Kodėl tai yra svarbu? Nes priešingu atveju, jei skaitysite tik selektyvintas lenteles, pilno vaizdo apie tikruosius politikų valdomus turtus – neturėsite.

Yra ne vienas atvejis, kai Seimo narys deklaruoja turintis turto už daug mažesnę sumą, nei iš tiesų yra jo šeimos valdomas materialusis gėris.

Paslaptis čia glūdi sutuoktinių deklaracijose, į kurias kartais tiesiog neatkreipiamas dėmesys.

Šeimos turtai – žmonų rankose

Kaip pavyzdys gali būti turtingiausio Seimo narių penketuko duomenys.

Jeigu VMI interneto svetainėje esančiuose laukeliuose pasirinksime deklaruojančiųjų pareigybių grupę “Lietuvos Respublikos Seimo nariai”, tai pirmasis penketukas atrodys sekančiai:

1. Ramūnas Karbauskis (LVŽS) – 24,33 mln. eurų;
2. Bronius Bradauskas (LSDP) – 8,331 mln. eurų;
3. Gabrielius Landsbergis (TS – LKD) – 1,54 mln. eurų;
4. Kęstutis Glaveckas (LLS) – 1,47 mln. eurų;
5. Kazys Starkevičius (TS – LKD) – 1,00 mln eurų.
Gabrielius Landsbergis ir Austėja Landsbergienė

Tačiau tai nėra tikroji šių politikų šeimų valdomo turto vertė. Tam, kad turėtume pilną vaizdą, reikalinga atskirai dar perskaityti ir šių politikų sutuoktinių deklaracijas, vėliau sumas sudėti, ir pirminis vaizdas gali pasikeisti keletą kartų.

Štai jau minėto Seimo narių turtingiausiųjų penketuko sutuoktinių pateikti duomenys už 2019-uosius metus:

1. Lina Karbauskienė – 136 tūkst. eurų;
2. Danguolė Bradauskienė – 1,55 mln. eurų;
3. Austėja Landsbergienė – 12,97 mln. eurų;
4. Rūta Rutkelytė – 2,73 mln. eurų;
5. Rasa Starkevičienė – 41 tūkst. eurų.

Kaip matyti, kai kuriais atvejais milijoninius turtus politikų šeimose valdo ne patys sutuoktiniai, bet jų sutuoktiniai, šiuo atveju – politikų žmonos A. Landsbergienė ir R. Rutkelytė.

Lyginant, kaip pasikeitė politikų šeimų valdomo turto dydis per metus, matyti, kad Karbauskių šeimos turtas padidėjo 8,34 mln. eurų; Bradauskų šeimos turto pokyčių palyginti negalima, nes politikas už 2018-uosius neprivalėjo teikti deklaracijos (nebuvo Seimo narys), Landsbergių – išaugo 12,64 mln. eurų; Glaveckų – sumažėjo 13,5 tūkst. eurų; Starkevičių – sumažėjo beveik 66 tūkst. eurų.

Seimo “vargo pelės”

Mažiausiai – vos 5 tūkst. eurų turto deklaravo turinti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, “valstietė” Agnė Širinskienė.
Agnė Širinskienė

Tačiau ji nėra pati neturtingiausia šiame Seime. Prie politikės turimų 5 tūkst. eurų reikia pridėti jos sutuoktinio Arvydo Širinsko deklaruotus 11 tūkst. eurų, ir bendra sutuoktinių valdomo turto vertė bus 16 tūkst. eurų.

Tai – beveik tokia pati, vos keletu šimtų eurų padidėjusi suma, nei ta, kurią Širinskai deklaravo už 2018-us metus.

Tuo tarpu visiška “vargo pelė” atrodo “valstiečio” Roberto Šarknicko turto deklaracija. Politikas nurodo turintis 2 tūkst. eurų vertės automobilį ir 4 tūkst. piniginių lėšų.

Tai – penkis kartus daugiau nei 2018-aisias, kai Roberto Šarknicko ir jo žmonos Agnės Motiejūnaitės bendrai deklaruotas turtas tebuvo 1 tūkst. eurų.

Beje, ir šis tūkstantis buvo politiko, nes jo sutuoktinė nei 2019-ais, nei 2018-aisi nurodė neturėjusi jokio deklaruotino turto savo vardu.

Lyginant su kolegomis Seime, varganai turimo turto deklaravo ir Seimo nariai “valstiečiai” Rūta Miliūtė, Arvydas Nekrošius bei konservatorius Arvydas Anušauskas.

R. Miliūtė nurodo turinti turto beveik už 18 tūkst. eurų, A. Nekrošius – už nepilnus 24 tūkst. eurų. Pastarojo žmona Jurgita Nekrošienė, kaip ir R. Šarknicko sutuoktinė, turto nei santaupų neturi. 2018-ais sutuoktiniai deklaravo turto ir piniginių lėšų už nepilnus 12 tūkst. eurų.

A. Anušauskas su žmona Lina Anušauskiene turtų nei augino, nei jų prarado. Lyginant paskutinius dvejus metus, jie stabiliai valdė turto už kiek daugiau nei 24 tūkst. eurų. Didžiają dalį šios sumos sudaro parlamentaro turimo automobilio vertė – 19 tūkst. eurų.