Vis tik, pažymi jis, tyrimai dėl dviejų ministrų ir Gitano Nausėdos gali ir neįvykti, kadangi VTEK, pagal įstatymo nustatytą tvarką, netiria skundžiamų atvejų, kurie įvyko anksčiau nei prieš 3 metus.

„Reikėtų skaičiuoti nuo šios dienos atgal tris metus. VTEK gali vertinti buvusius tarybos narius, kurie eina arba neina pareigas viešajame sektoriuje“, – žurnalistams antradienį vakare sakė G. Sakalauskas.

F. Jansonas į VTEK kreipėsi antradienį, prašydamas ištirti, ar į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsipainioję finansų ministrė Gintarė Skaistė ir kultūros ministras Simonas Kairys nepiktnaudžiavo tarybos nario išmokomis būdami Kauno miesto savivaldybės taryboje.

G. Skaistė joje dirbo nuo 2007 m. iki 2016 m., S. Kairys – 2011–2019 metais, tačiau iki tol ėjo miesto mero pavaduotojo padėjėjo pareigas, o nuo 2019-2020 m. buvo mero padėjėju.

„Vertintume (G. Skaistę ir S. Kairį – ELTA) kaip buvusius tarybos narius. (...) Mus riboja įstatymo senaties terminas – trys metai“, – pažymėjo jis.

„Jeigu tokia informacija tikra, tada taip“, – paklaustas, ar dėl senaties ministrų išlaidos būnant taryboje gali ir nebūti tiriamos, atsakė G. Sakalauskas.

„Jei praėjo trijų metų senaties terminas, tyrimai dažniausiai nepradedami“, – patvirtino jis.

Savo ruožtu konservatorius M. Maldeikis kreipėsi į VTEK, prašydamas įvertinti, ar šalies vadovas Gitanas Nausėda, prezidento rinkimų kampanijos metu 2018–2019 m. nepateikęs šeimos turto deklaracijų, nepažeidė viešojo intereso ir politikams keliamų etikos standartų.

„Logiška, kad tos aplinkybės viršija trejų metų senaties laikotarpį“, – M. Maldeikio skundo aplinkybes komentavo G. Sakalauskas.

Ištirti faktines skundo aplinkybes ir nutarti dėl tolesnių veiksmų, pasak G. Sakalausko, VTEK turėtų kitos savaitės posėdyje.

Jis žurnalistams aiškino, kad VTEK gali imtis tirti, ar buvę ir esami savivaldybių tarybų nariai sąžiningai atliko savo funkcijas, nepiktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir savivaldybės turtu netarnybinei veiklai.

„VTEK gali pradėti tyrimus dėl tarybos narių, kurie išrinkti į tarybos nario pareigas, kurie šiuo metu nėra išrinkti į tarybos nario pareigas ir neina pareigų viešajame sektoriuje. Taip pat VTEK turi teisę pradėti tyrimą dėl buvusių tarybos narių, kurie šiuo metu eina ministro ar Seimo nario pareigas“, – sakė G. Sakalauskas.

„VTEK gali savo iniciatyva pradėti tyrimą, tačiau, kad jį pradėtų, reikia suformuoti tyrimo dalyką“, – pridūrė jis.

Pasak jo, prieš nuspręsdama, ar pradėti tyrimą, VTEK turi nustatyti, ar skunduose pateikti duomenys yra pagrįsti.

„Tyrimo pradėjimas dar nereiškia, kad asmuo pažeidė įstatymo nuostatas. Į šį klausimą atsakome tyrimo eigoje ir sprendimą priima penki komisijos nariai“, – teigė G. Sakalauskas.

„Dabar pirminė stadija, kada bus renkama informacija ir vertinama skundo atitiktis įstatymo nuostatoms“, – teigė jis.

VTEK vadovas informavo, kad komisija atlieka bendrą situacijos dėl galimo savivaldybių tarybų narių neskaidraus jiems skiriamų išmokų panaudojimo, tačiau jį apriboja ypač didelė duomenų apimtis.

„Atliekame bendrą situacijos vertinimą ir matome, kad yra labai daug duomenų (...) bendras asmenų skaičius, kuris papultų į vertinimą yra virš 1,5 tūkst. – buvę, esami tarybos nariai“, – sakė G. Sakalauskas.

ELTA primena, kad kalbėdamas apie Vyriausybės atstovų laikyseną „čekiukų“ skandalo kontekste, prezidentas Gitanas Nausėda akcentavo, kad į skandalą įsivėlę ministrai visiškai skirtingai reagavo į jiems metamus įtarimus dėl piktnaudžiavimo.

Šalies vadovas teigė, kad teisėsaugos institucijos, dėl tarybos narių išlaidų pradėjusios tyrimus eilėje savivaldybių, privalo tęsti savo darbą. O klausimus dėl skaidrumo sukėlusiais ministrais, pažymėjo prezidentas, turėtų pasidomėti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).