Lapkričio 12 dieną Seimas paskelbė prezidento rinkimų datą, kaip žinoma, jie vyks kitų metų gegužės 12 dieną. Kartu su paskelbimu prasidėjo ir oficiali politinė kampanija, pradedami registruoti politinės kampanijos dalyviai.

Šiuo metu užsiregistravę yra 5 kandidatai į prezidentus: opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas Giedrimas Jeglinskas, valdančiosios Laisvės partijos kandidatas Dainius Žalimas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas Aurelijus Veryga bei du savarankiškai išsikėlę kandidatai: Valdas Tutkus ir Eduardas Vaitkus.

Delfi primena, jog apie savo sprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose yra paskelbę dar 5 kandidatai: premjerė Ingrida Šimonytė, kurią kelia valdančioji Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS–LKD), teisininkas Ignas Vėgėlė, partijos Laisvė ir Teisingumas keliamas kandidatas Artūras Paulauskas, Seimo Mišrioje narių grupėje atstovų turinti Regionų partija iškėlė Mantą Varašką, apie planus dalyvauti prezidento rinkimuose yra paskelbęs ir Antanas Kandrotas – Celofanas.

Šis etapas truks iki kitų metų vasario 19 dienos, tada bus baigiamas savarankiškų politinės kampanijos dalyvių registravimas.

Nuo šios datos prasidės kandidatų pareiškinių dokumentų pateikimas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

O VRK, gavusi pareiškinius dokumentus, ne vėliau kaip per 3 dienas išduota kandidatui rinkėjų parašų rinkimo lapus arba priima motyvuotą sprendimą atsakyti juos išduoti. Kandidatas nuo šios dienos turės surinkti 20 tūkst. parašų ir taip pat sumokėti užstatą.

Pareiškinių dokumentų pateikimas baigsis kovo 8 dieną, 17 valandą. O parašų rinkimo paskutinė diena – kovo 28–oji.

Iki 2024 metų balandžio 12 dienos bus paskelbti visi įregistruotieji kandidatai, tada liks lygiai vienas mėnuo iki prezidento rinkimų pirmojo turo.

Pirmasis prezidento rinkimų turas vyks kitų metų gegužės 12 dieną, jeigu prireiks antrojo rinkimų turo – 26 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją