„Jeigu įvyksta tokia situacija, kai žmonės pakankamai ilgai lieka Baltarusijos pusėje, tai šiuo atveju buvo keletas tokių pavyzdžių, kai matydami situaciją Baltarusijos pusėje, kad žmonėms nebuvo suteikiama pagalba. Buvo tokių atvejų, kai Baltarusijos pareigūnai nesuteikdavo galimybės žmonėms atsigerti vandens, pateikti maisto produktų, jie sudėtingomis oro sąlygomis buvo prie sienos.

Tai tokiu atveju mūsų pareigūnai atsitraukdavo nuo valstybės sienos, kad būtų šioks toks signalas tiems žmonėms, kad jie gali atvykti, jei yra sudėtinga situacija. Bet daugeliu atvejų, tie neteisėti migrantai stovi ir lieka Baltarusijos pusėje“, – aiškino R. Liubajevas.

VSAT vadas teigė, jog siūloma žmonėms teisėtai atvykti į Lietuvą.

„Kiekvienas mūsų sargybos vyresnysis įgaliotas įvertinti situaciją ir priimti atitinkamą sprendimą vietoje. Jis turi įvertinti visų aplinkybių visumą ir priimti atitinkamą sprendimą. Ar jis šiuo metu įleidžia, ar vis dėl to rekomenduoja atvykti teisėtai į Lietuvą. Ir taip pat, jie įpareigoti informuoti žmones, kad jie turi teisėtai atvykti į mūsų šalies teritoriją“, – Seime aiškino jis.

Jis nenorėjo komentuoti Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjo Vytauto Valentinavičiaus pasakojimo iš pasienio.

„Tikrai reikia labai gerai pasverti prieš išsakant savo poziciją“, – sakė VSAT vadas.

VSAT vadas teigė, jog Baltarusijos pasienyje padaugėjo pareigūnų.

„Tie pareigūnai pradėjo taikyti tam tikras atgrasymo priemones, kaip informuoja mūsų sargybos, turi specialias priemones. Ir jie irgi šiuo metu yra išsidėstę prie valstybės sienos. Žinoma, ne prie visos, bet ten, kur vyksta daugiausiai pažeidimų“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Jis žiniasklaidos atstovams teigė, jog tiksliai nežino, kur keliauja apsukti neteisėti migrantai, tačiau įsivaizduoja, jog jie lieka pasienio ruože.

„Jų ten šiuo metu gali būti pakankamai daug. Situacija ten irgi yra labai sudėtinga“, – situaciją vertino R. Liubajevas.

Paklaustas, ar apsukti neteisėti migrantai dar kartą mėgins kirsti sieną, R. Liubajevas prabilo apie kelis galimus variantus.

„Gali bandyti vėl atvykti į Lietuvą, gal pasirinkti kitą maršrutą – gal per Latvijos Respubliką, gal per Lenkijos. Labai sunku prognozuoti, kokie būtų jų veiksmai“, – sakė jis.

VSAT vadas teigė, jog kol kas nei vienas neteisėtas migrantas į Lietuvą nepateko teisėtais būdais.

„Pastebėjo Lenkijos kolegos, jog pradėjo daugiau grupių eiti per Lenkijos ir Baltarusijos sieną. Manome, kad tai galėtų būti kaip ir mūsų tų veiksmų ir priemonių taikymo pasekmė“, – sakė VSAT vadas R. Liubajevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (445)