Kad reikalai šalyje pastaruoju metu krypsta į gerąją pusę, vasarį teigė 27 proc. respondentų - 16 procentinių punktų mažiau nei gruodį. Tuo tarpu teigiančiųjų, kad Lietuvoje reikalai blogėja, skaičius išaugo nuo 56 proc. gruodį iki 72 proc. vasarį. Tai atskleidė naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimo bendrovės "Baltijos tyrimai" atlikta apklausa.

Pasak "Baltijos tyrimų" sociologo R. Mačiūno, tokios tendencijos nėra stebinančios, nes po rudenį vykusių Seimo rinkimų gyventojų lūkesčiai buvo gerokai padidėję, o dabartinį vertinimą paveikė tiek Seime vykę skandalai, tiek ir pasirodę pranešimai apie galimai naujus mokesčius.

"Išskirčiau tuos gyventojus, kurių nuomonė buvo labai pagerėjusi iškart po rinkimų - potencialūs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rinkėjai, gyvenantys kaime ar mažesniuose miesteliuose. Jų vertinimai krito labiausiai", - teigė R. Mačiūnas.

Apklausa parodė, kad padėtimi šalyje labiau už kitus nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės (80 proc. nepatenkinti), kaimų gyventojai (80 proc.), respondentai su viduriniu ar profesiniu išsilavinimu (75 proc.), taip pat pensininkai (80 proc.), darbininkai ir ūkininkai (80 proc.), lenkų tautybės gyventojai (89 proc.).

Kad šalyje reikalai krypsta į gerąją pusę, kiek dažniau nurodė jaunimas iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos mėnesio pajamomis (per 900 eurų), vadovai bei studentai ir moksleiviai, dešiniųjų politinių pažiūrų respondentai, rusų tautybės gyventojai.