Pasak iniciatyvos sumanytojų, visuomenės balsas itin pravers, kai rudenį Valstybinė kultūros paveldo komisija (VKPK) rengs konferenciją, kurioje planuojama svarstyti šių skulptūrų tolesnį likimą, rašo "Lietuvos žinios".

Elektroninė peticija dėl sovietinių skulptūrų pašalinimo nuo Žaliojo tilto internete pasirodė po praėjusią savaitę išspausdintos „Lietuvos žinių" publikacijos „Žaliojo tilto skulptūrų likimas paaiškės rudenį". Spalio pabaigoje arba lapkričio pradžioje VKPK rengs konferenciją, į kurią šalies paveldosaugininkai, menotyrininkai, dailėtyrininkai, menininkai, parlamentarai ir visuomenės atstovai bus kviečiami aptarti sovietmečio kultūrinio paveldo išsaugojimo problemų.

Konferencijoje vyksiančias diskusijas, pasak VKPK pirmininkės Gražinos Drėmaitės, turėtų vainikuoti rezoliucija ir joje išsakyta aiški pozicija dėl tolesnės sovietinio meno kūrinių ateities. „Manau, bus įrodyta, kad nugriauti Žaliojo tilto skulptūras reikalauja mažuma. Dauguma pritaria tam, kad jos liktų kaip mūsų gyvenimo liudininkės, mūsų kultūros dalis. Aš to tikiuosi", - LŽ yra sakiusi G. Drėmaitė.

Elektroninę peticiją sukūręs vilnietis Donatas Bakanas teigė, kad būtent šie VKPK pirmininkės išsakyti žodžiai jį užgavo. „Labai arogantiška savo ar VKPK narių nuomonę pateikti kaip daugumos, visuomenės poziciją. Juolab šiuo klausimu nėra padaryta jokių rimtesnių tyrimų", - LŽ tvirtino jis. Todėl pasirašyti peticiją kviečiami tie, kuriems okupantų statytos skulptūros neatrodo vertingi meno ar kultūros kūriniai. „Sprendimų priėmėjams turime parodyti, kad reikalavimas pašalinti sovietinio laikotarpio skulptūras iš Vilniaus centro nėra tik „mažumos" tylus balsas", - pažymėjo peticijos iniciatorius.

Peticijoje teigiama kad visi ją pasirašiusieji supranta, jog „skulptūros ant Žaliojo tilto - dalis mūsų istorijos, tačiau dabartinės Lietuvos sostinės centras nėra ta vieta, kur jos turėtų stovėti" ir „šios skulptūros savo funkcijas galėtų atlikti uždaruose muziejuose".

„Tai nėra barbarizmo akcija, siekiant sunaikinti skulptūras! Apie jų likimą konferencijos dalyviai galės ir diskutuoti: ar šios skulptūros turi meninę vertę, kad reikėtų jas laikyti muziejuje, ar galima išlydyti ir pastatyti šiuolaikinį paminklą", - teigė D. Bakanas.