Pastarosiose dvejose savivaldybėse partija neturėjo reikiamo kandidatų skaičiaus – tiek Akmenėje, tiek Jonavoje partijos turi sudaryti bent 13 kandidatų sąrašą. Visgi, Tautos ir teisingumo sąjunga Jonavos rajone pateikė tik 12, o Akmenėje – 11 kandidatų į savivaldybių tarybas.

„Akmenės rajono savivaldybėje Tautos ir teisingumo sąjunga dokumentus pateikė gruodžio 30 dieną 17 valandą. Minimalus kandidatų skaičius Akmenės rajono savivaldybėje yra 13, o jie pateikė 11 ir tai neatitinka Rinkimų kodekso reikalavimo. Todėl siūloma neregistruoti Tautos ir teisingumo sąjungos keliamų kandidatų sąrašo Akmenės rajono savivaldybėje. Taip pat Jonavos rajono savivaldybėje. Jie dokumentus pateikė gruodžio 30, 16:43 val. Buvo netvarkingų dokumentų“, – posėdžio metu teigė VRK Rinkimų organizavimo skyriaus vedėja Reda Daniškevičiūtė.

Tuo metu Tauragėje P. Gražulio lyderiaujama politinė jėga VRK pateikė pareiškinius dokumentus pasibaigus terminui. Todėl iš rinkimų šalinamas ne tik partijos sąrašas į savivaldybės tarybą, bet ir kandidatas į merus Antanas Dambinskas.

„Tauragės rajono savivaldybėje ši partija dokumentus pateikė jau po 17 val. Kodekse numatyta ne vėliau kaip iki 17 val. gruodžio 30 d.“, – sakė R. Daniškevičiūtė

„Dėl to siūloma neregistruoti Tautos ir teisingumo sąjungos keliamų kandidatų sąrašų Akmenėje ir Jonavoje, o Tauragės rajono savivaldybėje neregistruoti keliamo kandidato į merus ir kandidato sąrašo“, – teigė ji.

ELTA primena, kad viešojoje erdvėje jau anksčiau atkreiptas dėmesys į Petro Gražulio vadovaujamą Tautos ir teisingumo sąjungą. Daliai šios politinės jėgos kandidatų gresia šalinimas iš savivaldos rinkimų, mat dešimtys partijos politikų vietoje savo nuotraukų VRK pateikė ramunių, kaktusų, vyno taurių, gamtos peizažų nuotraukas. Pats P. Gražulis tokių pažeidimų nesureikšmino ir pavadino menkniekiu.

VRK tikrinant politinių organizacijų pareiškinius dokumentus savivaldos rinkimams, kai kuriems kandidatams šalinimas ir rinkimų gali grėsti ir dėl neapdairumo bei nepateiktų. Dėl šios priežasties kai kuriose savivaldybėse kandidatų sąrašai gali ne tik sutrumpėti, bet ir visiškai išnykti. Eltos žiniomis, tokia grėsmė gali iškilti ne tik mažosioms politinėms jėgoms, bet ir parlamentinėms partijoms.

VRK politinių organizacijų pareiškinius dokumentus turi patikrinti iki vasario 2 d.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks šių metų kovo 5 d.