„Valstybės saugumo departamentas nevertina interpretacijų ir prielaidų“,– teigiama Eltai perduotame komentare.

Apie idėją sudaryti parlamentinio tyrimo komisiją savaitgalį užsiminė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys R. Lopata, reaguodamas į žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ keliamą klausimą, kas galėjo paprašyti VSD 2018–2019 metais rinkti informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Savo ruožtu VSD teigia, kad į šiuos klausimus jau atsakyta prieš tris metus.

„Primename, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas 2020 m. patvirtino išvadas dėl situacijos, susijusios su kandidatų į prezidentus aplinkos patikrinimu. Komitetas konstatavo, kad VSD veikė teisėtai. NSGK taip pat nurodė, kad turi būti atsisakyta žodinių pavedimų tikrinti asmenis. VSD į nurodymus atsižvelgė.

Kaip skelbta VSD direktoriaus 2020 m. kovo 20 d. pareiškime, „VSD nesilaiko selektyvaus požiūrio į jokias politines jėgas ar kandidatus. VSD atstovai buvo susitikę su įvairių pretendentų ar kandidatų aplinkos žmonėmis, dėl skirtingų priežasčių“. Jame taip pat pažymėta, kad VSD turi pareigą tirti, vertinti ir užkardyti užsienio valstybių kišimąsi į demokratinius procesus“, – rašoma Eltai perduotame komentare.

„VSD nacionaliniam saugumui reikšmingą informaciją, išvadas bei rekomendacijas teikia Žvalgybos įstatymo nustatyta tvarka ir šiame įstatyme įvardintiems subjektams. VSD savo veikloje griežtai laikosi įstatymų reikalavimų ir VSD bendradarbiaus tiek su žvalgybos kontrolę, tiek su parlamentinę kontrolę vykdančiais subjektais, jeigu bus pateikti papildomi klausimai“, – pažymi VSD.

ELTA primena, kad netrukus pasirodysiančioje žurnalistų D. Pancerovo ir B. Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ atskleidžiamas Valstybės saugumo departamento (VSD) vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu, taip pat nemažai dėmesio skiriama G. Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.

NSGK narys Raimundas Lopata sako, kad pavasario sesijoje reikėtų sudaryti parlamentinio tyrimo komisija, kuri toliau aiškintųsi istorijos dėl VSD rinktų duomenų apie privačius asmenis detales.

Savo ruožtu konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigia, kad knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“ pateikta nauja informacija kelia susirūpinimą Valstybės saugumo departamento (VSD) integralumu.

„Mano požiūriu, tai yra rimta informacija, kuri gali kelti klausimų dėl tokios svarbios institucijos kaip Valstybės saugumo departamentas integralumo“, – Briuselyje LRT žurnalistams teigė G. Landsbergis.

„Manau, kad, visų pirma, kaip ir politika turime aptarti tai koalicijoje ir partijoje, diskutuoti, kokie klausimai, kokia forma turi būti keliami. Neatmesčiau, kad viena ar kita forma Seimas į juos gali pasigilinti“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją