Komentuodami susidariusią situaciją ir premjerės pareiškimą parlamentarai – tiek iš opozicijos, tiek valdančiųjų atstovai – neslėpė, kad tikisi, jog I. Šimonytė tęs darbą premjerės poste.

Konservatoriai tikisi, kad pokyčių nebus

„Tikimės, kad nepriims sprendimo atsistatydinti ir nepatenkins ministrų prašymų atsistatydinti. Kaip ji minėjo, lyg tai šiandien vakare tą sprendimą turėtų priimti, tai visi laukiame“, – antradienį žurnalistams seime komentavo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Jai antrino ir frakcijos kolega Matas Maldeikis.

„Pas mus buvo labai karštas frakcijos susitikimas praeitą ketvirtadienį. Jautėsi ir matėsi, kad tiek premjerė, tiek užsienio reikalų ministras tikrai pergyvena dėl šios situacijos, jiems tai svarbu, jie supranta visą politinį kontekstą, nes jie daug investavo į tą politiką, kuri yra vertybinė“, – Delfi komentavo parlamentaras.

Jis teigė besitikintis, kad situacija nurims.

„Aš tikiuosi, kad tos kelios dienos, kurios praėjo, tas savaitgalis leido susidėlioti, pamatyti situaciją, kokia ji yra. Ką noriu pabrėžti, tai, kad sankcijos taikomos vienai įmonei, o ne bendrai visiems, kas su tuo turi reikalų – tai yra pirminės JAV sankcijos, europinių sankcijų iš viso šiuo metu neturime.

Kažkokie karštesni mūsų sprendimai tiesiog pakenktų pačiai Lietuvai ta prasme, kad kažkoks premjerės sprendimas trauktis būtų tik Lietuvos pralaimėjimas“, – sakė M. Maldeikis.

Seimo nario teigimu, premjerė jaučia atsakomybę.

„Ji jaučia atsakomybę už situaciją, už tai, kaip mes atrodome pasaulyje. Čia svarbu suprasti, kad kitur pasaulyje supranta, su kuo Lietuva susiduria ir jie priima labai normaliai. Taip, kad čia mūsų daugiau vidiniai kažkokie pasistumdymai, kurie tikrai neturėtų mūsų ilgalaikės strategijos, požiūrio į tai, kas vyksta Baltarusijoje, į kitus dalykus, pakeisti. Mes turime stipriausią šiuo metu premjerę, ką galime turėti, mes turime tikrai labai gerą užsienio reikalų ministrą“, – kalbėjo M. Maldeikis.

„Ministrė pirmininkė nuspręs, ką geriausia šiuo atveju daryti, tiesiog man svarbiausia, kad nedarytume jokių aštrių judesių. Aš visada, priimdamas sprendimus, žiūriu, kaip tai atrodys po penkių ar septynių metų. Po penkių ar septynių metų paaiškės, kad ši istorija buvo tikrai neverta tiek dėmesio, kiek dabar jai skiriama ir bus suprasta, kad yra daug didesnių iššūkių, kuriuos mums reikia spręsti“, – pridūrė TS-LKD frakcijos narys.

Paluckas: jei Šimonytė ištvers ir pakeis bent vieną ministrą, galės dirbti toliau

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas I. Šimonytės pareiškimą įvertino kaip „įtampos išdavą“.

„Akivaizdu, kad premjerei yra labai sunku, nes tai rodo ir vidinės koalicijos tam tikros trintys, kas, mano galva, yra visiems matoma, bet tos atsakomybės nevengimas irgi yra tam tikras stiprybės bruožas.

Jei ministrė pirmininkė ištvers šitą spaudimą sugebės priimti sprendimus dėl kitų ministrų politinės atsakomybės, aš manau, kad Vyriausybė galės prisiimti ir turės valdančiųjų palaikymą dirbti toliau. Taip, kad čia yra labai sunkus psichologiškai momentas ministrei pirmininkei, kuri privalo jį įvertinti ir priimti sprendimus, kas būtų valstybei geriau“, – sakė G. Paluckas.

Gintautas Paluckas

Jo nuomone, šioje situacijoje tiesiog reikėtų priimti užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atsistatydinimo raštą.

„Aš manau, kad premjero pareigos įpareigoja nepasiduoti emocijoms, įtampai ir psichologiniam spaudimui, iš kur jis bekiltų ir priimti valstybei geriausius sprendimus. Aš manau, kad valstybei būtų geriausia, jei būtų patenkintas užsienio reikalų ministro atsistatydinimo pareiškimas ir tokia užsienio politika, kuri turi didelės įtakos ir mūsų vidaus politikai, pasikeistų“, – tvirtino parlamentaras.

„Šiuo metu aš matau didžiausią užsienio reikalų ministro atsakomybę, kuris, pagal Vyriausybės įstatymą ir valstybės sąrangą, yra atsakingas už sankcijų koordinavimo priežiūrą ir įgyvendinimą“, – pridūrė G. Paluckas.

Gentvilas teigia, kad klaidų būta, bet Vyriausybė pajėgi tęsti darbus

Valdančiųjų Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas taip pat pakomentavo susidariusią situaciją.

„Vakar ta diena buvo ilga ir ne vienas pareiškimas arba ne viena situacija leidžia kalbėti apie tai, kad Vyriausybė pajėgi tęsti darbus ir tęsime juos“, – žurnalistams sakė liberalas.

E. Gentvilas pakomentavo ir S. Skvernelio žodžius, esą taip keliama drama ir įtampa.

„Susitikom šįryt su ponu Skverneliu dar prieš aštuonias ir sutarėme, kad jeigu ir yra įtampos, jas reikia nueimti visiems. Pirmiausia, čia sutinku, pačiai valdančiajai koalicijai, tačiau ir visi kiti neturime didinti įtampų, kurios persiduoda visuomenei ir krizių sprendimui, o tų krizių, deja, tik daugėja. Tikrai tam nepadėtų įtampų didėjimas“, – teigė Seimo narys.

Jis pripažino, kad klaidų valdžia padarė klaidų.

„Taip, matyt būta klaidų – emocinių, politinių, komunikacinių klaidų ir tas padidino šios situacijos temperatūrą, bet galvodami apie iššūkius, kas laukia Lietuvos, tikrai turime pradėti mažinti tą temperatūrą, pripažinti, kad būta klaidų, taisyti jas ir taisyti labai greitai“, – komentavo E. Gentvilas.

Politikas prisiminė savo patirtį.

Eugenijus Gentvilas

„Čia yra aštuoniolikta Vyriausybė. gal ne visų Vyriausybių veiklą mačiau iš arti, tačiau aš nepamenu, kad būtų Vyriausybių, kurios bent viduje nekeltų klausimų: arba padarom, arba griūnam. Kartais prasiverždavo ir į išorę šie dalykai, tikrai ne pirma Vyriausybė“, – teigė parlamentaras.

Liberalo teigimu, retai būdavo tokie atvejai, kad praktiškai vienu metu supuldavo tiek problemų.

„Aš žmogiškai bandau suprasti emocijas, suprasdamas tą politinį trapumą, kurį turi ši koalicija. Aš jaučiuosi atsakingas už tai, kas bus rytoj, kas bus sausio mėnesį ir mano interesas: ne pabūti valdžioje, man niekas nesikeis, aš turbūt likčiau frakcijos vadovu, bet kad Lietuva turėtų funkcionuojančią Vyriausybę“, – tvirtino E. Gentvilas.

Jis patikino, kad panašius pasvarstymus koalicijoje girdėjo jau praėjusią savaitę.

Žemaitaitis: Šimonytė turi daugumos Seimo narių pasitikėjimą, bet reikia vieno sprendimo

Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis teigė suprantantis, į kokią padėtį pakliuvo I. Šimonytė.

„Aš ją vertinu tikrai pozityviai ir žinau, į kokią padėtį ji papuolusi dabar. Ji turi išspręsti ginčą tarp senelio ir anūko, nes ji yra nepartinė – kaip ir partijos pastatytas žmogus, kaip ir turi vykdyti tai, ką senelis nurodo, kokius žmones patraukti ir kokius ne“, – žurnalistams komentavo parlamentaras.

Jis teigė vertinantis I. Šimonytę teigimai ir neslepė manantis, kad premjerė nuspręs „perkrauti“ Vyriausybę, pakeičiant daugiau nei pusę ministrų.

„Ji šiandien vakare perkraus Vyriausybę, atleis 7 ministrus, nes pas prezidentą laikinai Vyriausybei vadovauti ir manau, kad suteks didesnius įgaliojimus. Kad ji gaus platų Seimo pasitikėjimą, aš garantuoju, bent jau man tai akivaizdu“, – sakė R. Žemaitaitis.

Jo nuomone, pakeitus kai kuriuos ministrus, premjerės atnaujintą ministrų kabinetą palaikytų ir nemažai opozicijos Seimo narių.

Arūnas Dulkys, Ingrida Šimonytė

„Aš manau, kad šiandien premjerė turi didžiausią palaikymą iš dabartinių politikų, kurie gali būti premjero pozicijose, tik jai tiesiog nesiseka su ministrais, kuriuos partija jai primygtinai davė“, – tvirtino R. Žemaitaitis.

Premjerė neatmeta galimybės atsistatydinti visai Vyriausybei

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pirmadienį pareiškė neatmetanti galimybės visai Vyriausybei atsistatydinti dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą.

„Neatmetu šitos galimybės, tą aš galiu labai tiesiai pasakyti“, – nacionalinio transliuotojo LRT laidai „Dienos tema“ sakė I. Šimonytė. Premjerės interviu ištrauka transliuota per LRT laidą „Svarbi valanda“.

„Jeigu dėl Vyriausybės veiklos yra keliama tiek daug klausimų, tai galbūt Vyriausybė, jeigu nesugeba į tuos klausimus atsakyti, turėtų savo įgaliojimus pabaigti ir kažkokia kita Vyriausybė galėtų nuo nulio tą darbą pratęsti“, – teigė ji.

Pasak premjerės, sprendimą dėl Vyriausybės ateities lems tai, kaip ji pati vertins situaciją.

„Politikoje labai daug dalykų priklauso nuo to, kaip tu pats vertini save konkrečiomis aplinkybėmis ir konkrečioje vietoje, – kalbėjo I. Šimonytė. – Tai iš esmės mano sprendimas vertinant, kaip man atrodo mano galėjimas užtikrinti ilgalaikius valstybės interesus, labiausiai ir turės įtakos mano pasirinkimui“.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą tęsiasi nepaisant praėjusią savaitę įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą krovinių pervežimą vykdantiems „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Dėl šios situacijos užsienio reikalų ir susisiekimo ministrai Gabrielius Landsbergis ir Marius Skuodis pateikė premjerei atsistatydinimo pareiškimus.

Sprendimai dėl ministrų – antradienio vakarą

I. Šimonytė sako, kad sprendimus dėl ministrų paskelbs antradienio vakare.

„Dar norėčiau rytoj susitikti su abiem ministrais, kadangi taip susiklostė, kad pati buvau išvykusi, vienas ministras buvo išvykęs, kitas dabar yra išvykęs. Rytoj, manau, kad susitiksime trise, dar pasikalbėsime ir tada vakare rytoj paskelbsiu savo sprendimą“, – teigė premjerė.

Anot jos, sprendimai gali būti keli.

„Jis nebūtinai bus toks, kad ministrai bus atstatydinti ar vienas ministras kuris nors bus atstatydintas, ar abu ministrai liks, ar dar kažkas. Yra keletas dalykų, kurie turi būti aptarti ir įvertinti. Man dabar svarbu įvertinti Vyriausybės galėjimą pateikti argumentus taip, kad žmonės juos išgirstų. Kitas dalykas yra teisiniai sprendimai, kurie turėtų būti padaryti (...). Taip pat ir šituos sprendimus“, – teigė ji, paklausta, ar turi omenyje sprendimus dėl „Belaruskalij“ sankcijų įgyvendinimo.

Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

Nausėda apie galimą visos Vyriausybės atsistatydinimą: siūlyčiau sprendimus daryti labai gerai apgalvojus

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį lankydamasis Vilniaus miesto apylinkės teisme teigė, jog Vyriausybei sprendimus dabar būtina priimti tik juos gerai pasvėrus.

Prezidento G. Nausėdos pasisakymą antradienį cituoją naujienų portalas 15min.lt.

Prezidentas pabrėžė, jog šiandien yra nepaprastai svarbu užtikrinti „mūsų visuomenės stabilumą, vidaus politikos stabilumą.

„Suprantu, kad situacija, kuri susiklostė, yra labai nelengva tiek premjerei, tiek visai Vyriausybei“, – kalbėjo šalies vadovas.

Jis sakė suprantantis, kad paskutiniai įvykiai meta šešėlį vertybinei užsienio politikai.

„Tačiau ir vakar, ir šiandien galiu tą patį pakartoti – tikrai siūlyčiau sprendimus daryti labai gerai apgalvojus, pasvėrus ir šiandien aš matau įvairių problemos sprendimo alternatyvų. Tačiau svarbiausia, kad nebūtų daromi karštligiški ar skuboti sprendimai, kurie komplikuotų situaciją, kai mums to mažiausiai reikia, įvertinus visas tarptautines aplinkybes“, – situaciją naujienų portalui 15min.lt pakomentavo G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)