Išankstinis balsavimas šioje savivaldybėje bus organizuojamas gegužės 2–6 dienomis.

Nauji rinkimai Visagine organizuojami po to, kai pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) patenkino rinkimus pralaimėjusios partijos „Laisvė ir teisingumas“ narės Dalios Štraupaitės prašymą ir įpareigojo VRK pakartoti antrąjį mero rinkimų turą.

Anksčiau VRK svarstė rengti naują balsavimą balandžio 23 d., tačiau ketvirtadienį, diskusijų metu, komisijos nariai sutarė dėl kito kompromiso – pakartoti merų rinkimus gegužės 7 d.

Tokią datą posėdžio metu pasiūlė VRK narė Jolita Baušytė. Pasak jos, taip komisija galėtų sutvarkyti visus techninius klausimus ir atlikti pasiruošimo darbus.

„Šiuose rinkimuose reikia atnaujinti informacinę sistemą, adaptuoti prie esamos situacijos, nes pakartotinis antro turo balsavimas yra beprecedentinis atvejis ir informacinę sistemą reikia ne tik atnaujinti, bet ir ištestuoti“, – posėdžio metu teigė J. Baušytė.

„Savivaldybių komisijos dirba iki balandžio pabaigos, galime pratęsti jų įgaliojimus ir pasirengti tiek išankstiniam balsavimui, kuris bus organizuojamas visose Lietuvos savivaldybėse ir specialiuose punktuose. Ir, mano vertinimu, racionaliausia data organizuoti pakartotinį balsavimą yra gegužės 7 d.“ – teigė ji.

J. Baušytei antrino ir kiti VRK nariai. Komisijos narė Inga Milašiūtė akcentavo, jog pavėlinant rinkimų datą nuo preliminariai planuotos balandžio 23 d., būtų iš dalies atliepti ir praėjusiame posėdyje išsakyti D. Štraupaitės argumentai.

„Pasitikslinome su IT skyriumi, kad balandžio 23 d. (...) mums netinka dėl IT sistemų atnaujinimo. Taip pat vis tik matome kalendorių ir girdime tam tikrus argumentus, išsakytus praėjusiame posėdyje“, – aiškino ji, turėdama omenyje D. Štraupaitės argumentus dėl balandžio mėnesį vykstančių religinių švenčių.

Tuo metu komisijos narys J. Pankauskas ragino pasvarstyti apie kompromisinį variantą – organizuoti rinkimus balandžio 30 d.

„Mano žiniomis, įmanoma sklandžiai organizuoti (rinkimus – ELTA) ir balandžio 30 d. Toks variantas įmanomas“, – nurodė VRK laikinasis pirmininkas Andrius Puksas.

Visgi, VRK specialistai pastebėjo, jog dėl IT sistemos atnaujinimų balandžio 30 d. liktų tam tikros rizikos dėl balsavimo procesų sklandumo.

„Gegužės 7 d. būtų be rizikos, balandžio 30 d. – su rizika, nes mažiau testavimo ir darbas vyktų ir savaitgaliais“, – kalbėjo VRK kompiuterinių technologijų skyriaus vedėjas Darius Gaižauskas.

E. Galaguzas ragino organizuoti rinkimus kaip įmanoma greičiau: priešingu atveju bus trikdoma savivaldybės veikla

Tuo metu posėdyje pasisakęs išrinktasis meras Erlandas Galaguzas paragino VRK pakartoti balsavimą kaip įmanoma greičiau. Anot politiko, nukeliant rinkimų datą vėliau, strigs Visagino tarybos ir savivaldybės administracijos darbas.

„Manau, visi suprantame, kad bus paskirtas tarybos narys, kuris laikinai vykdys mero funkcijas. Jo funkcijos bus šiek tiek apribotos. Tad galima daryti prielaidas, kad ir savivaldybės administracijos direktorius bus laikinas ir laikinai paskirti asmenys, kurie vykdys sekretorių funkcijas“, – kalbėjo E. Galaguzas.

„Bus tam tikri trikdžiai pačioje savivaldybėje“, – pridūrė jis.

D. Štraupaitė prašė balsavimą Visagine kartoti vėliau – oponentams nurodė, kad tai „ne pageidavimų koncertas“

Tuo metu į savo oponentus kreipusis D. Štraupaitė tvirtino, kad VRK „nėra pageidavimų koncertas“. Todėl ji ragino komisiją priimti geriausią sprendimą ir neskubėti pakartoti rinkimų.

„Norėčiau pasakyti gerbiamiems oponentams (...), kad tai yra ne pageidavimų koncertas. Tai yra labai svarbus argumentas, kad reikia atmatuoti 7 kartus, vis įvertinti visas situacijas ir vieną kartą nuspręsti“, – posėdžio metu kalbėjo kandidatė į Visagino merus.

Visgi, ji pakartojo ir anksčiau išsakytus argumentus, kad nauji rinkimai turėtų būti organizuojami gerokai vėliau – praėjus balandžio mėnesį vykstančioms religinėms šventėms.

„Yra ir Velykos, yra šventės. Visagine yra 43 tautybės, yra ir provoslavų Velykos. Supraskime, kad tai yra žmonėms, mūsų rinkėjams, gyventojams pagarba“, – tvirtino ji.

ELTA primena, kad pirmadienį LVAT tenkino buvusios kandidatės į Visagino merus, partijos „Laisvė ir teisingumas“ narės D. Štraupaitės skundą, kuriuo ji prašė panaikinti VRK sprendimą tvirtinti mero rinkimų rezultatus Visagine. Teismas šioje savivaldybėje įpareigojo VRK surengti naują antrą merų rinkimų turą.

Anksčiau, kovo 24 dieną, tvirtindama savivaldos rinkimų rezultatus, VRK atmetė D. Štraupaitės skundą ir nesutiko pakartoti antrojo mero rinkimų turo Visagine.

Šį VRK sprendimą D. Štraupaitė apskundė LVAT. Anot politikės, kovo 9 d. VRK pašalinus ją iš rinkimų, ji keturias dienas negalėjo agituoti ir dėl to buvo pažeista jos konstitucinė teisė būti renkamai į savivaldą. D. Štraupaitės manymu, VRK sprendimai galėjo turėti įtakos mero rinkimų rezultatams.

Kandidatė buvo kuriam laikui pašalinta iš rinkimų. Kaip ELTA skelbė anksčiau, Panevėžio apygardos teismui patikslinus savo sprendimą politikės byloje dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir nurodžius, kad politikei uždrausta būti renkamai mere, kovo 9 d. VRK pašalino partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovę D. Štraupaitę iš Visagino mero rinkimų, kuriuose ji tuomet jau buvo patekusi į antrą turą.

Tiesa, situacija pasikeitė jau kovo 13 d., kai Apeliacinis teismas panaikino Panevėžio apygardos teismo sprendimo dalį dėl draudimo D. Štraupaitei būti renkamai į merus. Tą pačią dieną VRK, remdamasi minėtu teismo sprendimu, sugrąžino D. Štraupaitę į rinkimus.

Į antrąjį Visagino mero rinkimų turą patekusi partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovė D. Štraupaitė buvo surinkusi 23,77 proc. rinkėjų balsų, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas Erlandas Galaguzas – 31,35 proc. Antrajame rinkimų ture LVŽS atstovas laimėjo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją