„Mes turime turėti kokią nors politiką ir būtina labai greitai reaguoti iš karto. Tada mes Aukščiausioje Taryboje per valandą išsprendėme klausimą dėl kainų pakėlimo keturis kartus. Čia dar ne keturi kartai, bet poveikis tikrai bus ir nebūtina laukti minių, o paskui aiškintis, eiti pas gamintojus ar pardavėjus bei sakyti - mes nieko dėti. Kokia jūs valdžia, jeigu jūs nieko dėti? Nepaaiškinsi žmonėms, kad valdžia nieko dėta, jeigu tokie šuoliai vyksta“, - partijos tarybos posėdyje šeštadienį kalbėjo V. Landsbergis.

Politikas taip pat kalbėjo ir apie pavojus Baltarusijoje ir Karaliaučiuje dygstant atominėms jėgainėms. Anot jo, lyg tyčia šios elektrinės taps bombomis arba minomis etninėse lietuvių žemėse.

„Mes turime matyti ir iššūkius, kurie ateina iš Baltarusijos pusės ir iš Karaliaučiaus krašto, lyg tyčia mūsų etninėse žemėse mums paruoštos bombos arba minos“, - teigė europarlamentaras, be kita ko, pridūręs, jog Lietuva Europos Sąjungos lygmeniu turėtų kelti klausimą dėl rusiškų dujų kainos skirtumų jai ir, pavyzdžiui, Vokietijai.

Mato pastangas, bet jų nepakanka

Kalbėdamas TS-LKD tarybos posėdyje V. Landsbergis ragino kolegas priimti kokį nors nutarimą dėl ketinimų didinti maisto kainas. Jis teigė, kad partijos ekonominė politika apskritai turėtų būti siejama su socialine politika, mat visuomenei dažnai rūpi ne stambūs energetikos projektai, o tokie paprasti dalykai, kaip maisto kainų augimas.

„Būtų labai gerai, kad išeitų koks nors pranešimas, kas mums rūpi, nes tai šiandien rūpi ir žmonėms, rytoj rūpės dar labiau negu šiandien. Pavyzdžiui, toks paprastas dalykas kaip maisto kainų kilimas – 20 proc. ar kažkiek. Bet jeigu taip viskas bus ramiai kartojama, kad tai priklauso nuo rinkos ekonomikos ar dar ko nors, tai čia kas, Prunskienės efektas? Staiga, šast, kainos ir žiūrim, kaip žmonės reaguoja? Galbūt tai dėl rinkimų, galbūt čia pagalba konkurentams, gal tai neišvengiama“, - svarstė politikas.

V. Landsbergis teigė skaitęs apie tai, jog premjeras ir žemės ūkio ministras analizavo situaciją, tačiau, anot jo, aiškinti visuomenei situacijos priežastis reikia dar prieš tai, kai į gatves išeis minios žmonių. Pasak politiko, visuomenė nesupras, jei valdžia kartos nematanti objektyvių priežasčių, kodėl kyla kainos – esą valdžia privalo paaiškinti, koks prunskienės efektas lemia maisto brangimą.

„Nepaaiškinsi žmonėms, kad valdžia nieko dėta, jeigu tokie šuoliai vyksta“, - teigė Europos Parlamento narys.

Primenama, kad premjeras kreipėsi į Konkurencijos tarybą prašydamas ištirti, dėl kurių priežasčių pastaruoju metu brango kai kurie maisto produktai. Ekonomistas Jonas Čičinskas DELFI yra teigęs, kad dėl maisto kainų augino galėjo tiesiogiai ar netiesiogiai susitarti maisto gamintojai ir prekybininkai, Ūkio ministras Dainius Kreivys teigia, jog kainas kelia prekybininkai.

Siūlo ES lygiu kelti klausimą dėl rusiškų dujų kainų skirtumų

V. Landsbergis kalbėdamas partijos nariams taip pat piktinosi, kad Lietuva yra šantažuojama Rusijos dujų gigantės „Gazprom“, kuri mūsų šaliai dujas parduoda kur kas brangiau nei, tarkime, Vokietijai. Politikas priminė ir tai, jog ši įmonė, drauge su vokiečių „E.ON Ruhrgas“ neseniai perspėjo, kad Vyriausybės planuojama dujų sektoriaus pertvarka gali sutrikdyti dujų tiekimą Lietuvai.

„Jeigu Vokietija dujas prie sienos perka žymiai pigiau negu mes, tai reiškia, kad mums diktuoja šantažuodami ir dabar netgi dar didina šantažą. Tai mes turime žmonėms labai gerai tą paaiškinti, kodėl mes tiek mokame. Mes jau dabar kapituliuojame, nes nekeliam to klausimo kaip iššūkio Europos Sąjungai“, - teigė europarlamentaras.

Politikas taip sureagavo į partijos pirmininko ir premjero Andriaus Kubiliaus teiginius, kad Lietuva, už 1000 kubinių metrų dujų moka po 100 dolerių brangiau nei Vokietija ir per metus permoka apie 1 mlrd. Lt.

„Galiu pasakyti labai grubiai, kad per metus mes galėtume pasistatyti du suskystintų dujų terminalus, jeigu labai norėtume. Na, mums užteks ir vieno, bet skaičiai yra tokie“, - tarybos posėdyje kalbėjo premjeras, aiškindamas energetinės nepriklausomybės svarbą šaliai.

„Gal galime paklausti Vokietijos, kaip ji gauna tokias nuolaidas, už kokią politinę kainą arba kokią politinę kainą mums patars mokėti, kad mums pigiau pardavinėtų. Nes žmonėms jau aiškina, A. Kubilius pasakė, jau aiškina, kad čia tokia bloga politika. Taip pat kaip kovo 11-oji buvo bloga politika ir mus už tai baudė. Kovo 11-osios istorija tęsiasi“, - atsakydamas į tai svarstė V. Landsbergis.