LRT susisiekė su Valstybės Saugumo departamento (VSD) direktoriumi Dariumi Jauniškiu, kuris patikino, kad šiuo metu VSD nemato jokių terorizmo apraiškų Lietuvoje.

Paklaustas, ar galima nuraminti Lietuvos gyventojus, VSD direktorius Darius Jauniškis tikino, kad jokių indikacijų ar šimtaprocentinės grėsmės Saugumo departamentas neturi, tačiau tokio scenarijaus negalima atmesti, bet, jo teigimu, žaisti procentais neverta.

„Kol kas jokių indikacijų VSD neturi, kad kažkokie teroristiniai aktai galėtų vykti Lietuvoje“.

Prieš tai buvęs VSD vadovas Mečys Laurinkus LRT tikino, kad šiuo metu VSD trūksta kompetencijų ir žmonių, išmanančių terorizmą ir jo grėsmes, tačiau D. Jauniškis nesutiko su šiuo teiginiu: „Kompetencijos užtenka, žmonės nėra atleisti ar išsivaikščioję ir jie tęsia darbą savo“.

Pasidomėjus, kokia situacija šiuo metu su specialiu VSD antiteroristiniu padaliniu, kuris buvo išardytas, vėliau pradėtas atkurti, o galiausiai perduotas policijai, VSD vadovas patikino, kad šiuo metu padalinio funkcija atstatinėjama ir dalinai jau yra atstatyta, yra paskirti atsakingi žmonės, kurie šią situaciją stebi ir koordinuoja.

Į klausimą, ar Lietuvos antiteroristinių padalinių finansavimas yra pakankamas, D. Jauniškis atsakė atvirai, kad tam nėra skiriama pakankamai dėmesio, tačiau viliasi, kad šie įvykiai paskatins skirti daugiau dėmesio saugumui.

DELFI primena, kad prieš tai Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė patikino, kad Lietuvoje padidėjusios terorizmo grėsmės nėra ir visos institucijos, kurioms priklauso imasi būtinų priemonių užtikrinti papildomą saugumą Lietuvoje.

VSD vyksta koordinacinis kovos prieš terorizmą pasitarimas

Valstybės saugumo departamente (VSD) šeštadienį vyko koordinacinis kovos prieš terorizmą pasitarimas, kuriame aptariamos saugumo stiprinimo priemonės.

VSD direktorius D. Jauniškis sukvietė tarpinstitucinį pasitarimą, kuriame, reaguojant į Prancūzijos sostinėje įvykusius teroro išpuolius, buvo aptarta saugumo situacija Lietuvoje, pasikeista naujausia žvalgybine informacija ir numatytos prevencinės saugumo stiprinimo priemonės.

Koordinaciniame pasitarime dalyvavo Vidaus reikalų ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento, Kriminalinės policijos biuro, Vadovybės apsaugos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovai.

Posėdyje buvo konstatuota, kad įvertinus aktualiausią žvalgybinę informaciją, šiuo metu nėra pagrindo Lietuvoje didinti terorizmo grėsmės lygį. Sutarta, kad atsakingų institucijų paskirtieji asmenys aktyviai keistis informacija tam, kad būtų galima kuo greičiau reaguoti į galimus grėsmės pokyčius.