„Mano vertinimas, VSD vertinimas – kad mums reikėtų, ko gero, daugiau dėmesio skirti Rusijos opozicijos atstovų apsaugai“, – ketvirtadienį po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda žurnalistams sakė D. Jauniškis.

„Aktyviai dalinamės visa informacija, kurią gauname įvairiais informacijos rinkimo kanalais. Mes viskuo pasidaliname su policija“, – teigė jis.

D. Jauniškis paragino opozicionierius ir patiems daugiau rūpintis savo saugumu.

„Kviesčiau ir patiems rūpintis savo apsauga daug labiau, nei buvo iki šiol“, – paragino VSD direktorius.

„Pats [L. Volkovo – ELTA] atvejis tik parodo, kad galbūt buvo per atsainiai žiūrima į savo saugumą“, – svarstė jis.

Paklaustas, ar paaiškėjo kokių nors naujų detalių dėl L. Volkovo užpuolimo, VSD vadovas teigė negalįs to komentuoti, mat vyksta ikiteisminis tyrimas. Visgi, tęsė jis, žvalgybos vertinimu, šis išpuolis yra sietinas su Rusijos specialiųjų tarnybų veikla.

„Mūsų vertinimu, panašu, kad tai Rusijos spec. tarnybų darbas. Matyt, per kažkokį užverbuotą asmenį padaryta“, – svarstė jis.

Policijos pareigūnai vykdo įkalčių paiešką šalia Leonido Volkovo namų

„Tai tik rodo, kad režimas nusiteikęs daug rimtesnėms akcijoms, – turime labai rimtai pergalvoti ir grėsmių vertinimą <...>, ir atitinkamų priemonių imtis“, – sakė jis.

VSD trečiadienį teigė, kad Kovos su korupcija fondo (FBK) nario L. Volkovo užpuolimas, tikėtina, yra Rusijos organizuota ir įgyvendinta operacija. Lietuvos žvalgyba tai sieja su Kremliaus bandymais stabdyti Rusijos opozicijos projektų, susijusių su artėjančiais nedemokratiniais Rusijos prezidento rinkimais, įgyvendinimą.

ELTA primena, kad antradienio vakarą Vilniaus pakraštyje kol kas nenustatytas asmuo užpuolė ir sužalojo kalėjime mirusio Aleksejaus Navalno bendražygį – 43 metų Leonidą Volkovą.

Rusijos opozicionierius buvo užpultas apie 22 val. Antakalnio seniūnijoje, Žuvėdrų gatvėje, kai atvyko į namo kiemą automobiliu.

Į pranešimą apie Vilniuje užpultą ir sužalotą Rusijos pilietį reagavo gausios policijos pajėgos, buvo iškviesti „Aro“ ir specialiosios paskirties pareigūnai. Sulaikyti įtariamųjų kol kas nepavyko, keliamos versijos, bus tiriamas nusikaltimas, pasak jo, viena iš versijų – užpuolimas gali būti susijęs su politine nukentėjusiojo veikla.

Po suteiktos medicinos pagalbos ligoninėje nukentėjusysis gydomas ambulatoriškai.

Rusijos opozicijos atstovas sako, kad specialiu plaktuku namo kieme žmogus jam smogė apie 15 kartų į koją ir sulaužė ranką. Įvykį jis pavadino „tipišku banditišku sveikinimu nuo Putino iš banditų Peterburgo“.

Policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

L. Volkovas iš Rusijos pasitraukė kilus arešto grėsmei. Šiuo metu L. Volkovas gyvena Lietuvoje.

VSD vadovas – apie tariamus Rusijos rinkimus: neatmetame įvairių provokacijų

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis neatmeta, kad penktadienį Rusijoje prasidėsiančių tariamų prezidento rinkimų metu Kremlius gali bandyti rengti įvairias provokacijas Lietuvoje. Visgi jis ramina, kad institucijos tokiems scenarijams rengiasi.

„Be jokios abejonės, kalbamės su visomis institucijomis, įspėdami, kad reikėtų imtis papildomo budrumo [Rusijos prezidento – ELTA] rinkimų metu. Neatmetame, kad galimos įvairios provokacijos“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė D. Jauniškis.

„Ko tikėtis – galbūt vėl kokių nors opozicijos gąsdinimų arba pareiškimų iš užsienio reikalų ministerijos, gal kokios nors isterijos, kad kažkur kažkam neleido balsuoti ar tam tikros institucijos užtvėrė kažkam kelią“, – pridūrė jis.

VSD vadovas mano, kad antradienio vakarą įvykęs Leonido Volkovo užpuolimas yra bandymas įbauginti Rusijos opoziciją, jog ši nerengtų planuojamų protesto akcijų.

„Labai tikėtina, kad tai yra pasirengimas prieš tuos Rusijos prezidento pseudorinkimus, kurie įvyks. Mūsų vertinimu, į tai ir yra nukreipta, kad išgąsdintų opoziciją ir ji nesiimtų planuojamų akcijų“, – sakė D. Jauniškis.

Visgi D. Jauniškis tikina, kad VSD savo darbą atlieka ir turima informacija apie galimas grėsmes bei provokacijas nuolat dalinasi su atsakingomis institucijomis.

„Valstybės saugumo departamentas savo darbą atlieka. Mes reguliariai, kai tik turime informaciją, iš karto keičiamės su atsakingomis institucijomis, įspėdami apie grėsmes. Vyksta visokie tarpinstituciniai situacijos koordinavimo susitikimai. Ir tas budrumas, žinoma, yra padidėjęs“, – patikino VSD direktorius.

„Apie kitus metodus aš nenoriu eteryje kalbėti, bet užtikrinu, kad tam tikri veiksmai daromi“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)