„Ankstesniais metais Rusija skirdavo nemažai dėmesio savivaldybių tarybų rinkimams Lietuvoje, nes juose dalyvaudavo Rusijos tėvynainių judėjimo veikloje dalyvaujantys ir Kremliaus politiką remiantys asmenys, dalis kurių atskirose savivaldybėse sugebėdavo surinkti reikiamą balsų skaičių ir tapdavo jų tarybų nariais. Prieš rinkimus šiems asmenims paramą viešai reikšdavo Rusijos Federacijos diplomatai, taip pat jie gaudavo galimybę skleisti savo politines nuostatas Rusijos propagandinėje žiniasklaidoje“, – teigiama Eltai perduotame Valstybės saugumo departamento komentare.

VSD akcentuoja, kad prieš šiuos savivaldos rinkimus Rusijos propagandistų dėmesys yra mažesnis.

„Prieš 2023 m. rinkimus padėtis yra pasikeitusi ir Rusijos tėvynainių judėjimo Lietuvoje atstovus jungiančių sąrašų rinkimuose nėra registruota. Dėmesio artėjantiems rinkimams kol kas neskiria ir Rusijos bei Baltarusijos propagandistai“, – pažymima komentare.

Visgi Valstybės saugumo departamentas neabejoja, kad Rusija artėjančius savivaldos rinkimus Lietuvoje atidžiai stebės ir rinks informaciją.

„Tačiau beveik neabejotina, kad Rusijos pusė rinks informaciją apie rinkimų kampanijos eigą, o po rinkimų - analizuos jų rezultatus.
Valstybės saugumo departamentas renka bei analizuoja informaciją apie Lietuvai nedraugiškų valstybių galimą poveikį rinkimams ir kitas potencialias grėsmes demokratinių rinkimų procesui“, – akcentuoja VSD.

Savivaldybių merų ir tarybų rinkimai vyks kovo 5 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją