Neigiamą VTEK verdiktą visiems politikams užtraukė vienas ir tas pats dalykas. Visi jie balsavo už nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifų nustatymą kitiems metams, nors patys turi komercinio NT ar akcijų įmonėse, kurios tokiu turtu disponuoja.

Koją pakišo akcijos

VTEK praneša, kad A. Zuokas ir R. Adomavičius yra stambūs akcininkai įmonėse, kurios yra NT mokesčio mokėtojos. Taigi balsuodami dėl šio mokesčio tarifų jie esą galėjo būti nešališki.

„Politikai yra stambūs akcininkai ir dėl to asmeniškai suinteresuoti ženklias nekilnojamojo turto mokesčio sumas (nuo 30 000 iki 75 000 litų per metus) Vilniaus mieste mokančių bendrovių sėkminga veikla. Todėl priimant minėtą sprendimą šie asmenys negalėjo išlikti objektyvūs ir nešališki, kaip to reikalauja įstatymas“, - teigiama VTEK išvadoje.

Analogiška išvada ir dėl Matijošaičių, kurių įmonės Kaune turi sumokėti dar daugiau NT mokesčio.

„V. ir I. Matijošaičiai valdo stambius akcijų paketus (nuo 40 iki 60 proc. akcijų) įmonėse, bendrai per metus už turtą Kauno mieste sumokančiose daugiau kaip pusę milijono litų nekilnojamojo turto mokesčio. Todėl priimant minėtą sprendimą šie asmenys negalėjo išlikti objektyvūs ir nešališki, kaip to reikalauja įstatymas“, - skelbia VTEK.

Kiti Kauno tarybos nariai įklimpo dėl darbo santykių su Matijošaičių verslu.

„Tarybos nariai T. Bagdonavičius ir P. Mačiulis per paskutinius metus buvo darbo santykiais susiję su bendrovėmis, kurių akcininku ir valdybos nariu yra V. Matijošaitis, ir kurios už turtą Kauno mieste moka nuo 90 000 iki 400 000 Lt nekilnojamojo turto mokesčio. Akivaizdu, kad svarstydami ir balsuodami dėl nekilnojamojo turto mokesčio tarifų politikai veikė interesų konflikto situacijoje, tačiau nenusišalino, kaip to reikalauja įstatymas“, - konstatuoja etikos sargai.

Paleido tik vieną politiką

Vienintelis už NT mokestį balsavęs ir neigiamo VTEK įvertinimo išvengęs politikas – Vilniaus tarybos narys, socialdemokratas Vytautas Milėnas. VTEK konstatavo, kad jo valdomas turtas su NT mokesčio mokėjimu susijęs nežymiai.

„Tyrimas dėl tarybos nario Vytauto Milėno nutrauktas dėl mažareikšmiškumo. Šis politikas atitinkamose bendrovėse turi mažiau nei 10 proc. akcijų, o mokėtina metinė nekilnojamojo turto mokesčio suma minėtoms bendrovėms sudaro mažiau kaip 10 000 Lt“, - skelbia VTEK.

VTEK sprendimai gali būti skundžiami teismui.

A.Zuokas: jei ne mano balsas, savivaldybė būtų netekusi per 60 mln. Lt

Vertindamas VTEK verdiktą A. Zuokas sakė, kad sprendimas žmogiškai jį labai nuvylė.

„Negalima taip nesąžiningai ir, sakyčiau, gana nekorektiškai priiminėti visiškai nelogiškus ir neteisingus sprendimus kitų asmenų atžvilgiu. Todėl šitą sprendimą vertinčiau gana kaip politinį, nes nemažos dalies VTEK narių skyrimas politinis“, - DELFI tvirtino sostinės meras.

Pasak A. Zuoko, pagal Lietuvos įstatymus miesto tarybos turi numatyti NT mokesčio tarifą iki birželio 1-os dienos. Priešingu atveju mieste kitąmet būtų galiojęs minimalus mokesčio tarifas – 0,3 proc. nuo turto vertės.

A. Zuokas prisiminė, kad balsuojant dėl NT mokesčio tarifo opozicija išėjo iš salės norėdama sugriauti kvorumą. Mero teigimu, jei opozicija būtų pasekęs ir jis ar R. Adomavičius, kvorumas būtų sugriautas ir taryba nebūtų priėmusi sprendimo.

„Tai reikštų, kad nuo kitų metų viso NT Vilniaus mieste tarifas būtų 0,3 proc. Jeigu man, kaip įmonės akcininkui, kuri turi ir valdo NT turtą, buvo noras ir tikslas gauti tokią mokestinę naudą, man būtent taip reikėjo ir elgtis. Ir dar apkaltinti opoziciją, kad ji dėl visko kalta. Tada kaip akcininkas teoriškai būčiau gavęs gerokai didesnę naudą“, - kalbėjo A. Zuokas.

Jis tvirtina jautęs atsakomybę, antraip savivaldybė kitąmet būtų netekusi per 60 mln. Lt.

„Mes padarėme gerą darbą tiesiogine to žodžio prasme, nes apgynėme miesto biudžetą“, - tvirtino A. Zuokas. Gautus VTEK argumentus A. Zuokas nagrinės su teisininkais ir neatmeta galimybės kreiptis į teismą.

V.Matijošaitis: tai juokingai kvaila

V. Matijošaitis pripažino tik iš žiniasklaidos žinantis apie VTEK komisijos išvadą.

Verslininkas bei Kauno miesto tarybos narys DELFI teigė, kad tokia išvada nėra logiška.

„Tai juokingai kvaila. Jei aš būčiau apkaltintas vienas – tai dar būtų galima suprasti, bet kai apkaltinami su mano įmonėmis susiję žmonės – tai kur logika? Daugelis tarybos narių susiję su įvairiomis bendrovėmis, tai jei visi nusišalins priimant sprendimus tai nebus kam balsuoti. Aš tuomet nesuprantu, kaip Seimo nariai priima PVM įstatymą. Juk kai jie perka dešrą taip pat moka PVV“, - stebėjosi V. Matijošaitis.

„Vieningo Kauno“ lyderis taip pat tikino, kad priimant sprendimą dėl NT mokesčių tarifų, buvo palikti galioti senieji tarifai.

„Mes siūlėme, kad tarifai tarkim, viešbučiams, būtų pakelti, kad miestas Europos čempionato metu gautų daugiau pajamų“, - sakė V. Matijošaitis.

Verslininkas taip pat dar nėra nusprendęs, kaip reaguos į VTEK išvadą.

„Ryt ateisime į darbą ir žiūrėsime, bet gaila gaišti laiką“, - DELFI teigė V. Matijošaitis.

R. Adomavičius: mus baudžia už gerus darbus

Vilniaus vicemeras R. Adomavičius DELFI teigė esąs šokiruotas tokio VTEK sprendimo. Anot jo, balsavimas dėl NT mokesčio miestui garantavo didžiules papildomas pajamas, mat nepriėmus minėto sprendimo, daugelis įmonių esą būtų galėjusios pasidžiaugti sumažintu mokesčio tarifu. O etikos sargai esą politikus baudžia už gerus darbus.

„Man tai labai keista. Mes išgelbėjome Vilniui 60 mln. litų, o jie kalba apie... Jeigu mes būtume nebalsavę, bent jau aš būčiau žymiai daugiau naudos davęs savo bendrovei, kurios turiu akcijų, negu kad dabar. Čia kažkokia išvis absoliuti nesąmonė. Niekas nesigilina į esmę tikriausiai“, - piktinosi R. Adomavičius.

Paklaustas, ar VTEK sprendimą skųs teismui, politikas neslėpė labai rimtai svarstantis tokią galimybę.

„Norėčiau pats gauti iš jų (VTEK) atsakymą, įsigilinti ir tada šiek tiek pasikrapštyti pakaušį. Ne, visiškai neįtikina. Absoliučiai nelogiškas sprendimas. Nes niekas nepasigilino į tai, kas buvo pasakyta ir motyvuota. Labai nesmagu, kad taip įvyko. (...) Manau, kad, ko gero, tai (skundas teismui – DELFI) tikrai turėtų įvykti“, - tęsė R. Adomavičius.

Jis taip pat tvirtino, esą be jo, A. Zuoko ir V. Milėno balsų sprendimas dėl NT mokesčio tarifų apskritai nebūtų buvęs priimtas.

Socialdemokratas teigė nuogąstaujantis, kad toks VTEK sprendimas smogs visai šalies savivaldai. „Reikia tada „kelti“ visus tarybos narius, kurie apskritai turi kokių nors akcijų įmonėse, kurios turi turto. Tokių politikų gali pasirodyti tiek daug, kad nei vienas iš jų negalėtų priimti tokio sprendimo. Kitas dalykas – viešojo transporto kainų nustatymas ar apskritai kokios nors bendros tvarkos įvedimas. Reiškia, nei vienas tarybos negali balsuoti, nes ta tvarka gali būti palanki kažkam. Iš viso galime čia nusifilosofuoti iki to, kad taryba gali tapti neveiksni“, - aiškino pašnekovas.

Politikas neslėpė manąs, kad už VTEK sprendimo slypi ir politinė potekstė, mat jį ir A. Zuoką etikos sargams apskundė konservatoriai.

„Pasižiūrėkit, kas parašė skundą. Na, tai koks klausimas jums kyla?“, - reziumavo R. Adomavičius.