Idėjinis konservatorių lyderis stebisi viešais pasvarstymais, esą jis savo kandidatavimu siekia, kad iš lenktynių dėl TS-LKD pirmininko posto pasitrauktų kita europarlamentarė Laima Andrikienė. Tačiau V. Landsbergis vis dėlto pasilieka ir savo kandidatūros vėlesnio atsiėmimo galimybę.

Apsisprendė po I.Degutienės atsitraukimo

Interviu DELFI V. Landsbergis neslėpė, kad I. Degutienės sprendimas atsiimti savo kandidatūrą ir nesiekti TS-LKD pirmininko posto nemaža dalimi nulėmė jo paties apsisprendimą.

„Šiek tiek turėjo (įtakos – DELFI). Noriu, kad būtų pasiūlyta partijai galimybė naujo požiūrio. Kitokio požiūrio į save ir į aplinką Lietuvoje. (...) Būčiau kitaip svarstęs, bet jos (I. Degutienės – DELFI) atsisakymas paskatino neatsiimti kandidatūros. Tada man reikėjo arba atsisakyti, arba neatsisakyti. Aš nutariau neatsisakyti“, - kalbėjo europarlamentaras.

A.Kubilius neišnaudojo šanso?

Savo motyvus siekti TS-LKD pirmininko posto politikas nusakė abstrakčiai.

„Aš noriu, kad išsijudintų mūsų partijos mąstymas. Apie save ir apie tikrovę aplink. (...) Noriu patikrinti partijos nusistatymus, kokybę ir perspektyvą“, - sakė V. Landsbergis.

A. Kubiliaus vadovavimo laiku, jo nuomone, TS-LKD išnaudojo ne visus partijos šansus politinėje arenoje.

„Jisai turbūt darė, ką galėjo geriausiai. Bet kai kurie požiūriai, stilistika arba metodai pasirodo nepakankami. Parama mūsų partijai jau kilo iš jaunesnės kartos, bet ta proga liko neišnaudota“, - pavyzdį pateikė V. Landsbergis.

Pernai spalį 80-ąjį gimtadienį atšventęs politikas savo amžiaus lenktynėse dėl partijos vairo siūlo nesureikšminti.

„Nenoriu nieko sakyti apie tuos dalykus, kurie yra Viešpaties Dievo rankose. Numirti galima bet kada. O ko žmogus gyveni, veiki ir nori ką nors padaryti – reikia daryti“, - teigė V. Landsbergis.

Gali ir nekandidatuoti

Paklaustas, ar turi pagrindo apžvalgininkų pasvarstymai, jog jis savo kandidatūrą kelia norėdamas, kad partijos vairo nebesiektų L. Andrikienė, pašnekovas teigė apie tai negalvojęs.

„Nežinau, kas ten ką svaičioja. Iš mano pusės tokių pagrindų nėra“, - teigė V. Landsbergis.

Vis dėlto konservatorių patriarchas pasilieka galimybę pakartoti 2009 m. atliktą manevrą, kai jis atsisakė pretenzijų siekti prezidento posto, o konservatoriai apskritai nekėlė savo kandidato, nors L. Andrikienė puoselėjo tokias ambicijas.

„Palikit man šitą klausimą. Eisiu iki galo ar ne iki galo – pamatysim. Bet aš nemanau, kad turėčiau kur nors pabėgti. Arba nematau, dėl ko turėčiau trauktis“, - teigė V. Landsbergis.

DELFI primena, jog be A. Kubiliaus, V. Landsbergio ir L. Andrikienės, TS-LKD vairo siekia ir parlamentaras, Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Valentinas Stundys.