„Valstybei svarbūs ir kariniai sraigtasparniai, ir begalė kitų dalykų. Tačiau aplinkosauginė bei energetinė sritys, mano nuomone, yra pačios svarbiausios. Galima sakyti, netgi gyvybiškai svarbios, nes už tai mes visi mokame kasdien. Ir mokame brangiai. Todėl nei daugiabučių renovacijai, nei kitiems aplinkosauginiams sektoriams numatytų lėšų nederėtų traktuoti kaip pinigų, kuriais galima „užkamšyti” biudžeto skyles ar naudoti kitiems su aplinkosauga nesusijusiems poreikiams“, - ketvirtadienį išplatintame pranešime teigia V. Mazuronis.

J.Olekas: konflikto su V.Mazuroniu nėra

Tuo tarp krašto apsaugos ministras Juozas Olekas neseniai pareiškė besiviliantis, kad Aplinkos ministerijos administruojamas ES lėšas sraigtasparnių pirkimui pavyks gauti.

Tiesa, ne iš renovacijai skirto fondo. J. Olekas viliasi, kad su V. Mazuronio komanda pavyks sutarti, nustačius, kad dalį savo darbo laiko sraigtasparniai vykdys aplinkosaugines funkcijas.

Krašto apsaugos ministras DELFI teigė nedramatizuojantis V. Mazuronio pareiškimo.

„Spręsime problemas. Nėra tų problemų, kurių neišsprėstume“, - sakė J. Olekas.

Politikas teigė pritariantis V. Mazuronio nuomonei, kad renovacijos pinigų sraigtasparnių pirkimui naudoti nereikia.

„Labai palaikau ministro poziciją bendromis jėgomis atnaujinti renovavimo procesą. Mūsų žiniomis, yra lėšų, kurios skirtos kitiems aplinkiniams projektams, ir jų tam tikras rezervas. Ir šitie sraigtasparniai būtų naudojami ne vien kariškiams, bet ir aplinkosauginiams dalykams: gamtos stebėjimas, žmonių gelbėjimas jūroje nėra tiesioginės karinės funkcijos“, - dėstė socdemas.

Pašnekovas tvirtino nematantis konflikto su Aplinkos ministerija. „Mes su ministru kalbamės. Manau, kad mes Vyriausybėje rasime bendrą kalbą. Ten, kur yra svarbesni dalykai, jiems turi būti prioritetai. Ten, kur yra galimybė pasinaudoti ES pinigais, jais turi būti pasinaudota tinkamai. Čia mūsų didelio nesutarimo nėra. Galbūt čia daugiau pavadinimų, kurie užrašomi ant straipsnių, problema, o ne nesusikalbėjimas“, - tęsė ministras.

Anot jo, sraigtasparnių pirkimo procedūros juda į pabaigą. Konkurso, kuriame pasiūlymus pateikė dvi kompanijos, laimėtojas turėtų paaiškėti maždaug sausio viduryje. Tačiau tai esą nereiškia, kad reikia skubiai ieškoti pinigų.

„Kada surasim, tada surasim. Geriausias variantas būtų surasti dalį pinigų ateinančiais metais. Tai būtų bent įsigijimų pradžia“, - svarstė J. Olekas.

DELFI primena, jog aistros dėl sraigtasparnių pirkimo virė ir Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje. Tuometis aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas nenorėjo sutikti su sprendimu iš renovacijos programos sraigtasparnių pirkimui atiduoti 138 mln. Lt.

Tuo tarpu premjeras Andrius Kubilius ir krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė tuomet tvirtino, kad sraigtasparnių pirkimas – geriausias būdas įsisavinti ES lėšas, skirtas renovacijai, mat ši programa per ketverius metus beveik nepajudėjo iš mirties taško.