„Mes kalbame apie tai, kad visiems gyventojams tos vakcinos būtų nemokamos“, – spaudos konferencijoje sakė S. Skvernelis. Jis teigė, kad vakcinoms skirta suma būtų iš valstybės biudžeto.

Ministras pirmininkas po Vyriausybės posėdžio taip pat informavo, kad vakcinos maksimaliai kainuotų 125 mln. eurų.

„Bus finansuojama iš valstybės biudžeto, jeigu reikės – dar šių metų, jei pasitvirtins optimistinis variantas. O jei kitų – nežinome, kada ir ar apskritai bus tos vakcinos sukurtos. Tai būtų biudžeto pinigai“, - teigė S. Skvernelis.

Ministras pirmininkas sakė, kad kol kas apie minimalią galimą sumą kalbėti sunku, nes nėra aišku, kuri įmonė pagamins efektyvią vakciną.

„O, kalbant apie minimalią galimą sumą, jei būtų tik viena įmonė, tai skirtumas yra nuo 3 eurų iki 18, tada suma būtų keliolika kartų mažesnė. Nelygu, kuriai įmonei pasisektų pagaminti vakciną“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė, kad jei visos 7 įmonės pagamintų nurodytus skaičius vakcinų, šalis jų turėtų ne vieną milijoną.

Paaiškėjo ir planas B

Vyriausybės vadovas taip pat informavo, kad jei Lietuva turėtų vakcinų perteklių, būtų pradėtos derybos su Rytų partnerystės valstybėmis, kad vakcinos galėtų būti parduotos joms. Tą leidžia Europos Komisijos susitarimas su gamintojais.

Perteklius galėtų būti tada, jeigu visi septyni gamintojai, su kuriais Lietuva turės sutartį, sėkmingai pagamintų vakcinas, o Lietuva negalėtų dalies sutarčių nutraukti.

Ministras pirmininkas taip pat paaiškino limitus, ką gali ir ko negali Lietuva spręsti, dalyvaudama europinėse derybose. Pasak S. Skvernelio, Lietuva pagal gyventojų skaičių negali pirkti dar mažiau vakcinų, negu numato dabar.

Kalbant apie šį pirkimą, šalis taip pat negali savarankiškai derėtis su gamintojais dėl kainų, dėl jų su gamintojais sutaria Europos Komisija.

Norima paskiepyti 70 proc. populiacijos

Kaip jau skelbta, Vyriausybės Nacionalinio saugumo komisija antradienį vienbalsiai nusprendė, jog Lietuva su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvaus visų septynių potencialių koronaviruso vakcinų pirkimo procese, trečiadienį pranešė Vyriausybės kanceliarija. Šį sprendimą trečiadienį popiet patvirtino ir ministrų kabinetas Vyriausybės pasitarime.

Klausimą pristatė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, jis priminė, kad žadama paskiepyti 70 procentų šalies populiacijos.

„Norėčiau priminti, kad dar liepos 29 dieną Lietuvos Vyriausybės pasitarimo metu buvo apsispręsta pagal medikų grupės rekomendacijas sudaryti išankstinę vakcinų pirkimo sutartį. Ir, siekiant kolektyvinio imuniteto, numatyta įsigyti tokį vakcinų kiekį, kad būtų galima paskiepyti 70 procentų šalies gyventojų“, – priminė A. Veryga.

URM taip pat bus pavesta pradėti konsultacijas su nepriklausančiomis ES ir viešosiomis organizacijomis dėl galimų vakcinų dozių perleidimo – perdavimo ar paaukojimo.

„Toks poreikis atsirastų, jei būtų sukurta ne viena, o kelios vakcinos ir turėtume perteklių“, – aiškino A. Veryga.

Tiek premjeras, tiek sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį patvirtino, kad pasirinkus minėtą variantą, jei visos vakcinos bus patvirtintos kaip veiksmingos ir saugios, Lietuvai už jas gali tekti sumokėti per 100 mln. eurų.

„Net jei sumokėtume maksimalią įmanomą sumą, visoms kompanijoms, su kuriomis potencialiai bus sudarytos sutartys, valstybės išlaidos vakcinoms pirkti sudarytų apytiksliai 40 eurų žmogui. Tikrai nemanau, kad tokia kaina būtų per didelė“, – sakė S. Skvernelis.