Antradienį nefiksuotas nė vienas atvejis, kad iš Baltarusijos neteisėtai būtų bandę patekti užsieniečiai. Pirmadienį VSAT pareigūnai neįleido 4 tokių migrantų, sekmadienį – 33, šeštadienį – 13, penktadienį – 4. Ketvirtadienį iš Baltarusijos neteisėtai bendrą 679 km valstybių sieną bandžiusių kirsti asmenų irgi nebuvo.

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių trečiadienį buvo įleisti 5 užsieniečiai.

Į šią statistiką nepatenka 4 migrantai, pirminiais duomenimis, Pakistano piliečiais prisistatantys vyrai. Juos trečiadienio popietę pasieniečiai sulaikė Varėnos rajone. Asmens tapatybės dokumentų neturėję migrantai buvo pristatyti į Kabelių užkardą, kur buvo pamaitinti, sušilo, pailsėjo ir pernakvojo. Ketvirtadienį, kai migrantai pabus, planuojama tęsti veiksmus aiškinantis šių užsieniečių patekimo į Lietuvą aplinkybes, jie bus apklausiami, nustatinėjami su šiuo įvykiu susiję faktai bei vertinami kiti klausimai.

Po užsieniečių sulaikymo buvo skelbiama informacija, esą vadinamieji savanoriai žinoję, kad ši grupė neteisėtai į Lietuvą pateko dar savaitgalį. Neva nuo to laiko užsieniečiai iki trečiadienio, kol juos pasieniečiai nuvežė į savo užkardą, apie 5 dienas galėjo būti priversti gyventi lauke žiemos sąlygomis. Neteisėtus migrantus esą globoję asmenys šį faktą galimai slėpė nuo teisėsaugos ir visuomenės. Pasitvirtinus minėtoms aplinkybėms toks elgesys galėtų būti vertintinas kaip neatsakingas, prieštaraujantis vadinamųjų savanorių viešai deklaruojamiems siekiams bendradarbiauti su pareigūnais bei galintis kelti klausimų dėl tikrųjų tokios veiklos tikslų.

Trečiadienį vakare į Kauno oro uosto pasienio kontrolės punktą policijos pareigūnai iš Jonavos policijos komisariato atvežė vyrą, kuris, pirminiais duomenimis, žodžiu pasiprašė prieglobsčio. Užsienietis turėjo Rusijos vairuotojo pažymėjimą ir nurodė, kad į Šengeno erdvę pateko ne per Lietuvos, o kitos Šengeno valstybės sieną. Pasieniečiai vyrą apgyvendino Kauno oro uosto pasienio kontrolės punkte esančiose prieglobsčio prašytojų patalpose. Pradėti pirminiai prieglobsčio procedūros veiksmai.

Trečiadienį vakare ties Druskininkų savivaldybe prie sienos Baltarusijos pusėje skirtingu laiku buvo iššautos 5 signalinės raketos. Dar viena raketa vakare Baltarusijos pusėje paleista ties Varėnos rajonu.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai VSAT pareigūnai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių migrantų, jų į Lietuvą nepateko 8029 (vidurnakčio iš trečiadienio į ketvirtadienį duomenys).

Tarnybinių ginklų profesionaliai migrantų krizės metu veikiantiems Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje tebevykdoma sustiprintu režimu.

Latvijoje trečiadienis buvo ramesnis – šios šalies pasieniečiai iš Baltarusijos neįleido 18 migrantų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)