Taip aistringai Seimas antradienį svarstė pataisas, siūlančias panaikinti draudimą mokėti valstybines nukentėjusiųjų asmenų pensijas buvusiems komunistų partijos vadovaujantiems darbuotojams bei sovietinių represinių struktūrų darbuotojams, užėmusiems žemesnes negu karininko pareigas.

Socialdemokratinės koalicijos frakcijos nario Algimanto Salamakino pateiktoms minėtoms Valstybinių pensijų įstatymo pataisoms buvo pritarta tik kelių balsų persvara.

Opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos nariai pareiškė, jog šiomis pataisomis bandoma ištrinti ribą tarp tų, kurie kovojo už Lietuvos laisvę, ir tų, kurie kovojo prieš.

"Apgailestauju, kad socialdemokratai šitokiu primityviu būdu atiduoda dividendus savo komunistiniams rinkėjams", - teigė konservatorius Arvydas Vidžiūnas.

Tuo tarpu A.Salamakinas ir kiti Socialdemokratinės koalicijos nariai teigė, jog šis įstatymas padės sutaikyti visuomenę bei atkurti teisingumą.

"Man keista, kad Seimas užsiima žmonių skaldymu į "geriečius" ir "blogiečius". Laikas pradėti žmonės sakyti, kad visi nukentėjo - ir tie, kurie buvo vienoje barikadų pusėje, ir tie, kurie buvo kitoje", - teigė A.Salamakinas.

Jis pažymėjo, jog yra ne vienas atvejis, kai nukentėjusiųjų asmenų pensijos buvo atimtos vien todėl, kad asmuo dirbo minėtose struktūrose vairuotoju, kiemsargiu ar kitu pagalbiniu darbuotoju.

"Kaip ir buvo, taip ir lieka galioti apribojimai gauti pensiją tarnavusiems naikintojų batalionuose, liaudies gynėjų būriuose", - pažymėjo A.Salamakinas.

Socialdemokratas taip pat pasiūlė išbraukti nuostatą, draudžiančią mokėti valstybines nukentėjusiųjų pensijas Visasąjunginės komunistų partijos (bolševikų) ir Sovietų Sąjungos komunistų partijos bei jos padalinių sąjunginėse respublikose vadovaujantiems darbuotojams.

Valstybinė nukentėjusiųjų asmenų pensija, kuri dabar yra 138 litai, mokama 2-jo pasaulinio karo antihitlerinės koalicijos dalyviams, politiniams kaliniams ir tremtiniams, rezistencijos dalyviams, nukentėjusiems 1991 sausio 13-osios įvykiuose, žuvusių tarnaujant sovietų armijoje artimiesiems.

Valstybinių pensijų įstatymas buvo priimtas 1994 m., tačiau 1997 m. tuometinė Gedimino Vagnoriaus Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo apribojo pensijų mokėjimą sovietinių struktūrų darbuotojams. KT nusprendė, jog nuturimu negalima pakeisti įstatymo vykdymo, todėl 2000 m. buvo priimtos įstatymo pataisos.

Tačiau šiuo metu Valstybinių pensijų įstatymas yra vėl svarstomas KT, nes jo pataisų įstatymą pasirašė ne prezidentas ar Seimo pirmininkas, kaip numato Konstitucija, o tuometinis Seimo pirmininko pavaduotojas Arvydas Vidžiūnas.

2000 m. priimtose įstatymo pataisose buvo numatyti ne tik apribojimai buvusių sovietų partinių ir represinių struktūrų darbuotojams, bet taip pat numatyta, kad buvusiam Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui turės būti mokama tokia pat pensija, kaip ir valstybės vadovui.

1990-1992 m. šias pareigas ėjo Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) partijos lyderis V.Landsbergis.