Fondo veiklą auditavusi Valstybės kontrolė konstatuoja, kad fondas lėšomis disponavo teisėtai, bet Ministro pirmininko tarnybos 2012 metais pervestų 3 mln. litų nepanaudojo pagal įstatyme ir lėšų pervedimo ir naudojimo sutartyje nurodytą paskirtį.

"Fondas 2012 metais skirtas valstybės biudžeto lėšas - 3 mln. litų laikė komercinio banko indėlio sąskaitoje ir uždirbo 4 tūkst. 430 litų palūkanų. Vadovaujantis Europos Sąjungos, kitos finansinės paramos ir kitų valstybės biudžetui priskirtų lėšų tiesioginio pervedimo į valstybės iždo sąskaitas taisyklių 2 2.7 punktu uždirbtos palūkanos už investuotus laikinai laisvus valstybės biudžeto lėšų likučius turi būti pervedamos į valstybės iždą", - teigiama audito ataskaitoje.

VK rekomenduoja Ministro pirmininko tarnybai "spręsti klausimą dėl palūkanų (4 430, 01 lito), uždirbtų nuo 2012 metais nepanaudotų valstybės biudžeto lėšų, pervedimo į valstybės iždo sąskaitą".

Kompensacijos už žydų bendruomenių turtą fondo direktorius Simas Levinas BNS sakė nematantis problemų grąžinti sukauptas palūkanas, jei Vyriausybė remdamasi VK audito to pareikalaus.

"Spręs fondo valdyba, jei Vyriausybė remdamasi Valstybės kontrolės rekomendacijomis, pareikalaus grąžinti, mes tikrai grąžinsime, nematau problemos, tie pinigai nepanaudoti, visi yra", - trečiadienį sakė S.Levinas.

Jis taip sakė, jog 3 mln. litų fondo disponuojama Lietuvos valstybės skirta kompensacija bus padalinta tik surinkus duomenis apie visus nukentėjusius, nes neturint galutinės statistikos nėra aišku, kokio dydžio sumas išmokėti.

Fondo vadovas sakė, jog nukentėjusių paiešką apsunkina tai, jog tarptautinėse duomenų bazėse turima informacija apie asmenis, galinčius pretenduoti į kompensaciją, jiems gali būti perduota tik gavus asmenišką to žmogaus sutikimą, tad procesas užtrunka.

Valstybės kontrolė teigia, kad pagal sudarytos sutarties sąlygas lėšas gavęs fondas ne mažiau kaip 50 procentų gautos sumos išmokėti pagal paskirtį įsipareigojo iki šių metų birželio, likusią dalį - iki 2014 metų gruodžio 31 dienos. Fondo vadovas S.Levinas tuo tarpu tvirtina, jog iki birželio jie privalo baigti rinkti informaciją apie asmenis, kurie pretenduoja į kompensaciją, iki metų pabaigos - išmokėti, su galimybe išmokėjimą pratęsti metams, jei bus susidurta su sunkumais.

Fondo auditą atlikusi VK taip pat nurodo, jog jo valstybinį auditą įpareigojančios įstatymo nuostatos nėra tikslios ir siūlo šių atsisakyti. VK teigimu, fondas yra pelno nesiekiantis ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo, ir vadovaujantis įstatymu tokios įstaigos auditas turi būti atliekamas, kai visuotinis dalininkų susirinkimas priima sprendimą atlikti auditą ir išrenka audito įmonę.

Pagal užpernai priimtą įstatymą, žydams per ateinantį dešimtmetį bus išmokėta 128 mln. litų kompensacija už totalitarinių režimų nusavintą turtą. Ji galės būti naudojama Lietuvos žydų religiniams, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, švietimo, mokslo tikslams Lietuvoje.

Pernai Vyriausybė patvirtino fondą, kuris skirstys lėšas, ir pervedė pirmuosius 3 milijonus litų "Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje gyvenusiems ir nuo totalitarinių režimų okupacijų laikotarpiu nukentėjusiems žydų tautybės asmenims remti".

Per nacistinės Vokietijos okupaciją 1941-1944 metais išžudyta apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų.

Į kompensacijas galės pretenduoti ir žydai, kurie buvo išvežti į Sibirą sovietų, ir taip išsigelbėjo nuo nacių ar jiems talkinusių lietuvių žudynių.