"Aš manau, jog šiuo metu esanti tarnybos trukmė yra optimali", - ketvirtadienį Seime sakė V.Tutkus, atsakydamas į parlamentarų klausimus.

Seimui yra pateikta opozicinės Liberalų ir centro frakcijos nario Algirdo Griciaus inicijuota Karo prievolės įstatymo pataisa, kurioje siūloma sutrumpinti privalomosios karo tarnybos laiką nuo 12 iki 6 mėnesių.

Pasiūlymą apsvarstęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas nusprendė, jog galima diskutuoti tik apie tarnybos laiko sutrumpinimą iki 9 mėnesių bei pasiūlė Seimui paklausti Vyriausybės nuomonės, nes dažnesnė šauktinių rotacija pareikalautų papildomų išlaidų.

Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime pakartojo, jog nepritaria siūlymui trumpinti privalomosios karo tarnybos laiką, nes tai neigiamai įtakotų šauktinių parengimą.

Ministras pabrėžė, jog tokia yra karinių ekspertų nuomonė ir jis stengsis ją apginti Vyriausybėje. Karinių ekspertų nuomone, tam tikrus reikalavimus atitinkančiam kariui parengti reikia ne mažiau 9 mėnesių.

Tvirtindamas 2004 metų Lietuvos kariuomenės sudėtį Seimas yra nustatęs, kad šiemet kariuomenėje tarnaus 8,1 tūkst. arba du trečdaliai karių profesionalų, gaunančių atlyginimą iš valstybės biudžeto, ir 4,5 tūkst. šauktinių.

Tuo tarpu, minėtas A.Gricius ir jo frakcijos kolega Algis Kašėta ketvirtadienį užregistravo nutarimo projektą, kuriame siūloma Vyriausybei iki šių metų pabaigos parengti Lietuvos kariuomenės pertvarkymo programą, numatant ateityje visiškai pereiti prie profesionalios kariuomenės.

Jie taip pat siūlo pakeisti Konstituciją, išbraukiant nuostatą dėl privalomosios karo tarnybos.