„Nei Ukraina, nei Europos Sąjunga nereaguos į bet kokį Rusijos šantažą. Mes tvirtai nusiteikę, kad nuo 2016 metų sausio 1 dienos laisvosios prekybos sutartis įsigalios“, - sakė P.Porošenka bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

Rusija toliau pamina tarptautinę teisę Ukrainoje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, antradienį susitikusi su į Lietuvą darbo vizito atvykusiu Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, kritikavo Rusijos elgesį ir pasisakė už sankcijų jai pratęsimą.

„Trapios paliaubos Ukrainoje nėra taika. Ugnies nutraukimo susitarimas nuolat pažeidinėjamas, neatitraukta sunkioji karinė technika, neatkurta Ukrainos sienų kontrolė. Rusija toliau pamina tarptautinę teisę Ukrainoje, o jos demonstruojama kova su terorizmu – mažai įtikinanti. Už tai negalime mokėti Europos ir Ukrainos saugumu“, – sakė D.Grybauskaitė, pranešė Prezidentūra.

Šalių vadovai pirmininkavo aštuntajai Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų tarybai, kurioje aptarta Ukrainos saugumo padėtis, Minsko susitarimų įgyvendinimas, Ukrainoje įgyvendinamos svarbios teisinės ir ekonominės reformos.

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuva ir visa Europa tvirtai palaiko Ukrainos žmones, ginančius savo laisvę ir kuriančius skaidrią bei atvirą valstybę.

„Sankcijos agresoriui turi būti tęsiamos, kol nebus visiškai įgyvendinti Minsko susitarimai“, - sakoma pranešime.

Jame taip pat pažymima, jog Lietuva nuosekliai remia Ukrainos žmonių europinį pasirinkimą ir šios šalies siekį užsitikrinti bevizį režimą su Europos Sąjungos valstybėmis. Be to, pabrėžiama, jog Ukrainos ir Europos Sąjungos Laisvosios prekybos sutarties turi būti įgyvendinta neatidėliojant ir be naujų išlygų. Iki šio susitarimo įsigaliojimo liko mėnuo.

A. Butkevičius išreiškė paramą

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, trečiadienį susitikęs su vizito į Lietuvą atvykusiu Ukrainos Prezidentu P. Porošenka, išreiškė tvirtą Lietuvos paramą Ukrainai.

„Ukraina – svarbi Lietuvos partnerė. Lietuva remia Ukrainos nepriklausomybę, laisvę ir teritorinį vientisumą. Niekada nepripažinsime Krymo okupacijos ir aneksijos“, – sakė premjeras.

Kaip susitikime pažymėjo Ministras Pirmininkas, sankcijos Rusijai turi būti pratęstos tol, kol Maskva visiškai neįgyvendins savo įsipareigojimų pagal Minsko susitarimus. Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos suartėjimas, greta kitų sąlygų, galimas tik Rusijai pakeitus savo agresyvią poziciją Ukrainos atžvilgiu ir visai iš jos pasitraukus.

Pokalbyje su Ukrainos vadovu Ministras Pirmininkas kalbėjosi apie jos pasirengimą įgyvendinti Laisvosios prekybos susitarimą su Europos Sąjunga, kuris kartu su Asociacijos sutartimi įsigalios nuo 2016 metų pradžios. „Tai neabejotinai suaktyvins prekybą tarp Ukrainos ir ES, taip pat tarp Ukrainos ir Lietuvos ir paskatins dvišalį ekonominį bendradarbiavimą“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Premjeras taip pat informavo, kad politinės ir ekonominės pagalbos Ukrainai klausimus neseniai aptarė su Europos Komisijos Pirmininku Jeanu Claude‘u Junckeriu ir pabrėžė, kad Lietuva yra Ukrainos rėmėja visuose tarptautiniuose forumuose ir susitikimuose.

Ukrainos Prezidentas padėkojo už Lietuvos teikiamą dvišalę ir daugiašalę humanitarinę pagalbą Ukrainai. Nuo 2014 m. Lietuvoje priimta gydytis daugiau kaip 100 sužeistųjų, visiems mokslo metams priimta mokytis 30 vaikų iš nuo karo nukentėjusių regionų. Teikiama pagalba per specializuotas Jungtinių Tautų agentūras ir Raudono Kryžiaus organizaciją.

„Esame pasiryžę ir toliau tęsti įvairiapusės pagalbos teikimą, reaguodami į iškylančius humanitarinius iššūkius. Taip pat Lietuva yra pasirengusi toliau vykdyti nuoseklią ekspertinės pagalbos teikimo Ukrainai politiką susisiekimo, energetikos ir kitose srityse. Raginame ir kitas šalis sekti Lietuvos pavyzdžiu“, – sakė premjeras A. Butkevičius.

Premjeras paragino Ukrainą tęsti reformas ir pažymėjo, kad Lietuvos institucijos ir verslas pasirengę dalytis patirtimi, siekdami padėti Ukrainos verslui harmonizuoti teisinio reglamentavimo bazę ir suderinti standartus su ES reikalavimais, kurie yra būtini patekti į milžinišką Europos rinką. Sėkmingam šalies ekonomikos vystymuisi taip pat būtina efektyvi ir skaidri valstybės įstaigų veikla.

Susitikime taip pat tartasi, kaip aktyvinti dvišalius ekonominius ryšius, aptarti bendradarbiavimo klausimai transporto, energetikos ir kitose srityse.

L. Graužinienė: Lietuva ir toliau pasirengusi teikti pagalbą Ukrainai

Trečiadienį susitikusi su darbo vizitu į Lietuvą atvykusiu Ukrainos Prezidentu P. Porošenka, Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė akcentavo Europos Sąjungos Rytų partnerystės politikos tęstinumo ir tolesnės paramos Ukrainai būtinybę.

„Šiandieninė geopolitinė situacija ir nauji saugumo iššūkiai, su kuriais susiduria Europa ir visas pasaulis, neturėtų užgožti Ukrainos klausimo ir Minsko susitarimo vykdymo. Lietuva visada rėmė ir toliau rems Ukrainos nepriklausomybę, laisvę ir teritorinį vientisumą. Esu įsitikinusi, kad mūsų pareiga išlaikyti Rytų partnerystės programos nubrėžtą kryptį ir padėti užtikrinti sklandų Ukrainos eurointegracijos procesą“, – pabrėžė Seimo Pirmininkė L. Graužinienė.

Parlamento vadovė pasidžiaugė intensyviu tarpparlamentiniu bendradarbiavimu tarp Seimo ir Ukrainos Rados, pažymėdama, kad Seimo atstovai nuolatos dalinasi eurointegracine patirtimi ir tvirtai remia Ukrainą įvairiuose tarptautiniuose formatuose. Seimo Pirmininkė teigė matanti akivaizdžią Ukrainos pažangą darant būtinas reformas, integruojantis į Europos Sąjungą. Pasak politikės, Lietuva ir toliau yra pasirengusi teikti visą reikiamą techninę ir ekspertinę pagalbą Ukrainai.

Savo ruožtu Ukrainos Prezidentas P. Porošenka padėkojo parlamento pirmininkei už jos aktyvų ir nuoširdų Ukrainos tautos palaikymą, pasirinkus laisvės ir demokratijos kelią. Pasak Ukrainos vadovo, Lietuva ir jos žmonės tapo tvirta atrama kelyje į Europą. „Su mumis Tiesa, Lietuva ir Dievas“, – susitikimo metu sakė Ukrainos Prezidentas, pabrėždamas, kad Lietuvoje jaučiasi esąs tarp draugų.

Seimo Pirmininkė ir Ukrainos Prezidentas taip pat aptarė saugumo situaciją Ukrainoje ir šalies ekonominio vystymosi perspektyvas. Susitikimo metu atkreiptas dėmesys į ekonominio šalių bendradarbiavimo skatinimo svarbą, aptarti energetinio saugumo, transporto jungčių vystymo, inovacijų pritraukimo, bendradarbiavimo švietimo, mokslo ir technologijų srityje klausimai.

Lietuva ir Ukraina dalyvaus viena kitos kūrybinėse dirbtuvėse ir ekspertų mainų programose

Lietuvos ir Ukrainos kultūros ministrai Šarūnas Birutis ir Viačeslavas Kirilenka trečiadienį Prezidentūroje, 8-ajame Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų Tarybos posėdyje, pasirašė sutartį, pagal kurią bus įgyvendinama nauja Lietuvos ir Ukrainos kultūros bendradarbiavimo programa.

„Pasirašydama bendradarbiavimo programas su tam tikromis šalimis, Lietuva teigia, kad bendradarbiavimas su šiomis šalimis yra šiuo metu mūsų prioritetas ir jis yra svarbus bei aktualus abiem šalims. Lietuvos ir Ukrainos santykiai šiuo metu yra ypač glaudūs, todėl ši sutartis atspindės mūsų palaikymą per dalijimąsi patirtimi ir žiniomis“, – sako kultūros ministras Š. Birutis.

Lietuva su Ukraina turi tęstines programas, o naujoji programa keis buvusią, galiojusią 2012- 2015 m. Programoje akcentuojamas abiejų šalių dalyvavimas kūrybinėse dirbtuvėse ir ekspertų mainų programose įvairiose meno srityse, keitimasis gera praktika; bendradarbiavimas su nevyriausybinėmis organizacijomis, bendri projektai literatūros, materialaus ir nematerialaus kultūros paveldo apsaugos srityje, keitimasis žiniomis, ypač susijusiomis su kultūros paveldo registro kūrimu, elektroninių paslaugų muziejų srityje plėtra, kultūros vertybių įvežimu, išvežimu ir grąžinimu, skaitmeninimu, skaitmeninės kultūros ir nacionalinės skaitmeninimo strategijos kūrimu. Taip pat bus stiprinami ryšiai tautinių mažumų kultūrų išsaugojimo srityje.

„Šiuo metu Lietuva aktyviai dalijasi patirtimis ir žiniomis dėl dalyvavimo ES programoje „Kūrybiška Europa“. Ukraina prie šios programos prisijungė lapkričio 19 d., tai aktualu ir mums ES kontekste, ir Ukrainai“, – sako Š. Birutis.

Šiais metais buvo surengtas Lietuvos ir Ukrainos seminarų ciklas kultūros politikos klausimais, kitais metais bus rengiamas projektų ciklas „Lietuva – Ukraina: Kultūros partnerystė 2016“. Tai vystomojo bendradarbiavimo programa, siekiant stiprinti ryšius su Ukrainos nevyriausybinėmis kultūros organizacijomis bei inicijuojant ilgalaikes abipusiai naudingas kultūros partnerystes.