"Dabartinis mūsų Specialiųjų operacijų junginys (SOJ) turi savo atskiras užduotis, funkcijas, atranką, parengimą, štabą, savo biudžetą ir kovinius dalinius bei vienetus - visus atskiroms pajėgoms būdingus požymius. Kaip ir kitos kariuomenės pajėgos, SOJ yra pavaldus kariuomenės vadui. Ateityje SOJ turi perspektyvą virsti atskiromis kariuomenės pajėgomis", - interviu BNS sakė kariuomenės vadas.

Vakarų valstybės, siekdamos kuo didesnės savo specialiųjų pajėgų parengties, jų panaudojimo ir valdymo efektyvumo, pradėjo specialiųjų pajėgų išskyrimo iš likusių ginkluotųjų pajėgų procesą.

Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose veikia atskira Specialiųjų operacijų vadavietė, kuri vadovauja Armijos "žaliosioms beretėms", Laivyno "ruoniams", Jūrų pėstininkų korpuso ir Karinių oro pajėgų specialiesiems daliniams, tačiau šie daliniai tebepriklauso savo "motininėms" kariuomenės rūšims. Didžiojoje Britanijoje Specialiajai oro pajėgų tarnybai (SAS) ir kitiems specialiesiems daliniams vadovauja atskiras direktoratas, bet specialiosios pajėgos nėra išskirtos į atskirą rūšį.

"Lietuva viena pirmųjų prieš kelerius metus pradėjo analogišką procesą. Į Afganistaną su "Aitvaro" eskadronais vyko žaliukai, jėgeriai, koviniai narai", - sakė V.Tutkus.

Lietuvos Specialiųjų operacijų junginį sudaro Ypatingosios paskirties tarnyba (Žaliukai), Vytauto Didžiojo jėgerių batalionas, Povandeninių veiksmų komanda (PVK) ir specialiosios paskirties sraigtasparnių grandis.

PVK formaliai yra Karinių jūrų pajėgų, o sraigtasparnių grandis - Karinių oro pajėgų dalis, tačiau šie padaliniai yra perduoti SOJ operaciniam pavaldumui.

Kariuomenės vado V.Tutkaus teigimu, per artimiausius metus ketinama atskirti PVK tarnaujančių specialistų funkcijas. Karinėse jūrų pajėgose liktų narai išminuotojai, o SOJ būtų perduoti koviniai narai.

Generolo majoro V.Tutkaus teigimu, šis atskyrimas būtų pagrįstas funkcijų nedubliavimo principu. Atskiriant kovinius narus nuo išminuotojų, tektų priimti ir parengti ir daugiau specialistų.

Sraigtasparnių grandies materialinė bazė priklausytų KOP, tačiau tarnybai SOJ būtų priskirti konkretūs specialiai parengti aviatoriai.

V.Tutkaus teigimu, kad SOJ taptų atskiromis pajėgomis, reikėtų dar minimaliai pakeisti įstatymų bazę, sustiprinti SOJ ryšininkus ir medikus.

SOJ nuo praėjusių metų vasaros iki šių metų liepos budėjo NATO greitojo reagavimo pajėgose (angl. NRF - NATO Response Forces).

SOJ keturi eskadronai 2002-2004 metais pakaitomis po pusmetį dalyvavo JAV vadovaujamoje antiteroristinėje operacijoje "Enduring Freedom" Afganistane. Ši operacija nukreipta prieš Talibano režimo liekanas ir tarptautinės teroristinės organizacijos "al Qaeda" kovotojus.

Eskadronų "Aitvaras" kariai vykdė specialiosios žvalgybos, įtariamų asmenų suėmimo, ginklų sandėlių likvidavimo ir kai kurias kitas įslaptintas operacijas.

Kaip anksčiau sakė krašto apsaugos ministras G.Kirkilas, Lietuva vėl gavo sąjungininkų kvietimą siųsti SOJ karius į Afganistaną. Konkretus misijos laikas dar nenustatytas, tačiau manoma, kad "aitvarai" į Afganistaną gali išvykti jau šių metų antroje pusėje.

Siūlymui vėl prisijungti prie antiteroristinės operacijos šiemet vykusiame Valstybės gynimo tarybos posėdyje pritarė prezidentas ir kiti VGT nariai.