Siūlymui leisti naktinius taikiklius medžioklėje Seimas per svarstymą pritarė praėjusią savaitę.

Seimo teisininkai nurodė, kad, norint medžioklėje įteisinti naktinius taikiklius, reikia taisyti ir kitus įstatymus – Laukinės gyvūnijos ir Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų.

To, anot jų, reikia atsižvelgiant į teisėkūros sistemiškumo principą, reiškiantį, kad teisės normos turi derėti tarpusavyje, bei į tai, kad draudžiami medžioklėje naudoti įrankiai ir priemonės bei leidžiami medžioklėje naudoti įrankiai ir priemonės būtų reglamentuojami projektu keičiamame įstatyme, o ne Medžioklės taisyklėse.

Urbanavičius: jūs be reikalo blokuojate

Seimo teisininkai pažymėjo, kad minimų Laukinės gyvūnijos ir Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų įstatymų pataisos nėra įregistruotos, todėl siūlė pavėlinti ir Medžioklės įstatymo pataisų įsigaliojimą.

„Paprastai įstatymai yra pateikiami visi paketu tie, kurie yra susiję su konkrečiu klausimu. Tai aš noriu priminti, kad Lino Jonausko pirminis projektas buvo toks, kad jam nereikėjo visiškai tų teisės aktų, apie kuriuos dabar kalba Teisės departamentas, kadangi svarstymo stadijoje projektas pasikeitė iš esmės į atvirkščią. Pastaba yra visiškai logiška, kad tada, jeigu jau yra kitoks projektas, tai turi būti parengti ir tie lydintieji, kurie yra su tuo susiję“, – kalbėjo posėdyje dalyvavusi premjerė Ingrida Šimonytė.

 Ingrida Šimonytė

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas visgi apsisprendė daryti kiek kitaip, nei siūlė Seimo teisininkai – balsų dauguma nutarė, kad klausime dėl Medžioklės įstatymo pataisų ir naktinių taikiklių įteisinimo būtų padaryta pertrauka. Per ją būtų galima pateikti Laukinės gyvūnijos ir Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų įstatymų pataisas ir visus tris projektus priiminėti kartu.

Naktinių taikiklių medžioklėje šalininkas, Seimo konservatorius Justinas Urbanavičius priešinosi siūlymui daryti pertrauką klausimo svarstyme.

„Man gaila, kad jūs be reikalo blokuojate, kad jūs neleidžiat į salę ateiti ir apsispręsti, ir paaiškėtų. Jūs puikiai žinote, kad dabar galima eiti ir be tų lydinčiųjų, vėliau susitvarkytume. O pasižiūrėtume salėje, jeigu bus atmestas tas projektas, tai nereikės ir tų lydinčiųjų. Siūlyčiau ir raginčiau tikrai nebijoti, iki galo išsisakyti savo mintis, apsispręsti ir duoti aiškumą žmonėms, o ne lįsti į krūmus ir ieškoti kažkokių procedūrinių blokavimų. Man gaila, kad taip elgiamasi“, – komentavo politikas.

Justinas Urbanavičius

Už tai, kad klausimo svarstyme būtų padaryta pertrauka, balsavo penki Aplinkos apsaugos komiteto nariai (Kasparas Adomaitis, Andrius Vyšniauskas, Aistė Gedvilienė, Tomas Tomilinas ir Linas Jonauskas), prieš buvo trys (Petras Gražulis, J. Urbanavičius ir Romualdas Vaitkus), vienas – Aidas Gedvilas – susilaikė.

Medžiotojų atstovas: esu diskusijos šalininkas

Komitetui nutarus padaryti pertrauką, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija (LMŽD) pasveikino šį sprendimą.

„Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija (LMŽD) palaiko Seimo narių norą plačiau diskutuoti apie medžioklės politiką Lietuvoje, naktinių prietaisų įteisinimą ir taikymą“, – rašoma pranešime žiniasklaidai, kurį Delfi perdavė komunikacijos agentūra.

Paskutiniu metu Seime pateiki siūlymai ir komitete priimti sprendimai, LMŽD pirmininko Virginijaus Kantausko vertinimu, „tik dar kartą parodo dialogo svarbą visuomenėje“.

„Aš esu šalininkas diskusijos, kad ir kokia ji bebūtų, o kad ji yra būtina, geriausiai parodo nauji įstatyminiai projektai, gimę prieš pat balsavimą dėl naktinių matymo prietaisų. Tad padarysiu viską, kad tokioje diskusijoje gimtų tik patys geriausi sprendimai visai Lietuvai, vienijantys mus visus, o ne skaldantys“, – pranešime cituojamas V. Kantauskas.

„Naujos iniciatyvos, gimusios paskutinėmis dienomis, labai aiškiai įrodo dialogo poreikį, nors gal kai kas ir bando jas traktuoti kitaip. Mes tuo tarpu žiūrime priešingai. Kalbame apie Lietuvos saugumo potencialą, atgrasymą ir naujus, vakarietiškus medžioklės standartus“, – pridūrė draugijos pirmininkas.

Pataisos pakoreguotos į priešingą pusę

Komitetas trečiadienį taip pat turėjo svarstyti premjerės I. Šimonytė siūlymą drausti naktinius taikiklius medžioklėje, o taip pat drausti medžioti su lankais ir kovinių, agresyvių veislių šunimis, tačiau, nusprendus padaryti pertrauką, šis siūlymas liko neaptartas.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama naudoti naktinius taikiklius medžioklėje, toks draudimas yra įtvirtintas Medžioklės taisyklėse. Seimo socialdemokratas Linas Jonauskas siūlė šį ir kitus medžioklėje draudžiamus naudoti įrankius, priemones ir būdus iš taisyklių perkelti į įstatymą.

„Tokiu būdu bus įtvirtinti saugikliai, užtikrinantys, kad tokie prietaisai, kaip naktinio matymo taikikliai, nebūtų lengvai įteisinami naudojimui medžioklėje“, – pataisų aiškinamajame rašte dėstė L. Jonauskas.

Tačiau per pataisų svarstymą Seime L. Jonausko iniciatyva buvo pakoreguota į priešingą pusę: pritarta grupės parlamentarų siūlymui įteisinti naktinius taikiklius ir leisti juos naudoti medžiojant lapes, šernus ar mangutus.

optiniai taikikliai

Siūlymo autorių teigimu, priėmus Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimus, numatyta, kad „naktiniai, lazeriniai, termovizoriniai taikikliai ir jų priedai prie optinių taikiklių nebėra priskiriami A kategorijos ginklams“ ir taip išplečiamas juos galinčių įsigyti ir turėti asmenų ratas, tai yra, sporto atstovai, profesinei veiklai ginklus naudojantys asmenys bei medžiotojai.

Teigia, kad medžiotojai neturi paskatų įsigyti taikiklių

Visgi, teigiama, kad pastarieji neturi paskatų įsigyti naktinių taikiklių.

„Kartu, įstatymo pakeitimas turėjo palengvinti konvencinių hibridinių grėsmių valdymą ir, esant krizinei situacijai, paefektyvinti ginklų naudojimą.

Šie įstatymo leidėjo tikslai iki šiol nėra įgyvendinti, kadangi medžiotojams nėra paskatų įsigyti ir turėti naktinius, lazerinius, termovizorinius taikiklius ir jų priedus prie optinių taikiklių, nes jų vis dar jokia apimtimi negalima naudoti medžioklėje.

Siekiant realiai įgyvendinti įstatymų leidėjo ketinimus, būtų optimalu medžiotojams suteikti ribotą teisę išskirtiniais ir aiškiai Medžioklės įstatyme įvardintais atvejais naudoti naktinius taikiklius ir jų priedus medžioklėje“, – tikino siūlymą registravę Seimo nariai.

Skelbiama, kad panaši praktika egzistuoja kaimyninėse Lenkijoje ir Latvijoje.

Pasiūlymą dėl naktinio matymo taikiklių įteisinimo savo parašais parėmė valdantieji Seimo konservatoriai Arvydas Pocius, Sergejus Jovaiša, J. Urbanavičius, Laurynas Kasčiūnas, Kazys Starkevičius, Jonas Gudauskas, Liberalų sąjūdžio frakcijos Romualdas Vaitkus ir opozicionieriai „valstietis“ Kęstutis Mažeika, demokratas Algirdas Stončaitis, „darbietis“ Valentinas Bukauskas ir Mišrios Seimo narių grupės atstovas Jonas Pinskus.

Kada Seimas galutinai apsispręs dėl naktinių taikiklių, dabar neaišku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)