„Tai yra keturi radionuklidai, kurie atsiranda vykstant branduolinėms reakcijoms ar veikiant branduolinės energetikos objektams“, – situaciją komentuoja Radiacinės saugos centro stebėsenos vadovas Julius Žiliukas.

Teigiama, kad Lietuvoje radiaciją fiksuojantys įrenginiai jokių pakitimų nenustatė. Radiacinės saugos centras teigia, kad oras, kuriuo kvėpuojame Lietuvoje buvo ir yra švarus, radioaktyvių medžiagų padidėjimo nefiksuota. Nepaisant to, bus atliekami detalesni tyrimai, siekiant nustatyti, ar nėra bent minimalaus radioaktyvių medžiagų padidėjimo.

Olandų specialistai atsižvelgia į paskutinę savaitę vyravusius vėjus ir sudarė žemėlapį, kokias valstybes radioaktyvus debesis, atkeliavęs iš šiaurės vakarų Rusijos, užklojo. Šiame regione yra trys rusų atominės elektrinės. „Įtarimas yra, kad tai galėjo vykti iš Vakarų Rusijos, nors Rusija pranešė, kad jų branduolinės energetikos objektuose viskas tvarkoje ir niekas neįvyko“, – pasakoja Radiacinės saugos centro stebėsenos vadovas Julius Žiliukas.

Prieš penkerius metus buvo skelbta, kad Sosnovy bor jėgainėje įvyko avarija – skilo turbina. Tačiau pirmadienį Lietuvos tarnybos patvirtino, kad radioaktyvių dalelių padidėjimas fiksuotas ir mūsų šalyje, praėjusį pirmadienį radioaktyvaus cezio ore padidėjo Lazdijuose, šeštadienį, sveikatai nepavojingas radioaktyvių dalelių didėjimas vėl užfiksuotas Lazdijuose ir Turgelių miestelyje, prie pat Baltarusijos sienos, keliasdešimt kilometrų nuo Astravo.

Rusų deklaruojama ramybė nestebina, tokių pat, kaip dabar, radioaktyvių medžiagų Europoje buvo pasklidę prieš porą metų, tarptautiniai ekspertai ir tada nustatė, kad radioaktyvūs debesys atkeliavo iš Rusijos, bet rusai neprisipažino.

Šį kartą Lietuva, diplomatiniais kanalais, bandys išsireikalauti iš rusų oficialios informacijos, kas vyksta jų jėgainėse. Anot Radiacinės saugos centro, radioaktyvių dalelių iš atominės jėgainės gali pasklisti ir nekilus avarijai, o tiesiog atliekant paprastus, rutininius darbus, kuomet yra nesilaikoma saugos taisyklių. Būtent dėl griežtų reikalavimų, Ignalinos atominės jėgainės uždarymas trunka dešimtmečius.

Buvęs Energetikos ministras, Arvydas Sekmokas primena, kad rusų technologijos naudojamos ir Astravo jėgainėje prie Vilniaus, o statant Astravą skelbta apie ne vieną incidentą. Lietuvos žvalgyba ataskaitoje skelbia, kad šalia Astravo reaktoriaus buvo kilęs gaisras, dar ankščiau skelbta, kad Astravo reaktorius krito iš keturių metrų aukščio. „Tai rodo tiek, kad Rusijos statoma branduolinė energetika ir eksploatuojama branduolinė energija nėra visiškai saugi. Incidentai ir avarijos yra realus faktas ir tai, kad Astravas, kurio pirmasis blokas gali būti paleistas jau liepą, yra mažiau negu penkiasdešimt kilometrų nuo Vilniaus, tai yra reali grėsmė“, – sako buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Radiacinės saugos centro stebėsenos vadovas Julius Žiliukas teigia, jog saugos centras neturi jokios informacijos, kad kažkas pakito Lietuvos radiaciniame fone.

„Prieš keletą dienų buvo paskelbta informacija, kad poroje stočių rodė padidėjusį radionuklidų kiekį, tačiau administracijoje mes neturėjome oficialios ir patvirtintos informacijos“, – teigia specialistas.

Dar viena laboratorija tiria bandinius, kurie yra labai tikslūs, tad jų tyrimas užtrunka ilgai. Tyrimo rezultatai parodys, ar Lietuvoje nebuvo kažkokių pėdsakų, kuriuos aptiko Švedijos tarnybos.