Tokį sprendimą VRK priėmė po to, kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) patenkino eilės politinių partijų skundus dėl komisijos sprendimų ir įpareigojo VRK atitinkamai spręsti klausimą.

„Siūloma atsižvelgti į tai, kas tuose sprendimuose nutarta. Apibendrinant, tiems sprendime nurodytiems asmenims, kurie nepateikė biografijos formos ir nuotraukos – leisti pašalinti trūkumus“, – LVAT sprendimus VRK posėdžio metu pristatė komisijos atstovas Rokas Stabingis.

„Teismas įvertino tam tikrą neproporcingumą šio sprendimo ta prasme, kad, pasak teismo, kandidatai pateikė didžiąją dalį pareiškinių dokumentų. Todėl teismas konstatavo, kad rinkėjų teisė būti informuotiems nebuvo visiškai pažeista“, – teisininkų sprendimus komentavo VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

VRK nutarime įvardijamas terminas – nuo sausio 27 d., t. y., komisijos sprendimo įsigaliojimo, iki sausio 30 d. 10 val.

Komisija akcentuoja, kad kandidatų nuotraukos ir biografijos, gautos po termino, nebus priimamos ir bus laikoma, kad trūkumai nebuvo pašalinti per VRK nustatytą laikotarpį.

Prieš savaitę VRK nusprendė išbraukti iš rinkimų sąrašų maždaug pusę tūkstančio kandidatų į savivaldos rinkimus. VRK duomenimis, iš daugiau kaip 14 tūkst. pretendentų, maždaug 500 kandidatų pareiškiniai dokumentai pateikti neteisingai – dalis politikų nepateikė privačių interesų, turto, pajamų deklaracijų. Visgi, didžioji dalis nepateikė savo nuotraukų bei biografijų.

Dėl ankstesnio VRK sprendimo, daugiausiai kandidatų prarado Tautos ir teisingumo sąjunga. Per 150 šios politinės jėgos kandidatų pateikė netvarkingus dokumentus VRK – dešimtys partijos politikų vietoje savo nuotraukų VRK pateikė ramunių, kaktusų, vyno taurių, gamtos peizažų nuotraukas, didžioji dalis neužpildė kandidatų biografijų.

Iš rinkimų buvo išbraukti ir beveik 70 Darbo partijos kandidatų, per keturiasdešimt partijos „Laisvės ir teisingumo“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), beveik keturios dešimtys Lietuvos žaliųjų partijos kandidatų.

Visgi, dabar šios politinės jėgos ir konkretūs kandidatai gali ištaisyti pareiškinių dokumentų spragas ir vėl būti užregistruoti savivaldybių tarybų ir merų rinkimams.

ELTA primena, kad VRK politinių organizacijų pareiškinius dokumentus turi patikrinti iki vasario 2 d.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks šių metų kovo 5 d.