Pasak dienraščio "Lietuvos žinios", į posėdį pareiškėjas atvyko su savo advokatu Vytautu Sviderskiu. Liustracijos komisijai teisme atstovauja jos narys teisininkas Petras Ragauskas.

Trijų teisėjų kolegija klausėsi pareiškėjo prašymu į posėdį pakviestų liudytojų. Tarp jų - daug žinomų praeities ir dabarties visuomenės veikėjų: advokatas Kazimieras Motieka, įvairias aukštas pareigas sovietų Lietuvoje ėjęs Lionginas Šepetys, buvęs disidentas Viktoras Petkus, europarlamentaras Justas Vincas Paleckis, buvęs premjero patarėjas Jurgis Jurgelis, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, prieškario generolo Stasio Raštiko dukra Meilutė Raštikytė-Aleknienė ir kiti.

V.Kavaliausko teigimu, visi jie gali paliudyti bylai reikšmingas aplinkybes, susijusias su jo veikla sovietmečiu. Anot dienraščio "Respublika", į kitą teismo posėdį V.Kavaliauskas kaip liudytoją prašė pakviesti ir prezidentą Valdą Adamkų.

Pasak dienraščio, žurnalisto dėka tuometinio JAV aplinkosaugininko V.Adamkaus moksliniai darbai sovietmečiu taip pat buvo atgabenti Vilniaus universitetui, o šiems kroviniams irgi reikėjo KGB leidimo. Teismo įkalbinėjamas V.Kavaliauskas nusileido - prezidentas nebus kviečiamas pasakoti apie savo mokslinių darbų keliones į sovietinę Lietuvą.

V.Kavaliauskas per posėdžio pertrauką pranešė teismui pateikęs apie 100 lapų dokumentų, tarp kurių - jo rašyti informaciniai laiškai sovietų Lietuvos KP CK pirmajam sekretoriui Petrui Griškevičiui. V.Kavaliauskas teismo paprašė kviesti liudyti KGB karininką, kurio ranka esą perrašyti partijos vadovams adresuoti laiškai.

Premjero patarėjas mano, kad Liustracijos komisijos sprendimas buvo politizuotas. "Taip, kaip buvau apkaltintas aš, buvo galima apkaltinti pusę Lietuvos inteligentų. Šiuo metu tai ir daroma. Juk visi žino, kokios buvo taisyklės, į kokius kabinetus reikėjo įeiti grįžus iš kelionės, - aiškino jis.

V.Kavaliauskas griežtai neigia sąmoningai bendradarbiavęs su KGB. "Turėjau tarnybinio bendravimo atvejų. Viena, kai tu ką nors įskundi, ir kita, kai tu atlieki profesinį darbą. Mane baudžia už tai, kad aš žmogui blogo nepadariau", - sakė jis.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"