„Nėra laiptų – nėra problemos, pagalvojo savivaldybė ir nusiplovė“, – ironiškai teigiama vilniečius buriančioje feisbuko grupėje „Vilnius.wtf“, kurioje dalijamasi vilniečių problemomis.

Nors Vilniaus miesto savivaldybės atstovai DELFI tikino, kad laiptai per artimiausius du mėnesius vėl turėtų atsirasti.

Įrengė laiptus, nors neturėjo tam leidimo

Vilniečio, kurio istorija patalpinta feisbuko grupėje, istorija pradedama pasakoti nuo to, kad rengiant „Justiniškių 18“ daugiabučio projektinius pasiūlymus turėjo būti aišku, kad reikės laiptų toje vietoje, kurioje gyventojai jau iš seno įpročio buvo pramynę takelį. Vis dėlto, statant daugiabutį jie nebuvo įrengti, tad feisbuko grupėje svarstoma, kad „po naujo daugiabučio atsiradimo, matyt, aplinkiniai gyventojai pradėjo skųstis ir rangovas pats įrengė laiptus“.

Beje, laiptai buvo įrengti ne privataus sklypo, o savivaldybės žemėje. Reiškia, rangovas neturėjo teisės to daryti negavęs savivaldybės leidimo. Būtent dėl to, kad rangovas juos įrengė nelegaliai ir ne pagal reikalavimus, vienas vietinis gyventojas pasiskundė.

Kovą vilnietis nusprendė pasiskųsti savivaldybei

Kovą svetainėje tvarkaumiesta.lt buvo patalpintas skundas, kuriame buvo teigiama, kad rangovas įrengė per siaurus laiptus ir buvo prašoma juos pertvarkyti. „Minimalus pėsčiųjų plotis turi būti 1,5 m, – buvo rašoma skunde. – Žinant, kad standartinės šaligatvio plytelės plotis yra 0,375 m, o jų čia tik 3, tai laiptų plotis gaunasi tik 1,125 m., tuo pačiu dar sumontuoti ramsčiai, kurie dar stipriai siaurina naudingą plotą, taip neišlaikydami saugos zonos pėstiesiems.“

„Šiandien patekau „į kamštį“, norėdamas nulipti nuo tų laiptų. Absurdas“, – skundėsi vilnietis. Jis taip pat pridūrė, kad laiptuose yra išgręžtų skylių, kurios gali kelti pavojų aukštakulnius avintiems žmonėms.

„Prašau įpareigoti statybas priimančio specialisto nepriimti statinio kaip baigto ir įpareigoti projekto vystytoją perdaryti laiptus. Jeigu statinys jau priimtas statybos inspekcijos kaip baigtas tada prašau įpareigoti vystytoją ištaisyti broką pagal garantiją“, – buvo prašoma kovą parašytame skunde.

Vilnietis netrukus gavo atsakymą, kad viskas turi būti pataisyta: „Informuojame, kad statytojas įpareigotas įrengti laiptus, atitinkančius STR 2.06.04:2014 „Gatvės ir vietinės reikšmės keliai. Bendrieji reikalavimai“. Statytojas informavo, kad nauji laiptai bus įrengti 2019-07-30. Atsiprašome Jūsų už patiriamus nepatogumus“.

Savivaldybė žadėjo situaciją pataisyti, bet nusprendė problemą panaikinti

Net praėjus pusmečiui situacija nepakito, todėl vilnietis vėl kreipėsi prašydamas pagalbos.

Skunde, kuris svetainėje tvarkaumiesta.lt buvo patalpintas rugsėjo antrąją, primenama visa situacija ir priduriama: „Artėja žiema, norisi, kad situacija nebūtų pamiršta. Ar galite įpareigoti rangovą vis tik imtis statybos darbų?“

Šį kartą vilnietis gavo absoliučiai kitokį atsakymą. Buvo nuspręsta laiptus apskritai pašalinti. „Statytojas dar kartą informuotas apie neteisėtai pastatytus laiptus. vakar pokalbio metu statytojas informavo, kad iki rugsėjo 31 dienos esami laiptai bus nuiimti. Kadangi projektiniuose sprendiniuse laiptai nenumatyti, todėl laiptų šioje vietoje nebus“

Rugsėjo pabaigoje, kai laiptai buvo išardyti, vilnietis vėl kreipėsi rašydamas skundą į tvarkaumiesta.lt. „Buvo išardyti patogų žmonių judėjimą užtikrinantys laiptai (jie buvo intensyviai naudojami). Dabar visi bus priversti vaikščioti aplink. Kada planuojama atstatyti šiuos laiptus?“ – buvo klausiama kreipimesi.

Vilnietis gavo atsakymą, kuriame teigiama, kad laiptai buvo demontuoti dėl to, kad neatitiko reikalavimų, tačiau kada bus įrengti nauji – neįvardijama.

Feisbuko grupėje, kuri paviešino šią vilniečio istoriją, teigiama: „Dalis vaikšto aplink, jaunesni niokoja kalnelį ir lipa per purvą tiesiai. Štai taip atrodo savivaldybės išspręsta problema. Galbūt verta dar kartą priminti, kad ji pasirašė neapgalvotą projektą, ji priėmė neatitinkančią normų infrastruktūrą, statytojas jos neperstatė, statytojas pats pripažino, kad įrengė nelegalų statinį ir jį pašalino. Nėra laiptų – nėra problemos, pagalvojo savivaldybė ir nusiplovė“.

DELFI nuvyko į nurodytą vietą spalio 8-ąją. Vietoje, kurioje buvo laiptai, matosi tik pramintas takelis. Jokių statybos darbų nevykdoma. Laiptų vietoje buvo matyti, kad žmonės ir toliau lipa į kalną toje vietoje, ant žemės matyti pėdsakų žymės.

Laiptai vis dėlto bus?

DELFI susisiekus su Vilniaus miesto savivaldybe dėl situacijos paaiškinimo, atstovai pakartojo tą patį, kas buvo atsakoma ir į vilniečio skundus: laiptai buvo demontuoti, nes neatitiko reikalavimų.

„Statant daugiabutį gyvenamąjį namą teritorijos vystytojas įrengė laiptus, kurie neatitiko Statybos techninio reglamento reikalavimų. Vilniaus miesto savivaldybė, sulaukusi nusiskundimų iš gyventojų dėl netinkamų laiptų, nedelsiant įpareigojo statytoją įrengti tinkamus laiptus iki numatyto termino – liepos 30 d. Vystytojas savo visų įsipareigojimų laiku neįvykdė, tik demontavo reikalavimų neatitinkančius laiptus“, – teigiama DELFI pateiktame atsakyme.

Tiesa, savivaldybė tvirtina, kad laiptai Justiniškėse turėtų atsirasti. „Statytojas pažadėjo, kad nauji laiptai bus įrengti per du mėnesius“, – tvirtinama DELFI atsiųstame atsakyme.

Vieta Justiniškėse, kurioje buvo laiptai: