Minėtu įstatymu nustatytas įpareigojimas atitinkamų valstybės ar savivaldybių institucijų bei įstaigų vadovams ar jų įgaliotiems atstovams kontroliuoti, kad jų vadovaujamos įstaigos darbuotojai, kuriems yra taikomos šio įstatymo nuostatos, jas vykdytų tinkamai.

Taip pat nurodyta, kad valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys, teisės aktų nustatyta tvarka pripažinti pažeidusiais šio įstatymo reikalavimus, vienerius metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinami, priimami, skiriami ar renkami į aukštesnes pareigas.

2018 m. balandį VTEK pripažino pažeidimą VšĮ „Santaros" klinikų darbuotojui - valstybinėje tarnyboje dirbančiam asmeniui. Iš tyrimo medžiagos matyti, kad J.Raistenskis 2018 m. vasarį-gruodį laikinai ėjo VšĮ „Santaros" klinikų generalinio direktoriaus pareigas ir buvo atsakingas už tiesioginę įstatymo normų laikymosi kontrolę jo vadovaujamoje įstaigoje, kadangi tuo laikotarpiu klinikose nebuvo paskirtas atskiras asmuo, įgaliotas vykdyti šias funkcijas.

2018 m. lapkritį, nepraėjus metams nuo minėtojo VTEK sprendimo, J. Raistenskis pasirašė įsakymą, kuriuo minėtąjį klinikų darbuotoją perkėlė į aukštesnes pareigas: iš klinikų direktoriaus valdymui pavaduotojo organizaciniam darbui pareigų į direktoriaus valdymui pareigas.

VTEK vertinimu, minėtasis darbuotojas negalėjo būti perkeltas į aukštesnes pareigas nepasibaigus nustatytiems apribojimams, o įstaigos vadovas privalėjo užtikrinti, kad šių nuostatų būtų laikomasi, tačiau J. Raistenskis, anot VTEK, to tinkamai nepadarė.

VTEK siūlo sveikatos apsaugos ministrui informuoti laikinai vadovauti įstaigoms skiriamus asmenis apie jų pareigą užtikrinti Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo vykdymo kontrolę.