„Sostinės darželiuose šiuo metu yra per 700 laisvų vietų: daugiausia Šeškinės, Lazdynų, Naujininkų, Naujamiesčio ir Žirmūnų seniūnijose. (…) Pagal pasirinktus prioritetus vietos savivaldybės darželiuose negavo ir šiuo metu eilėje laukia apie 1200 vaikų“, – Eltai perduotame komentare sako savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas.

Jis pažymi, kad kai kurie vaikai jau yra gavę vietą viename ar kitame darželyje, tačiau tėvai laukia jų prioritetų sąraše aukščiau esančio, nes priskirtos įstaigos vieta dėl įvairių priežasčių jiems netinka.

„Savivaldybė siūlo laisvas vietas kituose darželiuose, taip pat siūloma pasinaudoti savivaldybės skiriama kasmėnesine kompensacija į privačius darželius vaikus vedantiems tėvams, jos dydis yra 120 eurų per mėnesį už vieną vaiką. Kompensacija skiriama, jei vaiko ir bent vieno iš tėvų (globėjų) deklaruota gyvenamoji vieta yra Vilniaus savivaldybės teritorijoje“, – savivaldybės siūlomas alternatyvas įvardija G. Grubinskas.

Dalyje mokyklų – perpildytos klasės

Tuo metu eilės į pradines mokyklas nesiformuoja, tačiau susiduriama su kita problema – klasių perpildymu, sako savivaldybės atstovas.

„Vilnius yra sparčiai augantis miestas ir dėl to susiduria su mokyklų perpildymu bei per didelių klasių problema: dalyje mokyklų formuojamos 25–26 pradinukų klasės (turėtų būti ne daugiau 24 pradinukų klasėje) ir 31–32 vyresnių moksleivių klasės (turėtų būti ne daugiau 30 mokinių klasėje)“, – pažymi savivaldybės atstovas.

„Dėl to didėja poreikis naujoms ugdymo įstaigoms“, – sako G. Grubinskas.

Jis atkreipia dėmesį, kad dėl to per keletą artimiausių metų sostinėje turėtų atsirasti dar septynios mokyklos: Tarandėje, Verkiuose, Pašilaičiuose, Pilaitėje, Kalnėnuose ir Pavilnyje.

„Naujos mokyklos leis sumažinti jau esamų ugdymo įstaigų projektinį apkrovimą“, – teigia G. Grubinskas.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pripažįsta, kad bent kelias dešimtis tėvų skundų dėl patekimo į vieną ar kitą mokyklą vaiko teisių apsaugos tarnyba gauna kiekvieną vasarą.

„Tokio pobūdžio skundai ir prasisuka per vasarą, nes po to jau jie nebeturi prasmės. Jų nėra šimtais, labiau dešimtimis. Daugiausia tai yra klausimas, pavyzdžiui, „pasirinkau kelias mokyklas ir man duoda ne pirmą mano pasirinkimą“. Kreipiasi (su klausimais – ELTA), „kodėl mano namas priskirtas kitai mokyklai“, nes norėtų vesti į būtent tą mokyklą“, – pažymi kontrolierė.

„Pagrindinis dalykas – labai didelis gyventojų kiekis ir jie netelpa (į mokyklas – ELTA) net pagal gyvenamąją vietą“, – dažniausiai pasitaikančią gyventojų pasipiktinimo priežastį įvardija E. Žiobienė.

Pasak jos, apskritai mokyklų perpildymo ir naujų trūkumo problemą savivaldybė turėtų spręsti ne duotuoju momentu, o planuojant į ateitį.

„Man visada yra labai liūdna dėl miesto planavimo. Dabar prie Užupio Vilniuje pastatytas labai gražus mikrorajonas, o mokyklų nei vienos naujos ten nepastatė. Ir net nelabai suplanavo. (…) Naujos statybos – jos vyksta, bet jų ne tiek daug ir labai gaila, kad, planuojant naują rajoną, Paupio pavyzdžiu, mokyklai vietos net nėra“, – sako E. Žiobienė.