„Mes padarėme vykstančių per valstybės sieną analizę ir po kontrolės punktų uždarymo matome, kad sumažėjo Lietuvos piliečių srautai į Baltarusiją, bet tuo pačiu metu padidėjo Baltarusijos piliečių srautai per sieną, į Lietuvą ar iš jos“, – interviu laidoje „ELTA kampas“ teigė R. Liubajevas.

Tokias tendencijas VSAT vadas aiškina geopolitine situacija regione, tad jo nuomone, tai gali būti susiję su pasienio kontrolės punktų uždarymu Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.

„Tai susiję su regioniniais sprendimais, nes buvo uždaryti beveik visi kontrolės punktai prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, tai atitinkamai Baltarusijos piliečių srautai buvo perskirstyti, kai kurie piliečiai pradėjo važiuoti į Vakarų Europą per Lietuvą, tai pastebėjome Baltarusijos piliečių srautų augimą“, – aiškino jis.

Atsižvelgdamas į jau kurį laiką Užsienio reikalų ministerijos (URM) teikiamas rekomendacijas nevykti į Baltarusiją, R. Liubajevas svarsto, kad jos gali būti viena iš priežasčių, kodėl sumažėjo į šią šalį vykstančių lietuvių skaičius.

„Mūsų piliečiai pradėjo mažiau vykti į Baltarusiją, nors tokių dar yra nemažai. Pirmiausia dėl to, kad pablogėjo vykimo per valstybės sieną sąlygos, žmonėms reikia laukti eilėse. Ko gero pradėjo veikti ir tie raginimai nevykti į Baltarusijos respubliką dėl tam tikrų grėsmių savo saugumui ir sveikatai. Dabar nefiksuojame didelių eilių ir augimo, tikėtina, kad situacija tokia ir išliks“, – dėstė jis.

VSAT vadas patikino, kad pasienio punktų uždarymas nekelia grėsmės saugumui, mat sienų apsaugą leidžia užtikrinti tam pritaikytos technologijos.

„Kai uždarome nevyksta jokia kontrolė, tačiau kontrolės punktų teritorija yra pasienyje, vykdome sienos apsaugos stebėjimą. Galbūt mažiau pareigūnų yra, bet dabar techninėmis priemonėmis galima stebėti. (Prireikus – ELTA) bet kada gali atvykti papildomos pajėgos“, – interviu metu teigė R. Liubajevas.

VSAT vado nuomone, norint atlikti kokybišką pasienio kontrolę, reikalingas įvažiuojančiųjų srautų mažinimas.

„Vis dėlto mūsų interesas yra, kad būtų galima geriau kontroliuoti atvykstančių užsieniečių srautą, kalbu apie Rusijos Federacijos ir Baltarusijos piliečius. Kai yra tokie dideli srautai, atlikti kokybišką kontrolę yra sunkiau, mes manome, kad vienas iš galimų kelių yra šių srautų mažėjimas, kad būtų galima kokybiškiau atlikti pasienio patikrinimo procedūrą“, – aiškino jis.

Pasak R. Liubajevo, Vyriausybė artimiausiu metu turėtų svarstyti pateiktus pasiūlymus dėl atliekamos patikrinimo procedūros kokybės gerinimo. Jo nuomone, jei pasienio punktai nebus uždaryti, tikėtina, kad būtų ribojamas kai kurių kontrolės punktų darbo laikas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)