V.Tutkaus priesaiką saugoti Lietuvos žemių vientisumą, gerbti Konstituciją ir ginti valstybės laisvę priėmė aukščiausius šalies vadovai.

Kariuomenės vadų pasikeitimo ceremonijoje laikinasis prezidentas Artūras Paulauskas sakė, kad J.Kronkaitis "visiems laikams liks Lietuvos generolo etalonas".

"Išsirikiavome padėkoti Jonui Algirdui Kronkaičiui - kariuomenės vadui, kurį nuoširdžiai myli ir gerbia Lietuva, jos visuomenė, politikai, kariai ir karininkai, kariuomenės vadui, kurio nuopelnus Lietuvai neginčijamai įrodo įspūdingi rezultatai, kurių pasiekė mūsų kariuomenė, ir garbinga vieta stipriausioje pasaulio gynybinėje organizacijoje", - sakė laikinasis prezidentas.

A.Paulauskas pažymėjo, kad Lietuvai tapus visateise NATO nare, kariuomenė sėkmingai integruojasi į šio Aljanso struktūras, aktyviai dalyvauja tarptautinėse operacijose ir siekia būti aktyvia ir patikima šios organizacijos partnere.

"Jau šiandien jaunos Lietuvos kariuomenės kariai, niekuo nenusileisdami, o kai kuriais parametrais pranokdami net senbuvių NATO šalių karius, dalyvauja įvairiuose mokymuose, pratybose, operacijose ir misijose", - kalbėjo A.Paulauskas.

Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius dėkodamas J.Kronkaičiui už darbą, pažymėjo, kad "mūsų kariai kovoja už tai, kad nežudytų žmonių Irake, už tai, kad nebūtų genocido Kosove, už tai, kad įvyktų laisvi rinkimai Afganistane".

Savo ruožtu J.Kronkaitis teigė, kad "kariuomenės stiprybė slypi ne generolų antpečiuose, o eilinių kareivių ir jų vadų profesionalume bei pasiryžime ginti savo kraštą", todėl į Lietuvos karius sakė dedantis daug vilčių.

"Lietuvos kariuomenė saugo kraštą nuo išorinės grėsmės, tačiau nuo vidinių pavojų turi saugotis patys piliečiai. Taigi būkite aktyvūs, ginkite savo pilietines teises, rinkitės ilgalaikes vertybes ir stiprinkite Lietuvos demokratiją", - kalbėjo J.Kronkaitis.

Generolas majoras vis dažniau į įvairias tarptautines misijas vykstančių karių vadams prašė taip parengti savo karius, kad nereikėtų jaustis kaltiems žvelgiant į raudančią kario motiną.

"Kariai, mano priesakas jums - saugokite vienas kitą ir padėkite esantiems šalia. Vienybėje yra jūsų tvirtybė. Visiems linkiu visada sugrįžti į namus, kad galėtumėte apkabinti jūsų laukiančius artimuosius", - sakė J.Kronkaitis.

J.Kronkaičiui karininkų ir generolų vardu nuo visų karių buvo įteiktas kalavijas, o V.Tutkui buvo perduotos kariuomenės vado regalijos - skeptras, įteiktas kariuomenės vado ženklas, kariuomenės vėliava.

Ceremoniją užbaigė kariuomenės būrių iškilminga eisena.

Trečiadienį ryte laikinojo Prezidento dekretu naujajam Lietuvos kariuomenės vadui brigados generolui Valdui Tutkui suteiktas generolo majoro laipsnis, o naujajam Lauko (sausumos) pajėgų vadui pulkininkui Arvydui Pociui - brigados generolo laipsnis.

V.Tutkus iki šiol ėjo Lauko (sausumos) kariuomenės vado pareigas, tačiau pasibaigus J.Kronkaičio kadencijai, laikinojo prezidento siūlymu, Seimas pritarus, jis buvo skirtas Lietuvos kariuomenės vadu.

1960 metais gimęs V. Tutkus yra baigęs Taškento aukštąją karo pėstininkų mokyklą, Frunzės karo akademiją ir NATO gynybos koledžą Romoje. 1991 metais V. Tutkus buvo Krašto apsaugos departamento Mokomojo junginio vado pavaduotojas, Motorizuoto pėstininkų bataliono "Geležinis vilkas" vado pavaduotojas, 1992-1993 metais - Krašto apsaugos ministerijos Jungtinio štabo viršininkas.

Vėliau V. Tutkus buvo kariuomenės vado pavaduotojas, Lietuvos karinis atstovas prie NATO ir Vakarų Europos Sąjungos bei gynybos atašė Belgijos Karalystei.

47-erių A. Pocius 1990 metais, viešai atsisakęs sovietų armijos karininko priesaikos ir karinio laipsnio, prisiekė Lietuvos Respublikai kaip eilinis savanoris, parlamento gynėjas. 1991-aisiais jis buvo paskirtas tuometinės Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos (SKAT) organizacinio skyriaus viršininku, vėliau - štabo viršininko pavaduotoju, o nuo 1994-ųjų - SKAT vadu.

A. Pocius birželį baigė JAV Sausumos kariuomenės karo koledžą Karlislo mieste Pensilvanijos valstijoje ir įgijo šiuo metu aukščiausią karinį išsilavinimą tarp šalies aukštųjų karininkų.