Anot protesto organizatorių, renginyje bus keliami teisinės ir medicininės tranzicijos prieinamumo, teisės į santuoką, partnerystę ir įvaikinimą klausimai. Taip pat bus kalbama apie cenzūruojančių nepilnamečių apsaugos įstatymo nuostatų panaikinimą bei visavertę apsaugą nuo diskriminacijos.

Tikisi iki 5 tūkst. dalyvių

Vidurdienį eitynių dalyviai renkasi prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, o 13 valandą eitynių dalyviai Gedimino prospektu pajudės Katedros aikštės link.

Maždaug 12.30 val. čia būriavosi ir į koloną stojo iki tūkstančio žmonių.

Eitynėse – ir keli Laisvės partijos atstovai: teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska, Seimo nariai Tomas Vytautas Raskevičius, buvęs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Taip pat ir konservatorius, Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Prieš pat eitynių pradžią kelių tūkstančiai žmonių sustojo į koloną. Ji ir keliaus iki Katedros aikštės.

Eisenoje ne tik LGBT vėliavos, matyti ir Ukrainos dvispalvės.

Pernai, kai Vilniuje vyko „Baltic Pride 2022“, eisenoje važiavo ir keli autobusai. Šį kartą autobusas tik vienas, tikimasi sulaukti 5 tūkst. žmonių. Kitais metais „Baltic Pride 2023“ vyks Rygoje.

Seimo narys T. V. Raskevičius eisenoje buvo su plakatu „Kodėl Seime tik vienas gėjus?“. Jis priminė, jog Seime beliko vienas balsavimas dėl Civilinės sąjungos įteisinimo.

Trečią kartą eitynėse dalyvaujantis vaikinas teigė, jog tokios eitynės didina toleranciją.

Eitynėse dalyvaujanti pora su vaikais teigė, jog tai nėra pirmosios jų eitynės. Jis priminė, jog Seimas savo sprendimu gali pasivyti Estija, kuri pirmoji Baltijos šalyse įteisino tos pačios lyties asmenų santuokas.

Prie Lukiškių aikštės eitynių dalyvius pasitiko du prieš jas protestuojantys asmenys. Viename iš plakatų buvo parašyta „Laiko nebėra, Jėzus grįžta“, o kitame teigiama, kad tik „Jėzus gali tave išgelbėti iš pragaro“. Šalia jų buvo ir policijos pareigūnai, prižiūrintis eitynių ramybę ir tvarką.

Prie Vinco Kudirkos aikštės eitynių dalyvių taip pat laukė apie nuodėmes per garsiakalbį kalbantis asmuo. Jo žodžius eitynių dalyviai užgožė plojimais ir šūkiais.

Į protestą besirinkę dalyviai teigė norintys palaikyti LGBTQ+ bendruomenę.

„Atėjau į protestą pasidžiaugti spalvomis, žmonėmis ir bendruomene. Norisi parodyti jai palaikymą, paskatinti, kad civilinės sąjungos įteisinimas vyktų šiek tiek greičiau“, – teigė eitynėse dalyvaujanti Agnė.

„Daug metų esu LGBT teisių aktyvistė ir nesu tikra dėl savo lytinės orientacijos. Kad ir kokia ji būtų, norėčiau būti priimama pasaulyje tokia, kokia esu. Taip pat norėčiau, kad mano draugai ir artimieji turėtų teisę susituokti, turėti šeimą, nusipirkti būstą be jokių problemų“, – kalbėjo į renginį atvykusi Justina.

Eitynėse skamba šūkiai „Mes esame visur“ ir „Demonstruokimės“.

Vienas eitynių dalyvis džiaugėsi, jog net nematyti net ir piktų žmonių, kurie prieštarautų šiam renginiui.

Policija gavo pranešimą apie incidentą

Visgi, eitynių metu neapsieita ir be incidentų. Delfi gavo vaizdo įrašą, kuriame matyti, jog Gedimino prospekto ir Vasario 16–osios gatvių sankryžoje vienas lengvasis automobilis nepaisė eitynių ir brovėsi per minią, bandydamas kirsti Gedimino prospektą. Eitynių dalyviai daužė rankomis į automobilį, kertantį gatvę.

Apie įvykį pranešimą gavo ir pareigūnai. Asmuo informavo, kad automobilis važiavo dideliu greičiu pro pat einančius žmonės. Dėl to tokio vairuotojo elgesio skambinęs žmogus neslėpė pasijutęs nesaugiai.

Šeštadienį Vilniaus Katedros aikštėje taip pat vyko nedidelis prieštaringai vertinamo visuomenės veikėjo Antano Kandroto–Celofano kontraprotestas, jame dalyvavo apie 15–20 asmenų.

Jo suorganizuojamame susibūrime „Keliu trispalvę už Lietuvą“ protestuota prieš Vilniuje ir kituose miestuose keliamas Ukrainos vėliavas.

Nors kiek anksčiau jis teigė, jog jo akcija nesusijusi su LGBTQ+ eitynėms, jai judant link Katedros aikštės, A. Kandrotas su keliais bendražygiais Katedros aikštėje stovėjo nešini LGBTQ+ bendruomenei prieštaraujančiais plakatais „Gražulis buvo teisus“, „Ar tokios Lietuvos norime“, „Tikrasis LGBT ideologijos tikslas. Tai priversti žmoniją nebesidauginti“, „Stop vaikų tvirkinimui“, Lietuvos ir Vyčio vėliavomis.

Jie eitynių dalyvius pasitiko skanduodami „Lietuva“, rėkdami „Gėda“, kai kurie iš jų veidus slėpė po plakatais, kaukėmis.

Kiek anksčiau šeštadienį, A. Kandrotas ir jo akcijos dalyviai buvo nuėję prie LGBTQ+ vėliavos spalvomis visai neseniai perdažytos pėsčiųjų perėjos Pylimo gatvėje, kur juos pasitiko policijos ir viešosios tvarkos pareigūnai.

Seimo narys T. V. Raskevičius Katedros aikštėje pabučiavo protestuojantį A. Kandrotą ir tuo pasigyrė feisbuke.

Renginyje kalbas sakys visuomenei žinomi veidai

Pasak vienos iš eitynių organizatorių Ievos Laugalytės, LGBTQ+ bendruomenei rūpimomis temomis renginio metu Katedros aikštėje kalbės visuomenei pažįstami veidai. Tačiau kokie tai žmonės, I. Laugalytė neatskleidžia.

„Bus žinomų veidų. Bus diplomatų, taip pat žinomų veidų ir iš žmogaus teisių lauko. Tai bus tie žmonės, kurių veidus ir taip dažnai matome, kalbant apie LGBTQ+ žmonių teisių problematiką Lietuvoje“, – Eltai sakė I. Laugalytė ir pridėjo, kad po užsiregistravusių žmonių kalbų renginyje pasisakyti galės ir žmonės, bendruomenės nariai iš minios.

„Tai bus galimybė bendruomenės nariams patiems kalbėti apie save ir savo gyvenimus. Tokią galimybę mūsų bendruomenės nariai nedažnai turi – apie mus dažniausiai kalba politikai ir visi kiti žmonės, tik ne mes patys. Tai čia labiausiai apie tai, kad ta platforma bus patiems LGBTQ+ žmonėms apie savo gyvenimus ir problemas kalbėti“, – paaiškino renginio organizatorė.

LGBTQ+ bendruomenės eitynių organizatorė neslepia, kad ruošiantis renginiui, dalyvių saugumas yra vienas iš pagrindinių prioritetų. Jam užtikrinti jau paprašyta policijos pagalbos.

„Lietuvoje tokia situacija yra labai toli, tikriausiai, iki to laiko, kai apie tai (galimas nepalankias reakcijas – ELTA) nebereikės galvoti. (…) Tikrai galvojame apie saugumą, bet pirmiausia iš visuomenės tikimės palaikymo, o ne priešiškumo“, – sako I. Laugalytė.

Ji pažymi, kad renginyje bus ir savanorių, kurie stebės eitynes ir padės užkardyti kelią bet kokiems konfliktams, kurie gali kilti.

Ruošėsi ir kontraprotestams

Anot organizatorės, eitynes rengiančiai komandai žinoma, kad Katedros aikštėje planuojami ir keli kontraprotestai.

„Viešojoje erdvėje matome, kad yra planuojami tokie ir kontraprotestai – prie Katedros aikštės yra išsiimta keletas leidimų susibūrimams. Pagal įstatymą, berods, gali iki 15 asmenų gali kontraprotestuoti. Tai, bet kokiu atveju, tai neturėtų būti didelė masė“, – teigia I. Laugalytė.

„Tai yra pagal kitokį principą parašytas dokumentas, net negalima sakyti, kad leidimas. Jei tai yra susibūrimas iki 15 asmenų, apie tai reikia savivaldybę informuoti ir savivaldybė tai turi žinioje, ir viskas. Tai, taip sakant, yra 2 „leidimai“, jie išduoti fiziniams asmenims“, – Eltai patikslino Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas.

Pasak G. Grubinsko, vieno renginio metu toje pačioje vietoje gali burtis ne daugiau kaip 2 protestui prieštaraujantys susibūrimai.

„Šiuo atveju, tas kiekis jau yra išnaudotas. Jei dar kas nors sugalvotų taip burtis, to leisti mes nebegalėtume“, – pabrėžė savivaldybės atstovas.

Kaip anksčiau Eltai pranešė Vilniaus miesto savivaldybė, leidimas „Vilnius Pride2023“ renginiui išduotas nuo 12 iki 16 valandos, iki 5 tūkst. dalyvių. Renginio metu mieste bus taikomi eismo ribojimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)