„Žinau apie tokį straipsnį, bet neskirčiau jam didelės svarbos. Kas yra tikrai svarbu, tai Lietuvos pastangos kovoti su politine korupcija. Tai yra tikrai svarbu. Būtent šiame kontekste aš matau V. Uspaskicho ir Darbo partijos vicepirmininko atvejį. Žinau, kad Lietuvos parlamentas panaikino teisinį imunitetą šiems asmenims. Aš sveikinu, kad ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius ir jo vadovaujami socialdemokratai, kurie yra sudarę koaliciją su Darbo partija, balsavo už imuniteto panaikinimą“, - interviu DELFI sakė V. Socoras, penktadienį viešėjęs tradiciniame „Sniego susitikime“ Trakuose.

Pasipiktino V.Gedvilo pareiškimais

„European Voice“ ketvirtadienį išspausdino straipsnį, pavadintą „Darbštus lietuvis“. Jame atpasakojama V. Uspasicho gyvenimo istorija, pradedant, kur jis gimė, baigiant „darbietės“ Dangutės Mikutienės pasakojimu apie V. Uspaskicho darbštumą bei rūpinimąsi savo sveikata. Tuo tarpu juodosios buhalterijos byla straipsnyje siejama su pavyduolių ir politinių konkurentų pinklėmis V. Uspaskichui.

Straipsnyje kalbinamas V. Uspaskichas aiškina buvęs idealistas ir norėjęs Lietuvoje sukurti geresnę aplinką verslui, tačiau esą ne viskas pavyko. Darbo partijos vadovas sako, kad Lietuvos politikai yra pernelyg korumpuoti bei nacionalistiški. V. Uspaskichas guodžiasi, kad jeigu prieš eidamas į politiką būtų žinojęs tai, ką žino dabar, esą niekuomet nebūtų ryžęsis tokiam žingsniui.

Vladimiras Socoras
Paklaustas, ar panašūs straipsniai gali pakenkti Lietuvos įvaizdžiui, V. Socoras siūlė neskirti jam didelės svarbos. Jo nuomone, svarbiau tai, kad mūsų šalis deda pastangas kovai su politine korupcija.

„The Jamestown Foundation“ vyresnysis mokslinis bendradarbis V. Socoras teigia, kad apskritai Darbo partijos buvimas valdžioje yra klaida.

Jis taip pat pasipiktino šios partijos Seimo pirmininko Vydo Gedvilo teiginiais radijo stočiai „Svoboda“, kad reikia derinti santykius su Rusija ir „pasirūpinti savo žmonėmis“ bei kad Lietuva iš Rusijos perka labai daug dujų, tuo metu Jungtinės Amerikos Valstijos yra labai toli ir nuo jų dujų Lietuva neprisijungs.

„Buvau šokiruotas Seimo pirmininko V. Gedvilo pareiškimu, kuriuo norėta sumenkinti Lietuvos santykių su JAV svarbą ir bandyta išpūsti naudą dėl santykių su Rusija. Šis pareiškimas apskritai buvo nepagrįstas faktais. Juk Rusija diskriminuoja Lietuvą politine prasme, nes Lietuva už išteklius moka apie 30 proc. brangiau nei kitos šalys regione“, - sakė V. Socoras.

„Išsakydamas tokius pareiškimus, tokio rango politikas ir valdančiosios daugumos atstovas demonstruoja nekompetenciją. Jis yra nekompetetingas, jeigu daro tokius pareiškimus. Nors nevertinu to rimtai, nes Lietuvos visuomenė ir politinės partijos nesivadovauja tokiu požiūriu. Tai tiesiog Darbo partijos nuomonė, todėl, manau, kad Darbo partijos buvimas valdžioje yra klaida“, - pridūrė amerikiečių analitikas.

Kalbėdamas V. Socoras taip pat pabrėžė, kad demokratinėje visuomenėje žmonės gali balsuoti už tokias partijas, kurios patinka, tačiau, jo nuomone, koalicijų formavimas jau yra partijų reikalas, todėl Darbo partijos pasirinkimas į koaliciją, anot mokslininko, yra politinis apsisprendimas, o ne būtinybė.

„Galimi įvairūs koalicijų variantai“, - teigė V. Socoras.

Nemato skirtumų tarp socdemų ir konservatorių užsienio politikos

Klausiamas, ar gana skirtingas Lietuvos politinių partijų požiūris į santykius su didžiąja kaimyne Rusija, gali pakenkti Lietuvos užsienio politikai, V. Socoras teigė, kad, nepaisant partijų požiūrių skirtumų, daugelio Lietuvos užsienio politika išlieka gana nuosekli.

„Socialdemokratai ir konservatoriai savo požiūriu į Rusiją nėra itin nesuderinami. Abi pagrindinės partijos siekė Lietuvos įstojimo į NATO, prisijungimo prie Europos Sąjungos, abi palaikė rinkos ekonomikos reformas, pasisako už stiprius ryšius su JAV, remia energetinį saugumą. Tai vertybės, kurios vienija socialdemokratus ir konservatorius, todėl nematau didelio skirtumo tarp abiejų šių partijų ir jų požiūrio į Rusiją“, - teigė V. Socoras.

Analitiko nuomone, Rusija bet kokiu atveju yra ir bus svarbus ekonominės prekybos partneris. Pasak V. Socoro, kiekviena Lietuvos vyriausybė siekė, kad ekonominiai santykiai su Rusija atitiktų rinkos ekonomikos principus.

„Jokių specialių sąskaitų iš „Gazprom'o“, jokio diskriminacinio traktavimo, jokių gamtinių dujų ar elektros energijos prekybos monopolijų Lietuvoje – toks visų vyriausybių siekis. Tiesiog visos vyriausybės stengėsi pasiekti tokią situaciją, kad Rusija pripažintų Lietuvą ir kitas Baltijos šalis esant NATO ir Europos Sąjungos narėmis bei bendrautų su jomis kaip šių organizacijų atstovėmis“, - teigė V. Socoras.

V. Socoro nuomone, Lietuvos priklausomybė nuo rusiškų dujų stipriai sumažės, jei Lietuva pastatys suskystintų gamtinių dujų terminalą.