„Aš pati Eglei sakydavau, kad šita mergaitė yra gera, bendrauk su ja“, – penktadienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė moteris.

V. Kusienė teismo posėdyje pasakojo apie savo dukros pažintis su Klaipėdoje gyvenusiais musulmonais, jos pabėgimą į Vokietiją bei mįslingą išvyką į Rusijos sostinę. Tiesa, moters parodymai teismo posėdyje skyrėsi nuo liudijimo ikiteisminio tyrimo metu, kai ji prisipažino, jog Eglė dažnai kalbėjo apie ketinamus surengti teroro aktus, pabėgimą į Čečėnijos kalnus. Be to, ji motinai buvo net grasinusi, jog atsiras žmonių, kurie pašalins Ireną Jeleniauskaitę (V. Kusienės seserį), jeigu ši nepriims islamo religijos.

V. Kusienei duodant parodymus iš posėdžio salės kelioms minutėms dėl laidomų replikų buvo pašalinta Azizos salapyvardį turėjusi E. Kusaitė, kuri vėliau teisėjų kolegijai pareiškė nušalinimą.

„Teismas, mano manymu, yra neobjektyvus“, – E. Kusaitė pažymėjo, kad teismas nepagrįstai jai buvo skyręs suėmimą, kurį vėliau Lietuvos apeliacinis teismas panaikino. Be to, ji piktinosi tariamais baudžiamojo įstatymo pažeidimais ir teisėjų šališkumu nagrinėjant bylą.

Ar prašymas nušalinti teisėjų kolegiją bus patenkintas, teismas žada paskelbti tik rugpjūtį.

Susižavėjo čečėnais dėl tautos papročių

Šio posėdžio metu teismas žada apklausti E. Kusaitės tetą, kurios teisėjai nespėjo apklausti penktadienio posėdyje.

Tuo tarpu pedagoge dirbanti V. Kusienė daugiau kaip dvi valandas teisme pasakojo, kad problemos su jos dukra prasidėjo, kai šiai suėjo 13 metų.

„Problemos prasidėjo nuo paauglystės, bet ji buvo įtakota pašalinių žmonių, kaip vėliau išsiaiškinau, saugumo darbuotojų, – teisme kalbėjo moteris. – Iki 13 metų su Egle problemų nebuvo, džiaugiausi, kad ji mėgo skaityti knygas, žiūrėti filmus – ji mėgo namų aplinką, o nesišvaistė gatvėmis, niekur nebėgdavo iš namų, kartais ne tekdavo ją raginti išeiti pasivaikščioti“.

V. Kusienė sakė, kad jos dukra čečėnais susidomėjo dar besimokydama mokykloje.

„Jinai pradėjo man pasakoti, žinai, mama, mokykloje mokosi įvairiausių tautybių vaikai, ir netgi yra čečėnė, – teisme kalbėjo lietuvių kalbos mokytoja. – Vėliau ji pasakojo, kad susidraugavo su čečėnais, su jais išeidavo pasivaikščioti, man sakydavo, kokie gražūs jų tautos papročiai – jie nevartoja nei alkoholio, nei narkotikų. Tai man pasirodė gerai ir labai gražu, kad paauglystėje jie nelinksta į blogus dalykus“.

Liudytoja teigė, kad su čečėnais jos dukra bendravo apie porą metų, kol šios draugas Ali netikėtai išvyko į Čečėniją.

„Eglė rado Ali atsisveikinimo laišką, buvo labai susijaudinusi, kad jis išvyko į Čečėniją, – sakė V. Kusienė. – Jo laiškas buvo labai gražus – kokia graži ten gamta, Eglei rašė, kad „tu man patikai, esi mano sužadėtinė, neturėjau galimybės su tavimi atsisveikinti, vėliau gausi iš manęs žaislą atminimui“. Ali laiške Eglei dar padėkojo, kad ji priėmė musulmonų tikėjimą, tik rašė, kad apie tai niekam nepasakotų“.

Motina mano, kad prieš išvykstant į Vokietiją dukrą nuodijo VSD pareigūnas

V. Kusienė prisipažino, kad jai pasirodė keista, kad laiške nebuvo nė vienos klaidos, nors jį rašė čečėnas. „Padariau išvadą, kad tai buvo ne Ali laiškas – jį rašė lietuvis, jo globėjas, kuris norėjo Eglę pririšti prie savęs“, – moteris teigė, kad Ali globojo VSD pareigūnas Arnas Baranauskas.

„Po to prasidėjo Eglės aktyvus traukimas į man nesuprantamą veiklą – matėsi, tas žmogus darė jai poveikį, ėmė iškreiptai aiškinti islamą, – kalbėjo V. Kusienė. – Pradėjome su ja ginčytis, aiškinau, kodėl islamas turi niekinti kitatikius, atriboti nuo kitų žmonių, nes pagrindinė mintis buvo, kad Eglė turi atsiriboti nuo artimų žmonių“.

Moteris teigė, kad būtent Arnas esą suorganizavo jos dukros kelionę į Vokietiją, į kurią Eglė išvyko 2007-ųjų spalį.

„Prieš šią kelionę Eglė buvo nuodijama kažkokiais psichotropiniais vaistais, aš jos klausdavau, kas tau atsitiko, tu pasidarei kaip zombis“, – tikino moteris.

Ji teigė, kad Eglę iš Vokietijos sugrąžino sesuo I. Jeleniauskaitė, nes Klaipėdos policija iš pradžių esą nereagvo į prašymus surasti dukrą. „Tada susiradau miesto merą Rimantą Daraškevičių ir paprašiau pagalbos, jis padėjo – tą patį vakarą jau mane iškvietė į policijos komisariatą“, - teigė moteris.

VSD prašė išaiškinti „pavojingą grupuotę“

Vokietijoje Eglė gyveno du mėnesius, ją išlaikė čia gyvenantys musulmonai. Jie, pasak moters, net grasino, jog Eglę išveš į musulmonišką šalį.

V. Kusienė teigė, kad pagalbos kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD), ją priėmė pareigūnas Dainius Noreika.

„Aš prašiau išaiškinti tą pavojingą grupuotę“, – teigė V. Kusienė.

Kai Eglė iš Vokietijos grįžo į namus, ji, anot motinos, siūlė jai ir tetai priimti musulmonų tikėjimą. „Ji grįžo paveikta psichotropinių vaistų, nesuvokė realybės, buvo numetusi 20 kg svorio, kalbėjo kaip mažas vaikas“, – teigė ji. Pasak jos, netrukus Eglė apsigyveno nuomojamame bute, už kurio išlaikymą mokėjo esą musulmonais apsimetę VSD darbuotojai.

„Paskui ji grįžo namo“, – teigė moteris. Pasak jos, namuose gyvenusi dukra internetu susirašinėjo su Maskvoje gyvenančiais čečėnais – Aiša ir Apti Magmadovais.

„Tai, kad ji bendrauja su čečėnais, nemačiau jokios problemos, – sakė V. Kusienė. – Tai, ką ji susirašinėjo su Aiša Magmadova, žinojau – ji viską man parodydavo. Aiša buvo kitokia – ji sakydavo, tu mokykis, tau reikės studijuoti, išmok anglų kalbą. Aš pati sakydavau, kad šita mergaitė yra gera, bendrauk su ja“.

Motina teigė, kad nedraudė dukrai vykti į Maskvą

Pasak moters, Eglė nenutraukė ryšių su čečėnais apsimetusiais VSD pareigūnais, kurie ją esą ragino išvykti į Azerbaidžaną ir Egiptą, kur ji turėjo „atlikti žygdarbį“.

„Kai jiems su suklastotu pasu nepavyko Eglės išsiųsti iš Lietuvos, jie tada ėmė raginti Eglę važiuoti išvykti į Maskvą, – teisme kalbėjo V. Kusienė. – Kadangi nebuvau nusistačiusi prieš Aišą, nedraudžiau išvykti, bet siūliau, kad ji pirmiausia atvažiuotų, juk Maskva – didelis miestas. Tačiau Aišos neišleido, todėl Eglė nusprendė važiuoti – jai atsiuntė 500 dolerių, nes jos brolis yra verslininkas ir ta suma jam kaip 50 litų“.

Moters teigimu, gavusi vizą ir nusipirkusi autobuso bilietą Eglė ketino į Maskvą ketino išvykti mėnesiui. „Ji sakė, kad jeigu nepratęs vizos, grįš po mėnesio, o jeigu pavyktų prasitęsti, grįžtų po dviejų mėnesių“, – teigė V. Kusienė.

V. Kusienė teigė tik po sulaikymo sužinojusi, kad jos dukrą supo VSD pareigūnai, o ne tikri čečėnai.

Kiek kitaip Eglės motina kalbėjo ikiteisminio tyrimo metu, kai ji aiškino, kad jos dukra norėjo pabėgti į Čečėniją, kur gyvens „pas pasitikėjimo brolius“. Be to, motina teigė žinojusi apie dukros ketinimus surengti teroro aktus.

Šių parodymų V. Kusienė neišsižadėjo, tačiau, kaip pati sakė, jie nebuvo „visiškai teisingai užrašyti“. „Sakiau tyrėjui D. Noreikai, kad čia perfrazuota, bet jis sakė, kad tai smulkmena“, – pažymėjo moteris.

DELFI primena, kad E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdinant save strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių – susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.