ELTA primena, kad po pirmojo savivaldos rinkimų turo Lazdijų rajone rinkimus stebėjęs V. Semeška neteko teisės stebėti balsavimus. Kaip skelbė portalas lrytas.lt, politikas „išprašė ir balsavimo kabinos“ balsuoti atėjusią neįgalią merginą ir jos mamą, reikalavo parodyti neįgalumo pažymėjimą. Portalo žiniomis, dėl tokio politiko elgesio buvo kreiptasi į Lazdijų rajono rinkimų komisiją, kuri nutarė anuliuoti V. Semeškos pažymėjimą.

Pats V. Semeška Eltai anksčiau pateikė kitokią įvykių versiją. Jis tvirtino siekęs užkardyti Rinkimų kodekso pažeidimus ir nesulaukęs jokių pretenzijų dėl jo elgesio rinkiminėje apylinkėje. Be to, jis svarstė, ar jo stebėtojo pažymėjimo suspendavimui galėjo turėti įtakos apylinkės komisijos pirmininkė, kandidato į rajono merus žmona Lina Margelienė.

Ketvirtadienį VRK posėdyje kalbėjusi komisijos atstovė I. Bondzinskaitė nurodė, kad, apklausus Lazdijų rinkimų apylinkės komisijos narius bei stebėtojus, gauta prieštaringa informacija. Vieni apylinkėje dirbusieji tvirtino, kad V. Semeška išvarė rinkėjas iš balsavimo kabinos, kiti teigė, kad politikas tik adresavo šią problemą apylinkės pirmininkei.

„Nagrinėjant šiuo atveju gautus paaiškinimus, matosi, kad aplinkybė, kad moterys įėjo kartu į balsavimo kabiną – patvirtino visi stebėtojai, taip pat ir pirmininkė. Tačiau išsiskiria paaiškinimai dėl V. Semeškos veiksmų, kurie buvo pagrindas naikinti jo registracijos pažymėjimą“, – kalbėjo ji.

VRK narė Inga Milašiūtė pastebėjo, kad balsavimo teise rinkėjos galėjo pasinaudoti, todėl savivaldybės komisija turėjo priimti sprendimą, remdamasi konkretaus stebėtojo elgesiu.

„Suprantu, kad mes labiau kvestionuojame stebėtojo elgesį“, – aiškino komisijos narė.

Lazdijų savivaldybės apygardos komisijos pirmininkas Valdas Radžiūnas patvirtino, kad pažymėjimas buvo panaikintas remiantis netinkamais V. Semeškos veiksmais.

„Vertinant surinktą medžiagą ir nevienareikšmiškus liudytojų pasakojimus, VRK nustatė, kad nėra pagrindo nesuteikti V. Semeškai teisės toliau stebėti balsavimus. Už tokį sprendimą balsavo 7 VRK nariai, susilaikė 3 atstovai, prieštaravusių nebuvo.„Šioje medžiagoje yra labai daug „galimai“, labai daug prielaidų. Iš tikrųjų, daug patikrintų faktų nėra. (...) Iš esmės mes turime nemažai parodymų, kurie yra prieštaringi, todėl sprendimas atimti stebėtojo pažymėjimą gali būti vertinamas kaip neproporcingas. Iš kitos pusės dar artą noriu pakartoti, kad aukšti reikalavimai keliami ir visai komisijai, ir stebėtojams“, – sakė posėdžiui pirmininkavęs Andrius Puksas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją