VSD viena vertus informuoja, kad patvirtinančių duomenų apie A.Matulevičiaus galimą slaptą bendradarbiavimą su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis neturėjo.

Tačiau čia pat teigiama, kad iš Lietuvos Ypatingojo archyvo gauta KGB prie SSR Ministrų Tarybos pažyma apie „patikimų santykių nustatymą su A.Matulevičiumi, kuri gali būti autentiška pažymai, demonstruotai žiniasklaidoje“.

„Iš Jūsų (G.Jakavonio - DELFI) bei Lietuvos Ypatingojo Archyvo gauta medžiaga, kurioje minimas A.Matulevičius, reikalauja išsamaus tyrimo dėl galimo slapto bendradarbiavimo su VSK (sovietų valstybės saugumo komitetu - DELFI)“, - rašoma VSD atsakyme.

Čia pat nurodoma, jog atlikus tyrimą, bus sprendžiamas klausimas dėl surinktų duomenų pateikimo pagal kompetenciją Liustracijos komisijai.

VSD rašte taip pat pažymima, kad A.Matulevičius neinformavęs VSD apie savo galimus ryšius su KGB.

Šis VSD atsakymas, kuriame pranešama apie žadamą atlikti išsamų tyrimą dėl A.Matulevičiaus, pasirodė likus vos kelioms dienoms iki Seime ketvirtadienį numatomo NSGK išvadų nepalankių visai VSD vadovybei ir departamento generaliniam direktoriui Arvydui Pociui svarstymo.

Seimo socialliberalų frakcijos narys Gediminas Jakavonis teigė, jog po šio VSD atsakymo A.Matulevičius „turėtų priimti labai rimtus sprendimus“.

„Aš jo vietoje atsistatydinčiau iš komiteto pirmininko pareigų arba bent jau laikinai nusišalinčiau. Šis saugumo departamento atsakymas man sukėlė dar daugiau įtarimų“, - DELFI antradienį teigė G.Jakavonis.

Socialliberalas piktinosi anksčiau reikštais Liustracijos komisijos pirmininkės Dalios Kuodytės ir istoriko Arvydo Anušausko vertinimais, apie tai, kad žiniasklaidoje rodytos ir Ypatingojo archyvo išvardintos pažymos nėra jokie A.Matulevičiaus galimų ryšių su KGB įrodymai.

Pasak G.Jakavonio, tokie Liustracijos komisijos vadovės pareiškimai nemačius ir neištyrus pačių dokumentų esą byloja „arba apie nekompetenciją, arba apie nesąžiningumą“.

Parlamentaras sakė išplatinsiąs VSD atsakymą visiems Seimo nariams, kad jis pasiektų parlamentarus prieš NSGK išvadų svarstymą Seime.

Pats A.Matulevičius VSD atsakymą ir Seimo nario G.Jakavonio pareiškimus teigė laikąs šantažu.

„Užuominos apie kažkokį VSD tyrimą, kai liustraciją Lietuvoje, žinome, kad atlieka Liustracijos komisija yra ne kas kita kaip šantažas. Tegul G.Jakavonis prisimena 1984 metus sprogmenų bylą, kuomet tais laikais, berods, sprogmenim užsiėmė ne kas kitas, o tuometinė KGB“, - sakė A.Matulevičius.

Pilietinės demokratijos frakcijos seniūno pavaduotojas Henrikas Žukauskas antradienį kreipėsi į Lietuvos Ypatingojo archyvo bei VSD vadovus prašydamas pateikti informaciją apie galimus visų socialliberalų frakcijos narių ryšius su KGB.

„Iš pastarųjų dienų publikacijų žiniasklaidoje supratome, kad Lietuvos Ypatingasis archyvas teikia viešą informaciją apie archyve saugomas KGB spec. patikrinimo bylas. Norėtume sužinoti, ar archyve yra KGB spec.patikrinimo bylų ar kitų dokumentų apie galimus ryšius su KGB, susijusių su Seimo Naujosios Sąjungos frakcijos nariais Artūru Paulausku, Vaclovu Karbauskiu, Vaclavu Stankevičium, Gediminu Jakavoniu, Algirdu Monkevičium, Alvydu Sadecku, Valerijum Simuliku, Nijole Steibliene, Antanu Valioniu. Taip pat prašome tiek archyvo, tiek ir saugumo departamento pateikti savo nuomonę dėl prašomos informacijos“, - rašoma H.Žukausko rašte.

H.Žukauskas taip pat nurodo, laukiąs kuo skubesnių atsakymų.

Seimo pirmininkas Pilietinės demokratijos partijos, kuriai priklauso ir A.Matulevičius, vadovas Viktoras Muntianas teigė jau šiandieną galįs atsakyti, kad, jo nuomone, A.Matulevičius neturėjo jokių ryšių su KGB.

„Aš manau, kad tokiam VSD tyrimui nėra pagrindo“, - DELFI antradienį teigė V.Muntianas.