„Departamentas dar penktadienį kreipėsi į atsakingas institucijas ir buvo paprašyta įvertinti viešus asmens pasisakymus. Gavus informaciją, kad tokie pasisakymai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, bus kreipiamasi į ministeriją su siūlymu kreiptis į šalies vadovą“, – Eltai teigė Migracijos departamento vyriausiasis patarėjas Rokas Pukinskas.

Klausimai dėl I. Liepos pilietybės kilo pasirodžius balerinos interviu, kuriame ji neslepia simpatijų V. Putinui, karą Ukrainoje vadina specialiąja operacija, atvirai niekina Vakarų pasaulį ir vertybes.

„Mums be galo pasisekė, nes turime tokį lyderį, kaip Vladimiras Vladimirovičius Putinas, kuris tarnauja savo tėvynei, yra ištikimas savo pareigai“, – interviu teigė I. Liepa.

Rusijos balerinai I. Liepai Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta 2000 m. – toks sprendimas priimtas, mat, Maskvos Didžiojo teatro solistė daugiau kaip 10 metų šoko su Lietuvos baleto artistu Petru Skirmantu.

Kaip numato Pilietybės įstatymas, asmuo gali netekti išimties tvarka suteiktos pilietybės ne tik tuo atveju, kai jo veiksmai kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui, bet ir kai reiškia paramą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar kitų Europos Sąjungos valstybių narių, sąjungininkų saugumui.

ELTA primena, kad rugsėjį prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo panaikino išimties tvarka ledo šokėjai Margaritai Drobiazko suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę. Tokį sprendimą šalies vadovas priėmė remdamasis Pilietybės reikalų komisijos rekomendacija.

Iniciatyvos dėl M. Drobiazko pilietybės panaikinimo ėmėsi grupė Seimo narių, pasikreipę į Vidaus reikalų ministeriją (VRM). Pastaroji, įvertinusi atsakingų institucijų išvadas, savo ruožtu kreipėsi į prezidentą, prašydama priimti sprendimą dėl išimties tvarka čiuožėjai suteiktos pilietybės. Ministerija pažymėjo, kad, institucijų vertinimu, M. Drobiazko bendradarbiauja su V. Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmona Tatiana Navka, dalyvauja jos organizuojamuose pasirodymuose. Nurodoma, kad tokie renginiai padeda plėtoti Maskvos naratyvą apie „Rusijos pasaulį“ bei stiprina Kremliaus galią.

M. Drobiazko kritikavo tokį Prezidentūros sprendimą – iniciatyvą vadino „raganų medžiokle“. Patį sprendimą šokėja apskundė teismui.

Vidaus reikalų ministerijos pozicija dėl Ilzės Liepos pilietybės netekimo

Įvertinus viešus Rusijos balerinos Ilzės Liepos, kuri turi ir Lietuvos Respublikos pilietybę, pasisakymus, Vidaus reikalų ministerija (VRM) įpareigojo Migracijos departamentą pradėti pilietybės netekimo procedūrą.

Kaip rašoma pranešime, Ilzei Liepai Lietuvos Respublikos pilietybė 2000 m. suteikta išimties tvarka, todėl, pagal naująsias Pilietybės įstatymo nuostatas, gavus Migracijos departamento teikimą, VRM kreipsis į Respublikos Prezidentą dėl sprendimo dėl išimties tvarka suteiktos Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo Pilietybės įstatymo 24 straipsnio 10 punkte nustatytu pagrindu priėmimo.

Rašoma, kad vieši Ilzės Liepos vertinami kaip diskredituojantys valstybę.

Jau praeitą penktadienį Migracijos departamentas išsiuntė užklausas URM, VSD ir PD dėl Ilzės Liepos keliamų grėsmių valstybės saugumui ar priešiško režimo palaikymo.

Yra 800 asmenų, kurie yra Rusijos Federacijos piliečiai, išimties tvarka gavę ir Lietuvos pilietybę. VRM kreipsis į VSD, kad šie asmenys būtų atidžiai vertinami ir informacija apie juos būtų operatyviai teikiama.