VPT tikrino 8 Raseinių savivaldybės pernai vykdytus ir „Pirekos“ laimėtus konkursus, pažeidimų aptikta šešiuose. Trys iš šių konkursų susiję su vieno ir to paties vaikų darželio rekonstrukcija, į kurią savivaldybė įmerkė daugiau nei 5 mln. litų.

Darželio rekonstrukcija už 5 milijonus – ribojant konkurenciją

Pirmiausiai VPT užkliuvo Raseinių darželio „Saulutė“ rekonstrukcijos konkursas. Viešųjų pirkimų prievaizdai, be kitų pažeidimų, nustatė, kad savivaldybės klerkai šiame konkurse ribojo konkurenciją, nustatydami itin griežtus reikalavimus įmonių grupėms.

Iš viso konkurse panoro dalyvauti 7 dalyviai, tačiau 5 buvo atmesti, mat tai buvo įmonių grupės, kurios neatitiko savivaldybės nustatytų kriterijų.

Galiausiai darželį rekonstruoti siūlėsi tik dvi bendrovės – Panevėžio statybos trestas (PST) ir „Pireka“. Tačiau PST neatvyko į derybas dėl kainos sumažinimo, taip palikdamas „Pireką“ be konkurencijos. Galiausiai su šia bendrove sudaryta beveik 2,85 mln. litų vertės sutartis.

VPT nuomone, Raseinių savivaldybės padaryti pažeidimai galėjo turėti įtakos konkurso rezultatams.

Ir tuo „Saulutės“ darželio istorija nesibaigia. Raseinių savivaldybė su „Pireka“ sudarė dar dvi sutartis už beveik 2 mln. ir 261 tūkst. Lt.

Nustatyta, kad vykdydama pirmąjį konkursą, savivaldybė galėjo neracionaliai naudoti lėšas bei „nevienodai taikė nustatytus reikalavimus visiems pasiūlymus pateikusiems tiekėjams“. Mažesniajame, 261 tūkst. litų vertės pirkime VPT pažeidimų neaptiko.

Konkurencijos ribojimo požymių VPT rado ir kituose „Pirekos“ laimėtuose konkursuose.

Nustatyta, kad savivaldybė buvusių Raseinių arešto namų komplekso teritorijos sutvarkymo konkurse nustatė finansinio likvidumo kriterijaus reikalavimą, kuris, anot VPT išvadų, „galimai dirbtinai ribojo tiekėjų, galinčių pateikti konkurencingus pasiūlymus, konkurenciją“. „Pireka“ be konkurencijos gavo užsakymą už 850 tūkst. litų.

Panašiai VPT vertina ir „Pirekos“ laimėtą Dubysos upės gamtinių išteklių panaudojimo turizmo plėtrai Raseinių ir Kelmės rajonuose konkursą. VPT nuomone, savivaldybė nepagrįstai iš konkurso dalyvių reikalavo turėti konkrečius kokybės bei aplinkosaugos vadybos sertifikatus ir sudarė sąlygas „nepagrįstam tiekėjų diskriminavimui“. Be to, kiti reikalavimai, kaip ir „Saulutės“ darželio rekonstrukcijos konkurse, VPT manymu, ribojo įmonių grupių galimybes dalyvauti pirkime.

VPT konstatuoja, kad padaryti pažeidimai galėjo turėti įtakos konkurso baigčiai. „Pireka“ su savivaldybe po šio konkurso sudarė sutartį už 1,4 mln. litų.

Darbuojasi „tvarkiečio“ įmonė

Saulius Matelis
VPT rado pažeidimų ir dviejuose konkursuose, kuriuose laimėtus pinigus „Pireka“ dalijasi su „tvarkiečio“ S. Matelio įmone „Bilderis“. Bendra dviejų sutarčių vertė – daugiau nei 2,5 mln. Lt.

VPT pastebėjo galimą konkurencijos ribojimą 2009 m. vykusiame Molavėnų piliakalnio tvarkymo darbų konkurse. Kvalifikaciniai reikalavimai, tarnybos nuomone, galėjo dirbtinai mažinti konkurse dalyvauti galinių įmonių skaičių.

Galiausiai Raseinių savivaldybė gavo tik du pasiūlymus iš bendrovių „Pireka“ ir „Kvėdarsta“. Pastaroji, aiškindama savo padaryta technine klaida, paraišką atsiėmė ir „Pireką“ paliko be konkurentų. Su šia įmone sudaryta sutartis už 1,8 mln. Lt.

VPT užkliuvo ir Ariogalos meno mokyklos bendrabučio rekonstrukcijos konkursas, kurį su 746,5 tūkst. litų pasiūlymu laimėjo „Pireka“. Šiems darbams „Pireka“ taip pat pasamdė „tvarkiečio“ S. Matelio vadovaujamą įmonę „Bilderis“. Čia viešųjų pirkimų prievaizdai rado aibę procedūrinių pažeidimų.

Kuomet buvo vykdomi šie viešieji pirkimai, Raseinių rajono savivaldybei vadovavo „tvarkietis“ Petras Vežbavičius. Dabar savivaldybei vadovauja kitas partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys, Seimo nario mandatą į Raseinių mero postą iškeitęs Remigijus Ačas.

Partijos bičiulio bendrovė – tarp lyderių

Beje, centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, „tvarkiečio“ S. Matelio bendrovė „Bilderis“ papuola į dešimtuką kompanijų, kurioms nuo 2008 m. rugsėjo Raseinių savivaldybė davė daugiausiai užsakymų.

Per šį laikotarpį „Bilderis“ Raseiniuose laimėjo 5 viešųjų pirkimų konkursus už bendrą 4,37 mln. litų sumą.

Didžiausią 2,3 mln. Lt vertės sutartį „Bilderis“ su savivaldybe sudarė pernai rugsėjį. Už šią sumą kompanija iki 2014 m. pabaigos tvarkys Raseinių parką. „Bilderis“, CVPP duomenimis, buvo vienintelis konkurso dalyvis.

„Pireka“: atsakomybė tenka savivaldybei

VPT užkliuvusi Raseinių savivaldybės konkursų laimėtoja „Pireka“ teigia atsiribojanti nuo konkursų vertinimo. Esą atsakomybė tenka pirkimų rengėjai – „tvarkiečių“ kontroliuojama savivaldybė.

„Pireka“ viena iš veiklos krypčių – statybos projektų įgyvendinimas, todėl bendrovei tenka nuolat dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Atsižvelgiant į tai, kad pirkimus organizuoja perkančiosios organizacijos, jos išimtinai yra atsakingos už pirkimo dokumentų rengimą ir visų procedūrų atlikimą, todėl pirkimuose dalyvaujantys tiekėjai, įskaitant ir mūsų bendrovę, nėra apsaugoti nuo galimų perkančiųjų organizacijų darbuotojų klaidų ar VPT pastabų tam tikrais su Viešųjų pirkimų įstatymo įgyvendinimu susijusiais klausimais, - teigiama „Pirekos“ raštu pateiktame atsakyme DELFI. - Susipažinus su jūsų nurodyta VPT operatyvinio tikrinimo ataskaita, pastebime, kad visi šie vertinimai yra susiję išimtinai tik su pačia perkančiąja organizacija ir jos atliktais veiksmais, kurie absoliučiai nepriklausė nuo bendrovės ar kitų tiekėjų valios. Atsižvelgiant į tai, pastaroji išvada neįtakoja bendrovės veiklos.“

Turtinių santykių su VPT neįtikusių projektų vykdymui pasamdyta bendrove „Bilderis“ bei šiai kompanijai pagal subrangos sutartis atseikėtų sumų „Pireka“ apskritai nekomentuoja.

„Nuoširdžiai apgailestaujame, tačiau didžioji dalis informacijos, susijusios su „Pirekos“ partneriais, tiekėjais bei subrangovais, yra konfidencialaus pobūdžio, todėl neturime teisinės galimybės jums atskleisti šios informacijos“, - tvirtina „Pireka“.

Nutraukinėja sutartis

Remigijus Ačas
Raseinių meras, buvęs parlamentaras R. Ačas DELFI teigė, kad į VPT pastabas atsižvelgta, o dalis „Pirekos“ laimėtų konkursų šiuo metu yra sutarčių nutraukimo stadijoje.

„Atsiuntė (išvadų – DELFI) projektą, kuriame rekomendacijos buvo, pavyzdžiui, „Saulutės“ darželio projektą nutraukti. Mes pradėjome nutraukimo procedūras, paskui atsiuntė išvadas, kur jau nėra rekomendacijos nutraukti. Tačiau mes ten su teisininkais jiems surašėme grėsmingus grasinimus ir nutraukėme šitą konkursą“, - kalbėjo Raseinių vadovas.

Pasak jo, nutraukiami ir kiti pirkimai, kuriems priekaištų VPT neišsakė. Kaip to pavyzdį, jis nurodė „miglotą“ savivaldybės įmonės „Raseinių vandenys“ pirkimą. „Dar laimėtojas buvo nepaskelbtas, nors preliminariai irgi „Pireka“ turėjo būti. Artimiausiomis dienomis bus nutraukta ta sutartis ir skelbiamas naujas konkursas“, - tęsė pašnekovas.

Pasak mero, dėl betvarkės savivaldybės viešuosiuose pirkimuose iš dalies kaltas ir politikavimas – esą daug jovalo privirė opozicija, likus keliems mėnesiams iki rinkimų nuvertusi tuometį merą, „tvarkietį“ P. Vežbavičių.

„Vakar sukako 100 dienų, kai dirbu. Praktiškai niekur daugiau neina į priekį pajudėti, kaip nagrinėti buvusius viešuosius pirkimus ir taisyti priveltas klaidas. Kur dursi pirštu – ten betvarkė buvo. Taip ir susidaro, kada lieka iki kadencijos pabaigos 3 ar 4 mėnesiai, kada nuverčia vieną merą, pastato trim mėnesiams kitą merą, pasikeičia administracija. Kol kas tiktai srebiam privirtą košę“, - aiškino R. Ačas.

Veja verslininką iš tarybos

R. Ačas taip pat pareiškė, kad „Bilderio“ direktorius ir akcininkas, Raseinių tarybos narys, „tvarkietis“ S. Matelis nebedalyvaus rajono valdyme. Esą kolektyviai nuspręsta, kad vienos didžiausių Raseinių įmonių vadovo kėdė ir tarybos nario mandatas – nesuderinami dalykai.

„S. Matelis yra tarybos narys. Kadangi, aš manyčiau, kertasi tarybos nario ir statybos įmonės vadovo bei savininko viešieji ir privatūs interesai, mes turėjome su juo pokalbį. Šia savaitę važiuoju į Vilnių, Vyriausiajai rinkimų komisijai pristatyti jo pareiškimą atsisakyti tarybos nario mandato. Man šitie dalykai maišo. Kada tarybos nario įmonė dalyvauja konkursuose, ir aš nepatogiai jaučiuosi, ir jis nepatogiai jaučiasi“, - dėstė R. Ačas.

Tiesa, S. Matelis lieka „Tvarkos ir teisingumo“ partijoje.

Aiškindamas, kodėl konkursus Raseiniuose laiminti „Pireka“ dalijasi pinigus su „Bilderiu“, R. Ačas teigė, kad „Pirekos“ darbininkai šios įmonės tvarkomuose objektuose – retas reiškinys.

„Bilderį“ jie pasisamdo... „Pirekos ir yra bėda – jie laimi konkursus ir paskui niekur nedirba, ieško subrangovų. Taip „Bilderis“ ten ir buvo. Bet kad tiesiogiai „Bilderis“ yra laimėjęs (savivaldybės konkursus – DELFI), tai nėra tokių dalykų“, - tvirtino meras.

DELFI pateikus duomenis, kad „Bilderis“ su savivaldybe per pastaruosius porą metų sudarė sutarčių už 4,37 mln. litų, politikas teigė, kad ir partijos bičiulio kompanija liks be dalies savivaldybės užsakymų.

„Parko sutvarkymo konkursas buvo paskelbtas neturint finansavimo šaltinio. Jis dabar yra nutraukinėjamas“, - stambiausią „Bilderio“ sutartį už 2,3 mln. Lt nutraukti žadėjo R. Ačas.