje jie turi užpildyti pirmi ir taip įsitvirtinti.

Klausiamas, kaip vertina teiginius, kad jungimasis sugalvotas dėl baudžiamosios bylos Darbo partijai, kaip juridiniam asmeniui, V. Uspaskichas tai neigė.

„Jeigu mes susijungsime, tai ką, bylą uždarys? Aišku, kad ne. Yra prievolės ir atsakomybė. Aš galiu tiesiai šviesiai pasakyti, kad mes nenorime atsisakyti nuo prievolės. Visų pirma po šitų sėkmingų rinkimų Darbo partija turi tris kartus didesnę dotaciją nei po praeitų. Atsisakyti tos dotacijos yra kvailystė. Todėl priimant arba paliekant prievoles mes prisiimam ir įsipareigojimus“, - aiškino V. Uspaskichas, pridūręs, kad įšaldyta dotacija yra apie 6 mln. litų, o ieškinys neva siekia 3,8 mln. litų.

Beje, V. Uspaskichas debiutavo kaip sociologas. Susijungimą jis argumentavo ir tuo, kad partijų elektoratas yra labai panašus, mat balsuojantys už Darbo partiją, antruoju pasirinkimu balsuotų už „Tvarką ir teisingumą“, ir atvirkščiai.

Tiesa, R. Paksas pripažino, kad partijoms jungiantis atsiras ir nepatenkintųjų, kurie pasitrauks iš abiejų partijų: „Ne visi demokratinėmis sąlygomis turi pritarti sprendimui“.

Valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdyje antradienį dalyvavo partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai Rolandas Paksas, Valentinas Mazuronis, Kęstas Komskis, Remigijus Žemaitaitis, „darbiečiai“ Viktoras Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Virginija Baltraitienė, socialdemokratai Irena Šiaulienė, Algimantas Salamakinas, Algirdas Butkevičius, Lenkų rinkimų akcijos atstovas Valdemaras Tomaševskis, Rita Tamašunienė bei signataras Česlovas Okinčicas.