Tuo tarpu lyginant pastarojo mėnesio duomenis su gyventojų išreikšta nuomone prieš metus, pastebinčių padėties šalyje gerėjimą sumažėjo net 8 procentiniais punktais.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ gruodžio 10–21 dienomis atliktų apklausų duomenimis, 2019 metų gruodžio mėnesį kiek daugiau nei trečdalis (36 proc.) apklaustų Lietuvos gyventojų sakė, kad pastaruoju metu reikalai Lietuvoje iš esmės krypsta į gerąją pusę, o šeši iš dešimties (61 proc.) nurodė, kad reikalai šalyje blogėja. 3 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

2019 m. lapkričio mėnesį 40 proc. piliečių teigė maną, kad situcija valstybėje gerėja, o 59 proc. deklaravo priešingą nuomonę. Prieš metus – 2019 m. sausio mėnesį – 44 proc. teigė jaučią padėtį, besiklostančią teigiamai ir 54 proc. manė, kad gyvenimas šalyje eina prastyn.

Naujausiais tyrimų duomenimis, tradiciškai šiuo klausimu didesni optimistai yra jaunimas iki 30 metų. 47 proc. mano, kad šalyje reikalai krypsta į gerąją pusę. Pozityviau situaciją linkę vertinti didmiesčių gyventojai (45 proc.), respondentai su aukštuoju išsilavinimu (44 proc.) bei su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį - daugiau kaip 1200 eurų (40 proc.). Žvelgiant per politinių ideologijų pjūvį, optimistišiau nusiteikę dešiniųjų pažiūrų gyventojai: 43 proc. savo politines pažiūras priskiriančių politinei dešinei, teigia, kad padėtis šalyje gerėja. Tuo tarpu 65 proc. piliečių, savo politines pažiūras priskiriančių politinei kairei, situaciją vertina pesimistiškai.

Dabartine padėtimi šalyje daugiau nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės (66 proc. pastebi padėties šalyje blogėjimą), gyvenantys kaime (74 proc.), respondentai su viduriniu ar profesiniu išsilavinimu (66 proc.) bei su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį – iki 700 eurų (67 proc.).

Tautinių mažumų piliečiai taip pat padėtį šalyje linkę vertinti skeptiškiau: 68 proc. rusų ir tokia pati dalis Lietuvos lenkų teigia maną, kad situacija valstybėje blogėja.

Apklausa vyko 2019 m. gruodžio 10–21 dienomis. Tyrimo metu apklausta 1020 Lietuvos gyventojų (nuo 18 metų), apklausa vyko 113 atrankos taškų. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3 proc.