„(V.Havelo veikla) buvo labai svarbi principine parama, labai nuoširdžia ir tikra parama mūsų siekiams ir mūsų teisei. V.Havelas pirmame laiške po Kovo 11-osios atsakydamas į mano laišką pabrėžė Lietuvos teisę atkurti valstybingumą“, - BNS sekmadienį sakė V.Landsbergis.

Pasak Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininko, V.Havelas tuomet aiškiai įvardijo „prievartinį Lietuvos, Latvijos ir Estijos įjungimą į Sovietų Sąjungos sudėtį, kuris prieštaravo tarptautinei teisei“.

V.Landsbergio teigimu, politiškai reikšmingas buvo ir V.Havelo pasiūlymas Čekoslovakijoje surengti derybas tarp tuometinio Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo ir Lietuvos atstovų. V.Havelas taip pat pirmasis iš užsienio valstybių vadovų pakvietė V.Landsbergį oficialaus vizito į Prahą.

„Trečioji neutrali šalis siūlo, kad derybos su Gorbačiovu vyktų Prahoje - tai nemažo politinio svorio žingsnis, aiškiai žinant, kad tai tik supykdys Maskvą. Bet jam svarbiau buvo konkrečiu veiksmu pareikšti paramą Lietuvai“, - kalbėjo V.Landsbergis.

„Savo kabinete turėjau jo portretą. Man patiko, kad jis yra Aukščiausiojoje Taryboje, mano kabinete“, - prisiminė politikas.

Po ilgos ligos V.Havelas mirė sekmadienio rytą savo namuose. Dramaturgas ir disidentas ypač daug prisidėjo taikiai nuverčiant komunizmą buvusioje Čekoslovakijoje.