V. Uspaskicho prašymą VRK patenkino vienbalsiai.

Europarlamentaro vietą po jo turėtų užimti „darbietis“ Kęstutis Daukšys. Tačiau jis DELFI informavo taip pat atsisakęs teisės vykti į Briuselį.

Toliau „darbiečių“ sąraše Europarlamento rinkimuose rikiavosi Vydas Gedvilas ir Šarūnas Birutis. Tačiau šie du politikai taip pat atsisakė teisės atstovauti Lietuvai Europos Parlamente.

Anot K. Daukšio, V. Uspaskichą Europos parlamente pakeis Justina Vitkauskaitė, Darbo partijos sąraše užėmusi penktąją vietą.

Apie neliečiamybės naikinimą kalbėti nenori

V. Uspaskichas po VRK sprendimo žurnalistams sakė nutaręs dirbti Seime ir „būti su komanda“.

„Tikrai įrodysiu, kad Darbo partija pajėgi didžiąją dalį savo programos įgyvendinti“, - sakė „darbiečių“ lyderis.

Tapęs Seimo nariu, juodosios buhalterijos byloje kaltinamas V. Uspaskichas įgis teisinę neliečiamybę. DELFI paklaustas, ar prašys Seimo ją panaikinti, politikas teigė nenorintis leistis į tokius svarstymus.

„Čia yra smulkesnis dalykas. Procedūra greitai bus, ko gera, atlikta. Grįšim prie to klausimo tada, kada jis bus. Dabar yra klausimas kitas – apie darbą Seime. Jeigu norit, klauskit“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Nusivylė Seimo sprendimu dėl Pinskų

Jis taip pat teigė nusivylęs Seimo sprendimu, kuomet parlamentas persigalvojo ir išbraukė iš Darbo partijos išrinktųjų Seimo narių Joną Pinskų, Živilę Pinskuvienę ir Jolandą Gaudutienę.

„Apgailestauju dėl visos šitos situacijos. Todėl, kad nėra aiškios procedūros, kaip atstatyti tą teisybę, jeigu teismas galutiniame variante nuspręs, kad jie nekalti šitoje situacijoje“, - kalinių balsų pirkimo tyrime figūruojančių partiečių situaciją vertino V. Uspaskichas.

Jis taip pat paminėjo, kad „darbiečiai“ naujajame Seime iškart imsis pertvarkų, kad tokias galimybes turėtų ateityje išrinkti Seimo nariai.

Atiduoda lenkams ministeriją

V. Uspaskichas patvirtino, kad būtent „darbiečiai“ atiduoda vieną ministro portfelį į koaliciją ateinančiai Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA). Tačiau kokia tai ministerija – esą dar nenutarta.

„Mes iš tikrųjų sutarėme, kad galime mūsų sąskaita tai daryti. Bet dėl pačios ministerijos nėra nustatyta todėl, kad derinama programa. O LLRA nori turėti tą ministeriją, kurioje dalis jos programos bus daugiausiai įtraukta į Vyriausybės programą“, - sakė „darbiečių“ lyderis.

Turi 10 pretendentų į ministrus

Politikas teigė kol kas neketinantis atskleisti Darbo partijos kandidatų į ministrus. Jų esą yra gerokai daugiau nei partijai žadamų ministerijų – į ministrus pretenduoja 10 „darbiečių“.

„Nenorime blefuoti. Patvirtinome apie 10 kandidatų. Mes turime juos aprobuoti, visų pirma, su pagrindiniu lyderiu Vyriausybės, t.y. Algirdu Butkevičiumi. Kad viskas būtų harmoninga. Jeigu jis pritars, mes tada atskleisim“, - tęsė V. Uspaskichas.

Energetikoje žada klausyti prezidentės nuomonės

Kandidato į energetikos ministrus jis taip pat neįvardijo. Tačiau žadėjo įsiklausyti į prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomonę apie energetiką.

„Aišku, tai turi būti derinama su prezidente. Todėl, kad jinai gana aiškiai atsistojo į šitą sritį. Kad tolimesnė ateitis Lietuvos būtų aiški ir suprantama energetikos srityje. Reikės aiškintis ir derinti visas pozicijas ir su prezidente“, - teigė „darbiečių“ lyderis.

Politikas teigė pats laikantis save geru pretendentu į energetikos ministrus. „Aš esu pats neblogas specialistas. Bet man nelemta būti (ministru - DELFI), ir tai blogai. Bet aš galvoju, kad Seime aš nemažai galėsiu įnešti aiškumo į tolimesnes Lietuvos energetines strategijas“, - sakė V. Uspaskichas.