A. Zaremba į etikos sargų akiratį pateko dar 2011 m., kuomet jis, eidamas Vilniaus tarybos nario pareigas, nenusišalino nuo klausimo dėl savo darbovietės – „Vilniaus energijos“ – akcijų perleidimo. „Darbietis“ nebalsavo nei už, nei prieš, tačiau formaliai balsavime dalyvavo. Šis sprendimas buvo lemtingas, mat jeigu A. Zaremba būtų nusišalinęs nuo balsavimo, Vilniaus taryboje būtų nebelikę kvorumo. Tokiu atveju, sprendimo dėl „Vilniaus energijos“ akcijų priėmimas būtų tapęs neįmanomu.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) tuomet pavedė A. Zarembos elgesį įvertinti Vilniaus tarybos Etikos komisijai. Pastaroji gerokai užgaišo, tačiau pernai kovą nusprendė, kad „darbietis“ pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Šis įstatymas byloja, kad jį pažeidę asmenys „vienerius metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinami, priimami, skiriami ar renkami į aukštesnes pareigas“. Tačiau Energetikos ministerija laikosi pozicijos, kad mažiau nei prieš metus priimtas Vilniaus tarybos etikos sargų sprendimas netrukdo A. Zarembai sėsti į viceministro kėdę.

Dirbs ir ministerijoje, ir savivaldybėje

Energetikos ministro vyriausioji patarėja Daiva Rimašauskaitė DELFI teigė, esą Vilniaus tarybos Etikos komisijos sprendimas neužkerta kelio A. Zarembos skyrimui viceministru. Esą tai patvirtina ir VTEK.

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu, Energetikos ministerija kreipėsi į atitinkamas institucijas, iš kurių gavo atsakymą, jog VTEK „neigiamai charakterizuojančios informacijos apie Algimantą Zarembą neturi“. Taip pat buvo pateikta informacija, kad VTEK pritarė Vilniaus miesto savivaldybės Etikos komisijos išvadai, tačiau savarankiško tyrimo nepradėjo“, - kalbėjo D. Rimašauskaitė.

Pasak jos, viceministru tapęs A. Zaremba neketina atsisakyti Vilniaus tarybos nario mandato.

„Energetikos ministerijos viceministro pareigos nepatenka į tą kategoriją pareigų, dėl kurių jis privalėtų atsisaktyti savivaldybės tarybos nario mandato. Suprantama, kad ponas A. Zaremba tiek vykdydamas viceministro pareigas, tiek dalyvaudamas tarybos darbe privalės nusišalinti nuo sprendimų priėmimo tais atvejais, kai tai galėtų sukelti interesų konfliktą“, - pridūrė pašnekovė.

VTEK: ankstesnis įstatymas būtų draudęs A.Zarembą skirti viceministru

VTEK sekretoriato vadovas Tomas Čaplinskas DELFI teigė, kad A. Zaremba turi galiojančią neigiamą etikos sargų išvadą.

„Vilniaus tarybos Etikos komisija 2012 m. kovo 12 d. priėmė sprendimą, kad A. Zaremba pažeidė įstatymą. (...) Jis įstatymą pažeidė. VTEK pernai vasarą šitai išvadai pritarė. Kiek mes žinome, ji yra įsiteisėjusi, galiojanti“, - kalbėjo T. Čaplinskas.

Tačiau galiojanti nuobauda esą šiuo atveju nieko nereiškia. Mat dirbti viceministru A. Zarembai leidžia pakeistas įstatymas. Mat ankstesnės kadencijos Seimas eliminavo draudimą interesus supainiojusiems asmenims darbintis valstybės tarnyboje, o dabartinės sankcijos apsiriboja tik esama pažeidėjų darboviete.

„Situacija yra tokia, kad 2012 m. vasarą Seimas paredagavo įstatymą ir truputėlį palengvino sankcijas. (...) Iki to laiko galiojo sankcija, kad (įstatymą pažeidęs – DELFI) asmuo, nustojęs eiti pareigas, trejus metus net negali būti priimamas į valstybinę tarnybą. O šios dienos redakcija yra tokia, kad asmuo vienerius metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinamas ir priimamas arba skiriamas į aukštesnes pareigas. Iš šios nuostatos sektų, kad jeigu jis būtų skiriamas į kažkokias aukštesnes pareigas Vilniaus savivaldybėje, tada būtų pagrindas kvestionuoti šitą skyrimą. (...) O čia yra skyrimas į visai kitą instituciją“, - aiškino VTEK sekretoriato vadovas.

A. Zaremba yra dirbęs Ūkio ministerijoje, nuo kurios atskyrus dalį padalinių dešiniųjų Vyriausybė įsteigė Energetikos ministeriją. Naujojoje ministerijoje „darbiečiui“ vietos nebeliko. Tuomet jis įsidarbino „Vilniaus energijoje“, kur ėjo elektros energetikos projektų vadovo pareigas. Vilniaus taryboje jis dirba ne nuo kadencijos pradžios. A. Zaremba tarybos nario įgaliojimus įgijo po to, kai buvo nužudytas „darbietis“ tarybos narys Sergejus Novikovas.