Komisija pripažino, kad Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariai Saulius Budinas, Alina Velykienė ir Edmundas Kvederis, viešinę tarybos ir komitetų posėdžių metu užsklandas su partijos logotipu, vykdė paslėptą politinę reklamą ir pasinaudojo tarnybine padėtimi, taip pažeisdami įstatymą.

Už tai balsavo penki VRK nariai, vienas buvo prieš, trys susilaikė.

„S. Budinas, E. Kvederis ir A. Velykienė – frakcijos atstovai savivaldybės taryboje visuotinio karantino laikotarpiu transliuojamuose nuotoliniuose savivaldybės tarybos ir jos komitetų posėdžiuose dėl susiformavusios darbo specifikos, mano manymu, naudodami partijos logotipą, turėjo pranašumą prieš kitus kampanijos dalyvius“, – per VRK posėdį teigė išvadą rengusi komisijos narė Aistė Žilinskienė.

Ji pripažino, kad tai inovatyvus ir iki šiol nematytas politinės reklamos būdas.

Liberalų sąjūdžio atstovas Andrius Pacharevas tvirtino, kad logotipas naudotas norint politikams save identifikuoti, nes platformoje „Zoom“ tai nebuvo nurodoma. Jis taip pat atkreipė dėmesį, jog politikai užsklandas naudojo nuo pat karantino pradžios, o ne prasidėjus rinkimų kampanijai.

„Jeigu S. Budinas ar E. Kvederis būtų pasinaudoję šiais įrašais ar posėdžio metu agitavę ir kita forma prisidėję prie agitacijos, su tokia išvada būtų galima sutikti, tačiau dabar jie atliko savo tiesiogines funkcijas – aiškiai logotipo pavidalu išreikšdami priklausymą tam tikrai frakcijai“, – teigė liberalų atstovas.

A. Žilinskienė atkreipė dėmesį, kad posėdžiai surinko apie 5 tūkst. peržiūrų.

„Yra logotipas – prekės ženklas, yra asmuo ir iš karto yra aišku“, – teigė ji.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė svarstė, jog naudoti atributiką su partijos simbolika politikams yra normalu.

„Galima logotipą užsiklijuoti ant kompiuterio nugarėlės, galima ant telefono, galima puodelį turėti su logotipu – tai yra visiškai normalus dalykas“, – svarstė ji.

„Turbūt partijos nariai save sieja su partija ir jiems vienoks ar kitoks logotipas, nešioti ir turėti aplinkui tam tikrų daiktų, pažymėtų tuo logotipu, tam tikra įvaizdžio dalis“, – pridūrė ji.

Tačiau A. Žilinskienė laikėsi pozicijos, kad partijos simbolika buvo matoma transliacijose, todėl atitiko reklamos funkciją, o tokie atvejai yra griežtai reglamentuoti.

Komisijai taip pat siūlyta už pažeidimus politinės kampanijos dalyviams S. Budinui bei E. Kvederiui bei Liberalų sąjūdžio pirmininkei skirti administracinę atsakomybę, tačiau tam VRK nepritarė.